NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Belang van het onderhouden van een ventilatiesysteem

Belang van het onderhouden van een ventilatiesysteem

Lucht in huis moet van goede kwaliteit zijn

Tegenwoordig zijn veel nieuwbouwwoningen voorzien van ventilatiesystemen. Hiermee krijg je te maken las je een nieuwe woning koopt of laat bouwen. Maar ook moet je goed nadenken over het ventilatiesysteem in huis bij een flinke energetische renovatie, of wanneer het bestaande ventilatiesysteem – waarvoor je alle benodigde onderdelen bij www.filterfabriek.nl kunt vinden – niet meer goed werkt. Want als er één ding is dat belangrijk is, is het de lucht in jouw woning van goede kwaliteit is: fris, verse en schoon. Is dit niet het geval, dan kun je last ondervinden van schimmels en lelijke vochtplekken op de muren, maar ook gezondheidsklachten krijgen. En dat is iets wat je natuurlijk liever wilt voorkomen. Heb je eenmaal een goed werkend ventilatiesysteem aangeschaft en geïnstalleerd, dan is het van groot belang om het beluchtingssysteem periodiek goed te reinigen en te onderhouden. Hoe kun je dat op een goede manier doen? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het goed onderhouden van jouw luchtcirculatiesysteem?

Kijk naar jouw soort ventilatiesysteem

Er bestaan vier soorten ventilatiesystemen die in woningen gebruikt worden, namelijk type A, B, C en D. Systeem A is een natuurlijk ventilatiesysteem, waarbij de lucht ‘automatisch’ via aanvoer en afvoer ramen, deuren en roosters circuleert. Bij systeem B is er sprake van een mechanische toevoer en natuurlijke afvoer. Systeem C kenmerkt zich door een mechanische afvoer en een natuurlijke toevoer. Ventilatiesysteem D werkt met zowel een mechanische toevoer als mechanische afvoer. De genoemde ventilatiesystemen hebben elk een eigen soort reiniging nodig, waarbij systeem A, C, en D aandacht verdienen. Systeem B wordt in Nederland vanwege de slechte werkzaamheid bijna niet gebruikt.

Reiniging en onderhoud van systeem A en ysteem C

Bij gebruik van het ventilatiesysteem A is het enige aandachtspunt van onderhoud het goed reinigen van de regelbare afvoer- en toevoeropeningen in het systeem. Het onderhoud van ventilatiesysteem C is intensiever en vraagt meer tijd en aandacht. Bij C moet naar de afvoer- en toevoeropeningen tevens het kanalennet gereinigd worden, maar ook de afvoerventilators en afvoerventielen dienen proper te zijn.

Schoonmaken en onderhouden van ventilatiesysteem D

De reiniging van systeem D is erg belangrijk. De ventilators, filters en de kanalen van systeem D moeten proper zijn, anders komt er vieze lucht het huis in. Regelmatig moeten er ook onderdelen worden vervangen. Het onderhoud van systeem D vereist precisie en kun je het beste laten uitvoeren door een gediplomeerd installateur.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details