NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Beperkt budget vereist slimme productkeuze
Duurzame materialen en waterbesparende technieken gecombineerd in een tijdloos design.

Beperkt budget vereist slimme productkeuze

Met zelfsluitende mechanische of elektronische wastafelkranen optimaliseren we de hygiëne, aangezien er geen manueel contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de hendels worden dus niet opnieuw overgedragen op de handen. 

Het juiste product op de juiste plaats

Door het veelvuldig wassen van de handen is het waterverbruik in ­publieke en commerciële sanitaire ruimten aanzienlijk toegenomen. Het belang ­waterbesparing te optimaliseren en verspilling tegen te gaan zorgt ervoor dat gebouwbeheerders bewuster voor aangepaste producten gaan kiezen.

Technologieën evolueren om water en dus ook energie te besparen: debiet­begrenzers en zelfsluitende kranen zijn een populaire oplossing om de water­rekening te beperken. Sensorkranen die alleen worden geactiveerd wanneer de gebruiker wordt waargenomen en uitgeschakeld wanneer er geen aan­wezigheid wordt gedetecteerd, zullen het verbruik nóg verminderen (tot 90 procent besparing ten opzichte van mechanische kranen).

Technologieën evolueren om water en dus ook energie te besparen.

Wist u dat de meerprijs bij aankoop van een mechanische of elektronische zelfsluitende kraan al kan terugverdiend worden in slechts enkele maanden? Nemen we een bar met 2 mechanisch zelfsluitende wastafelkraantjes met een debiet van 3 l/min en zelfsluiting na 7 seconden, die gemiddeld 50 keer per dag gebruikt worden gedurende 200 werkdagen, dan besparen we 82 m³ water per jaar, of € 369 (aan een gemiddelde prijs per m³ van € 4,5).

Het verminderd waterverbruik heeft ook gevolgen voor het energieverbruik. Als er minder warm water wordt gebruikt, is er minder energie nodig om het water te verwarmen, wat op zijn beurt een invloed heeft op het ontwerp van de sanitaire installatie. Ook de energiebron kan in aanmerking worden genomen. Zo is bijvoorbeeld de actieve infrarood impulstechnologie een oplossing met een laag stroomverbruik, aangezien de detectiestraal met tussenpozen wordt uitgezonden. Dit alles draagt trouwens bij tot een positieve score voor milieukeurmerken zoals BREEAM. 

DELABIE toont een perfect voorbeeld van sterke technieken geïntegreerd in een sanitaire ruimte met strak design

Kost van onderhoud en vervanging

Een andere – verborgen – kost is het vervangen van versleten apparatuur. Intensief gebruik eist zijn tol van zelfs de meest duurzame materialen, waardoor een natuurlijke levensduur voor sanitaire voorzieningen ontstaat. Deze kan echter worden verlengd door regelmatig onderhoud. Ook de keuze van het product heeft een aanzienlijke invloed op de levensduur van de sanitaire installatie. De elektronische kranen van DELABIE hebben bijvoorbeeld zelf­detecterende leds om problemen te helpen opsporen en oplossen. Gestandaardiseerde vervangingsonderdelen zoals binnenwerken vereenvoudigen het onderhoud, terwijl geïntegreerde filters het mechanisme beschermen tegen vuilophoping. Door te kiezen voor kranen die deze elementen bevatten, zal de onderhoudskost verlagen en de levensduur van de installatie verlengen. 

De sleutel tot succes is het bewust zijn van de fundamentele verschillen tussen de huishoudelijke badkamer en een publieke sanitaire ruimte (en hoe deze worden gebruikt en misbruikt). Hierdoor wordt ook de productkeuze vereenvoudigd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details