NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bescherm de warmtepomp tegen vorst

Bescherm de warmtepomp tegen vorst

Monoblock systeem

Bij een warmtepompsysteem met een monoblock, staat de unit buiten en worden er dus ook buiten leidingen geplaatst. Om deze reden loopt de hele installatie bevriezingsgevaar en moet er gedacht worden aan vorstbeveiliging. Vaak wordt er gekozen voor elektrische warmtetracing. Het nadeel hiervan is dat deze niet zal functioneren wanneer de stroom uitvalt. Een vorstbeveiligingsklep, die ervoor zorgt dat de leidingen bij bevriezingsgevaar automatisch leeg lopen, biedt hierbij uitkomst. 

Werking

Wanneer de geïntegreerde temperatuursensor aangeeft dat de watertemperatuur in de leiding 3 °C bereikt, zorgt het thermostatisch element van de vorstbeveiligingsklep ervoor dat de sluiter opengaat en de leidingen leeglopen. Zo wordt eventuele schade aan de warmtepomp en de leidingen voorkomen. Wanneer de watertemperatuur terug omhoog gaat, sluit de klep weer.

Installatie

Om ál het water uit de leidingen te krijgen, wordt de vorstbeveiliging in zowel de aanvoer- als in de retourleiding geplaatst. Ze moeten altijd in een verticale positie geïnstalleerd worden, om zo het water op de juiste wijze af te voeren. Zorg ervoor dat er tenminste 15 centimeter zit tussen de klep en de grond.
Plaats de vorstbeveiligingskleppen in het gedeelte van de leiding waar de laagste temperatuur wordt bereikt als de warmtepomp niet aan staat. Tijdens de installatie mogen er geen warmtebronnen in de buurt van de installatieplaats zijn, die de goede werking ervan kunnen beïnvloeden. Ook mag de klep nooit geïsoleerd worden.
Voor een goede werking van de kleppen, moet het systeem altijd onder druk blijven, ook als de kleppen geledigd worden.

Meer voordelen

Zowel het thermostatisch element en het vacuüm seal kunnen vervangen worden, indien nodig. Een hele nieuwe klep installeren is dan niet nodig. Bij het vervangen van het thermostatisch element voorkomt een automatische afsluitkraan dat het water wegloopt, terwijl de installatie onder druk blijft.
Naast zijn compacte afmetingen en eenvoudige installatie is serie 108 ook onderhoudsarm en universeel inzetbaar te noemen. Hij kan namelijk in elk systeem met een warmtepomp geïnstalleerd worden. 

Het is al met al een kleine investering die veel erger kan voorkomen. Better safe than sorry….

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details