Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Belg houdt baksteen in de maag, maar maakt zich zorgen om budget

23 mei 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Hoewel meer dan de helft van de Belgen een zogenaamde ‘baksteen in de maag’ heeft, vindt 8 op 10 landgenoten (84%) het momenteel te duur om een woning te kopen. Ook bouwen en verbouwen brengt in deze tijden extra uitdagingen met zich mee. Dat blijkt uit een representatieve peiling* van iVox naar aanleiding van BATIBOUW, dat plaatsvindt van zaterdag 21 tot en met 29 mei 2022.

Belg voelt de prijsstijgingen

Inflatie, stijgende materiaalprijzen, dure energie,… wie zich op de bouw- en verbouwmarkt begeeft, moet met een aantal economische ontwikkelingen rekening houden. De helft van de Belgen (53%) vindt niet dat het nu een goed moment is om te bouwen of verbouwen.“We beseffen dat mensen zich zorgen maken om hun budget. Net daarom is BATIBOUW ideaal om bouw- of verbouwdroom waar te maken, aangezien de volledige markt er vertegenwoordigd is. Informeren en vergelijken is belangrijker dan ooit, en nergens kan je dat beter dan op een beurs”, stelt Frédéric Devos, directeur van de BATIBOUW.

Prijs blijft op één, ondanks stijgend bewustzijn energie-efficiëntie

Bijna 4 op 10 Belgen (37%) zijn momenteel aan het bouwen of verbouwen, hebben de afgelopen 2 jaar gebouwd of verbouwd of zijn dit het komende jaar van plan. Een grote meerderheid van de Belgen zegt dat ze bij renovatie- of bouwprojecten allereerst zouden denken aan de energie-efficiëntie van de woning. 63% verkiest een duurdere woning die duurzaam en energie-efficiënt is boven een goedkopere woning die minder energiezuinig is. Maar de realiteit toont toch een genuanceerder beeld. Bij Belgen die effectief (op punt staan om te) bouwen of verbouwen, staat prijs meestal op de eerste plaats (38%).“Energie-efficiëntie is een grote focus voor ons op BATIBOUW. De prijzen ​ van ​ gas, ​ stookolie ​ en ​ elektriciteit bereikten in 2022 ongekende ​ hoogten. Minder ​ en ​ beter verbruiken wordt ​ dus ​ steeds ​ belangrijker. Maar we beseffen ook dat basisinvesteringen vaak een lastige horde kunnen zijn. Op BATIBOUW zijn daarom oplossingen te vinden voor alle budgetten”, aldus Frédéric Devos.

Weg naar de premies te weinig gevonden

Nog een opvallend punt uit de enquête gelinkt aan het budget: van de (ver)bouwers of mensen die plannen hebben om het komende jaar te (ver)bouwen vindt de helft dat informatie over premies niet makkelijk te vinden is. Bovendien vindt de grote meerderheid deze informatie te complex. Werk aan de winkel dus.

COVID-19-crisis zet aan tot renoveren: comfort voorop

De enquête bevestigd ook enkele tendensen die als gevolg van de COVID-19-crisis werden versterkt. Sinds de Coronapandemie zijn de meeste Belgen meer belang gaan hechten aan hun wooncomfort (58%), een eigen tuin of terras (58%) en de energiezuinigheid van hun woning (59%). Ook een goed verluchtingssysteem is belangrijker geworden.

Een kwart van de Belgen had het gevoel dat ze met hun gezinsleden te dicht op elkaar moesten leven. Eenzelfde aandeel voelde zich gefrustreerd over de beschikbare ruimte (24%) en de indeling (23%) van hun woning. Van de personen die nu of de afgelopen 2 jaar verbouwd hebben, zegt bijna een derde dat ze dit eigenlijk niet van plan waren, maar door de Coronapandemie toch actie ondernamen.“De COVID-19-crisis heeft heel wat Belgen geconfronteerd met het belang van een comfortabele, slim ingerichte woning. Op BATIBOUW 2022 creëren we daarom nieuwe inspiratiezones, waar toekomstige bouwers en verbouwers producten van exposanten in een realistische setting kunnen zien, zodat ze er directe inspiratie kunnen opdoen voor hun huidige of toekomstige woning”, concludeert Frédéric Devos.

Praktische informatie BATIBOUW 2022

Data:

Van zaterdag 21 tot en met zondag 29 mei 2022 ​

Openingsuren: 

 • 11 uur tot 19 uur op weekdagen ​ ​
 • 10 uur tot 19 uur in het weekend ​
 • Nocturne op dinsdag 24 mei en woensdag 25 mei tot 21.00 uur ​

INSTALLPRO

 • Dinsdag 24 en woensdag 25 mei
 • Van 11 uur tot 21 uur

Tarieven: 

 • Particuliere bezoeker: € 15 ​ ​
 • Op dinsdag 24 en woensdag 25 mei gratis toegang voor professionals, enkel op uitnodiging

Meer informatie : klik hier.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details