NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bedrijf ontwikkelt luchtsterilisator
De aërodynamische luchtsterilisators van Infralia kunnen tegen het plafond of tegen de muur geplaatst worden.

Bedrijf ontwikkelt luchtsterilisator

Het Wevelgemse bedrijf Infralia heeft een luchtsterilisator ontwikkeld dat virussen en bacteriën in een ruimte doodt. De luchtsterilisator kan de lucht in een ruimte heel snel bacterie- en virusvrij maken en kent door de wereldwijde Covid19 pandemie, reeds grote interesse uit binnen- en buitenland. “Het toestel zuigt lucht aan om het daarna via drie compartimenten te steriliseren dmv Ultra Violet licht type C”, vertelt zaakvoerder Bart Surmont.

Infralia is een Wevelgems bedrijf dat gespecialiseerd is in infrarood verwarming. “Toen de coronacrisis uitbrak zijn we beginnen nadenken of we iets konden doen met infrarood om het virus te bestrijden”, vertelt zaakvoerder Bart Surmont. “Via wetenschappelijke studies leerden we over de zogenaamde aërosolen in de lucht als verspreiders van het virus. Op die manier kwamen we bij het idee om lucht die aanwezig is in een ruimte te steriliseren.”

En dan komt men al snel terecht bij UV. UV-licht of -straling heeft een kortere golflengte en is energie­rijker dan zichtbaar licht. UV-C-licht heeft een golflengte van 100 tot 300 nm, maar met name het bereik van 240-280 nm wordt goed geabsorbeerd door micro-organismen. De energie van het UV-C licht verstoort het DNA en voorkomt dat micro-­organismen zich kunnen delen. De duur waarop de ziektekiemen blootgesteld worden aan UV-C-straling bepaalt de mate van desinfectie. Het komt erop neer dat bij UVC desinfectie de tijd van blootstelling zo lang mogelijk wordt onderhouden, een vluchtige passage is meestal niet voldoende.

‘Onze luchtsterilisator kan altijd toegepast worden omdat we de lucht waar mogelijk bacteriën en virussen aanwezig zijn, aanzuigen.’

Ziekenhuizen

Surrmont: “In ziekenhuizen passen ze UV-technologie al langer toe. Daar worden de oppervlaktes en voorwerpen in operatiekwartieren bacterie- en virus­vrij gemaakt door sterilisatie met UVC-licht aan de hand van UV lampen die rechtstreeks de kamer en behorende voorwerpen belichten. Alleen kunnen ze dat enkel doen wanneer niemand aanwezig is in de ruimte zoals bijvoorbeeld ’s nachts, net omdat het schadelijk is voor de gezondheid van de mens.”

Net hier schuilt het inventieve aan de sterilisator van Infralia. “Onze luchtsterilisator kan altijd toegepast worden omdat we de lucht waar mogelijk bacteriën en virussen aanwezig zijn, aanzuigen. De lucht wordt gekneed en via drie compartimenten in het toestel met UVC-stralen met een golflengte van 254 nanometer, bewerkt. Ook de dosis UVC licht en de tijd dat de lucht er aan wordt blootgesteld in de verschillende compartimenten van het apparaat, is van groot belang om een 99,9% efficiënte sterilisatie te bekomen. De gezuiverde lucht wordt na dit proces terug de ruimte in geblazen.”

De aërodynamische luchtsterilisators van Infralia kunnen tegen het plafond of tegen de muur geplaatst worden. “Eén toestel kan een ruimte tot 85 kubieke meter op een uur tijd steriliseren terwijl je in de kamer actief aanwezig kan blijven. Het apparaat kan in principe 24/24h werken, en de bediening gebeurt via WiFi, afstandsbediening of stemcontrole.”

Interesse uit binnen- en buitenland

De UVC luchtsterilisator van Infralia kan op erg veel interesse rekenen uit binnen- en buitenland. “Verschillende scholen, ziekenhuizen, burelen, bedrijven, enz. hebben reeds het apparaat aangeschaft in de strijd tegen Covid19”  vertelt Bart Surmont. “Onze luchtsterilisator kan je dan ook overal inzetten, niet alleen in ziekenhuizen. Denk maar aan het probleem van het verluchten en virusvrij houden van klaslokalen, horecazaken, winkels, kamers in woonzorgcentra, vlieg­tuigen, openbaar vervoer of gewone particulieren, maar evengoed industriële ruimtes,  noem maar op.” Het toestel van Infralia is CE gekeurd en E­uropees gepatenteerd. 

Er zijn reeds distributeurs in verschillende landen gevonden, zoals Nederland, Ierland, Duitsland, Spanje, Cyprus, Hongarije en Roemenië.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details