NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bespaar op energie met LED

Bespaar op energie met LED

Met z’n allen proberen we te besparen op energie: niet alleen voor het klimaat, maar ook door de torenhoge energieprijzen. Maar wat zijn nu de voordelen van LED? En hoe kan je slimmer omgaan met energie?

Voordelen LED-verlichting

Vaak wordt aangegeven dat LED-verlichting duur is. Dit houdt mensen (en bedrijven) echter tegen om de investering te maken, een investering die ze op enkele maanden zo terugverdienen. Wist je namelijk dat LED lampen tot 80% à 90% minder stroom gebruiken dan gloei- en halogeenlampen. Met de hoge prijzen aan energie, zijn LED lampen dus zeker de investering waard. Ten tweede gaat een LED-lamp of LED-strip ook veel langer mee. Een LED-lamp heeft ongeveer 4 tot 10 keer zoveel branduren als een spaarlamp, en 15 keer zoveel branduren als een gloeilamp. Tenslotte vind je ook goedkopere LED-lampen, zo heb je al een LED-strip voor 2 euro en dimbare lampjes voor 2,5 euro.

Energiezuinig verlichten

Je hebt alle lampen vervangen door LED-lampen: perfect! Nu komt stap 2 en dat is je huis energiezuinig verlichten. Ten eerste let je er op dat je geen lampen laat branden die je niet gebruikt. Ten tweede benut je daglicht best optimaal: haal planten van voor je ramen, doe de gordijnen open en installeer eventueel dakramen als je platte daken hebt. Een lichtrijk huis benut in de herfst en lente veel meer natuurlijk licht. Vermijd ten slotte sluipverbruik door dimmers, je tv of zware computer in te laten steken. Als je de apparaten niet steeds kan uittrekken, kan je ook gebruik maken van een stekkerdoos met schakelaar. Let wel op: veel moderne toestellen verbruiken reeds weinig, dus meet steeds op voorhand of er echt sluipverbruikers zijn. Dit kan je handig meten met een kleine energiemeter. 

Maar wat is nu echt de toekomst?

We schreven er reeds eerder over, maar de echte oplossing om op energie te besparen is om geen enkele energie te verspillen. En hoe weet je waar er energie over is? Door data te verzamelen. Niet enkel bedrijven, maar ook particulieren moeten kunnen inschatten wanneer er piekmomenten zijn, wat de zware verbruikers zijn en hoe je het verbruik best kan spreiden doorheen de dag en nacht. Dit wordt ook wel ‘gebouwautomatisering’ genoemd.

Als je zo’n systeem nog niet kunt veroorloven, kan je via een digitale meter wel al heel wat analyseren. Wanneer verbruik je het meest en kan je best (niet) je vaatwasser aanzetten? Wanneer wek je veel energie op die niet wordt verbruikt? We gaan pas slim om met onze energie als we in een circulair systeem werken zodat alle opgewekte energie benut wordt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details