NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Beleidsmakers moeten nu al postcorona-tijdperk voorbereiden

Beleidsmakers moeten nu al postcorona-tijdperk voorbereiden

De bouw heeft het zwaar te verduren door het coronavirus. 7 op de 10 bouwbedrijven is volledig of voor een groot stuk gesloten, de helft van de werknemers is tijdelijk werkloos. De financiële situatie van de sector is dan ook navenant: 6 op de 10 bedrijven krijgen liquiditeitsproblemen indien de crisis en bijbehorende maatregelen eind april aanhouden. Daarom roept de Confederatie Bouw de regeringen nu al op om, samen met de sector, te werken aan de heropstart van de sector.

In een buitengewone Raad van Bestuur, die de Confederatie Bouw deze morgen hield, werd een stand van zaken van de bouw opgemaakt. Daaruit blijkt dat de coronacrisis op korte tijd lelijk huis heeft gehouden binnen de sector. Zo is 70% van de bouwondernemingen volledig of voor een groot stuk dicht. De gevolgen zijn er naar: de helft van de werknemers in de bouw zit momenteel in tijdelijke werkloosheid. Verder blijkt ook dat de coronacrisis en de genomen maatregelen bij 6 op de 10 bouwondernemingen (58%) voor liquiditeitsproblemen zullen zorgen mochten beide maatregelen eind april nog gelden. Ze leiden bij 38% van de bouwbedrijven al begin april tot financiële problemen.

De Confederatie Bouw heeft respect voor alle bouwbedrijven die sluiten en zij die aan de slag blijven. Essentieel bij die laatste is dat ze de verschillende gezondheidsmaatregelen, zoals de ‘social distancing’ in de vervoermiddelen en de werven, rigoureus respecteren. Het gaat hier duidelijk om resultaatsverbintenissen die niet met de voeten getreden mogen worden. “We zijn een sector die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid niet schuwt en roepen alle bedrijven op om de nationale veiligheidsmaatregelen na te leven”, zegt gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw Robert de Mûelenaere. “Bij een strikte naleving is er bovendien een bijkomend voordeel, namelijk een snellere heropstart.”

De sectororganisatie is niet alleen bekommerd om de situatie zoals ze nu is, maar ook om de zogenoemde dag na corona. De bouw is geen sector die in één handomdraai kan worden heropgestart. Er is tijd nodig om opnieuw op kruissnelheid te komen. Daarom vraagt de Confederatie Bouw de beleidsmakers om ook al te werken aan het postcorona-tijdperk en dat samen zij aan zij met de sociale partners van de sector.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details