NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bereikbaar en bruikbaar sanitair voor iedereen

Bereikbaar en bruikbaar sanitair voor iedereen

Een aangepaste sanitaire installatie in een publiek of commercieel gebouw moet bruikbaar zijn en gedeeld worden door iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke toestand. Daarom legt specialist in sanitaire voorzieningen DELABIE de lat op vlak van toegankelijkheid bijzonder hoog, en dit zonder het design uit het oog te verliezen. 

Het vraagt technische en bouwkundige maatregelen om iedereen, ongeacht leeftijd of graad van mobiliteit, een maximum aan onafhankelijkheid te garanderen. Veiligheid, hygiëne, bestendigheid tegen intensief gebruik en vandalisme, ergonomie,… Al deze eigenschappen dienen in acht genomen te worden bij de productkeuze voor een publieke sanitaire ruimte. Ook design is een marktvereiste: edele materialen, hoogwaardige afwerkingen of originele kleuren en natuurlijke vormen worden allemaal in aanmerking genomen tijdens het beslissingsproces.

De douchezitjes van DELABIE weerstaan 135kg en zijn eenvoudig af te nemen voor reiniging.

Aangepast aan de massa

Omdat afzonderlijke voorzieningen niet altijd mogelijk zijn, moet toegankelijk sanitair aangepast zijn aan de massa en niet aan individuele personen. Dit betekent dat een neutrale ruimte moet worden ontworpen. Er wordt dus gekozen voor visueel neutrale, discrete en niet-stigmatiserende, esthetische en comfortabele toegankelijkheidsp­roducten. Natuurlijk blijven ook ergonomie en veiligheid cruciale aandachtspunten. 

Bij de keuze van grepen en steunen zijn de vorm en de diameter belangrijke eigenschappen: zo zijn te hoekige of vierkante vormen moeilijk te hanteren. De diameter bedraagt idealiter tussen de 32 en de 35 mm. Wanneer deze kleiner of groter is, is de grip namelijk minder goed. De onderarmspieren worden ten koste van de schouderspieren belast, terwijl de krachten van de gebruiker net dienen gespaard te blijven. 

Bij het ontwerpen van toegankelijke sanitaire voorzieningen worden de accessoires gemakkelijk over het hoofd gezien. Kiezen voor bijvoorbeeld een zeepdispenser en toiletborstel in eenzelfde uitvoering als de grepen en hulpmiddelen bevordert de esthetiek. Door die toiletborstel zelf-centrerend te maken en een lange ergonomische handgreep te geven, zal de ergonomie voor de gebruiker ver­beteren. Ook kantelbare spiegels die verstelbaar zijn voor rolstoelgebruikers dragen bij tot een gelijke ervaring in de sanitaire ruimte.

De toiletborstel van DELABIE heeft een zelf-centrerend systeem en lange ergonomische hendel.

Design en technische prestaties gaan hand in hand

Voor DELABIE, marktleider in sanitaire voor­zieningen voor publieke ruimten, is het belangrijk te voldoen aan de hoogste normen wat betreft toegankelijkheid. Vanaf de ontwerpfase ondergaat een product meerdere tests op het gebied van weerstand, duurzaamheid, ergonomie, bio­diversiteit van de gebruikte materialen, visuele contrastwaarden,… Dit alles om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen. 

De ontwerpers van DELABIE weten dat design even belangrijk is als technische prestaties. Hulpmiddelen en accessoires voldoen dus niet alleen aan de huidige richtlijnen, maar hebben ook stijlvolle strakke lijnen die gemakkelijk te reinigen zijn. 

Door producten in verschillende uitvoeringen en materialen aan te bieden, is er voor elk type ­interieur een antwoord dat voor een goed ­visueel contrast zorgt: niet alleen met grepen en douchezitjes, maar ook met aangepaste kranen (bijvoorbeeld kranen met lange hendel of elektronische kranen) en toestellen in roestvast staal. Het ­assortiment biedt voor elke type gebouw en elk interieur een antwoord. 

Kantelbare spiegels die verstelbaar zijn voor rolstoelgebruikers dragen bij tot een gelijke ervaring in de sanitaire ruimte.

Be-Line®

Naast de series in glanzend slijtvast Nylon (­NylonClean®) en in glanzend of mat gepolijst rvs (­UltraPolish® of UltraSatin®), is ook het assortiment Be-Line® beschikbaar. Dit laatste assortiment, in aluminium, brengt design en comfort samen. Verder wordt de gebruiker ook hygiëne, veiligheid en een gevoel van welzijn geboden. Dankzij de afgeronde vorm en de ergonomische platte anti-roterende zijde passen de grepen perfect in de vorm van de hand. 

Ontwerpers en voorschrijvers van toegankelijke sanitaire ruimtes voor de openbare sector hoeven niet langer compromissen te sluiten. Het is mogelijk om stijlvolle producten te kiezen die bestand zijn tegen intensief gebruik en die tegelijkertijd de veiligheid en hygiëne van de gebruikers garanderen. In sanitaire ruimtes die intensief worden gebruikt, zullen aantrekkelijke en goed onder­houden producten met schone, heldere oppervlakken meer respect en zorg oproepen bij de gebruikers, zonder compromissen te sluiten op het gebied van functionaliteit, ergonomie of veiligheid.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details