Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Besparen op energie- en installatiekosten met nieuwe condensatiestoombevochtiger

gts-lx-mechanical-room-kopieren

27 maart 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

DriSteem komt met een innovatieve oplossing voor luchtbevochtiging op de proppen: de gasgestookte DriSteem condensatiestoombevochtiger GTS® LX, nieuw op de Belgische markt. Dit toestel combineert een hoog rendement (103%) met ultra-lage NOx.

DriSteem is steeds op zoek naar oplossingen met het hoogst mogelijke rendement. Deze nieuwe GTS® LX beantwoordt aan die verwachtingen. Door gebruik te maken van condensatietechniek slaagden de ontwerpers erin om het rendement te verhogen tot 103%. Een opmerkelijke verbetering tegenover de 92 à 93% die bij vorige toestellen gehaald werd, en dus een garantie op een stevige energiebesparing. “Bij vorige, niet-condenserende toestellen, stond een hoge schouwtemperatuur deze verwezenlijking in de weg”, zegt Marc Briers van DriSteem Belgium. “Het voedingswater wordt voorverwarmd met behulp van de (vochthoudende) verbrandingsgassen, van 205 °C. Tevens wordt, in de tweede trap van de duale warmtewisselaar, de verbrandingslucht voorverwamd. Zo zakt de schouwtemperatuur tot onder de 60 °C: 55 à 56 °C om precies te zijn. Dat is uniek op de Belgische markt.“

gts-lx-50-75-outdoor-enclosure-kopieren

Door gebruik te maken van condensatietechniek slaagden de ontwerpers er in om het rendement te verhogen tot 103%.

DriSteem voorziet calculatieprogramma’s die het mogelijk maken om de potentiële energiebesparing te berekenen. “Het is mogelijk om het toestel in minder dan een jaar terug te verdienen”, stelt Briers.

Goedkopere PP/PE schouw

Eén van de voordelen van de innovatie is dat er geen, soms gecompliceerde, lange schouw meer vereist is. “Bij vorige toestellen moest die boven het dak van het gebouw uitsteken, om terugslag te vermijden. Bovendien moest de schouw in inox uitgevoerd zijn. Nu volstaat een schouw in klassiek PVC, en deze kan gewoon door de wand gevoerd worden. Ook de hoogte speelt geen rol. Dat is te danken aan de lage rookgastemperatuur. Dit haalt de installatiekost drastisch naar omlaag, want er kan een goedkopere PP/PE schouw voorzien worden.” Bovendien werkt de GTS® LX met alle soorten water: “stadswater, onthard water of gedemineraliseerd water: alle types water zijn mogelijk, zonder dat het toestel moet omgebouwd worden als je van het ene naar het andere type water overschakelt”, aldus Briers.

Het hoge rendement gaat gepaard met een ultra-lage NOx (emissie < 20 ppm), wat bijdraagt tot een schonere omgeving. Het toestel vodoet zo aan de strengste milieunormen. De modulerende regeling (20-100%) zorgt voor een accurate en snelle vochtigheidssturing: de GTS® LX biedt zo een consistente output in functie van de condities en bevochtigingsvraag.

Eerste gasgestookte hygiënetoestel op de markt

De GTS® LX bevat eveneens een volledig automatisch watermanagement met instelbare afvoer- en spoeltijden, einde-seizoen-leegloop van de tank waterkwaliteit, constante meting en bewaking waterniveau in de tank. De bodem van de tank is dermate geconcipieerd dat deze volledig geledigd wordt: er is dus geen stilstaand water en bijgevolg ook geen risico op verontreinigingen en  bacteriegroei tijdens de stilstand van de bevochtiger, buiten het bevochtigingseizoen.

dristeem-lx-50-75-kopieren

DriSteem heeft ook inspanningen geleverd om van de GTS® LX een bijzonder compact toestel te maken. De kleinste versie, met een capaciteit van 23 kilogram stoom per uur, meet 60 op 60 centimeter en kan tegen de wand bevestigd worden. Deze toepassing is uitstekend geschikt voor kleinere gebouwen. De GTS® LX is natuurlijk ook in grotere uitvoeringen beschikbaar, met een capaciteit die tot 272 kilogram stoom per uur kan gaan. Zowel binnen-als buitenopstelling is mogelijk. Dankzij het ingebouwde stoomverdelingssysteem kunnen relatief grote afstanden tussen het toestel en de luchtbehandelingskasten overbrugd worden.

GTS® LX leent zich voor toepassingen in grote kantoorgebouwen, ziekenhuizen, musea,… DriSteem Belgium leverde onder meer al aan Campus Corda in Hasselt. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details