NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Betrouwbare CO2-meting voor energiezuinige ventilatie
De modellen zonder display zijn bedienbaar met de Belimo Display App.

Betrouwbare CO2-meting voor energiezuinige ventilatie

Nauwkeurige meting met automatische zelfkalibratie

We brengen wel tot 90% van ons leven binnen door. Gezonde binnenlucht is dus van groot belang. Daarom zijn veel HVAC-systemen uitgerust met CO2-sensoren. Om voldoende verse lucht te garanderen zonder overmatige ventilatie, moeten die sensoren stabiel zijn op lange termijn. De nieuwe Belimo ruimtesensoren zijn zodanig ontworpen dat ze nauwkeurige CO2-metingen blijven leveren dankzij Dual Beam zelfkalibratie. Het resultaat? Een lager energieverbruik, betere luchtkwaliteit en hoger comfort.

Vervuilde binnenlucht kan leiden tot gezondheids­problemen, concentratiestoornissen en een lagere productiviteit. Hoge CO2-concentraties zijn geen synoniem van slechte luchtkwaliteit, maar wel een goede indicator dat extra ventilatie nodig is. Vraaggestuurde ventilatie met CO2-sensoren is dan ook de gouden standaard. Yoram Mottas, systeem­ingenieur voor sensorontwikkeling bij Belimo, vertelt gepassioneerd over de nieuwe ruimte­sensoren die temperatuur, lucht­vochtigheid en CO2-gehalte meten om ventilatiesystemen aan te sturen.

Belimo ruimtesensoren communiceren met de variabel luchtvolume-aandrijvingen. Zo wordt er alleen verse lucht aangevoerd als het écht nodig is.

Stabiele CO2-meting op lange termijn

“We hebben onze ruimtesensoren ontwikkeld met een ‘niet-dispersief infrarood dubbelkanaals detectie-element’. Eenvoudig gezegd, zijn ze uit­gerust met een minuscule meetkamer met een lichtbron en twee detectoren. Het licht dat door het meetkamertje gaat, wordt geabsorbeerd door CO2-moleculen. De ene detector registreert met een infraroodfilter de lichtuitdoving, de andere meet de ongefilterde lichtintensiteit. De sensor vergelijkt de twee metingen en bepaalt zo het CO2-niveau”, legt Yoram Mottas uit.

“Dat Dual Beam ontwerp garandeert de nauw­keurige meting op lange termijn. Als de referentie­waarde zou afwijken door veroudering van de IR-straal, kan de gemeten waarde propor­tioneel aangepast worden.

Daarom zijn de Belimo CO2-sensoren geschikt voor alle soorten gebouwen, ook daar waar lucht­kwaliteit uiterst belangrijk is of er 24/7 bezetting is, zoals leslokalen, ziekenhuizen, logistieke centra of fabrieken. We hebben onze ruimtesensoren extreem robuust gemaakt, zodat ze uiterst precies blijven meten, zonder externe kalibratie.” 

Nauwkeurig onder alle omstandigheden

De metingen van de Belimo ruimtesensoren zijn ook accuraat onder alle omstandigheden. “Wist je dat het drukverschil op 400 meter boven zee­niveau al een afwijking van 70 ppm geeft in de gemeten CO2-concentratie? Daarom zijn onze ruimtesensoren uitgerust met absolute druk­compensatie die drukverschillen neutra­liseert”, vertelt Yoram Mottas. 

“Om de stabiele werking van onze sensoren altijd en overal te garanderen, hebben we ze weken­lang getest onder sterk belastende omstandig­heden. We testten bijvoorbeeld de corrosiebestendigheid bij een relatieve luchtvochtigheid van 95% en een temperatuur van 35 °C, en de uitzettings­coëfficiënt van de materialen bij temperaturen tot 70 °C. Alle sensorelementen zijn bovendien zo gebouwd dat zelfverhitting tot een minimum beperkt blijft.”

Het design van de sensoren werd bekroond met de reddot award 2022. Een ‘led-verkeerslicht’ geeft een snelle indicatie van de luchtkwaliteit.

Energiezuinige behoeftegestuurde zoneventilatie

Zoneventilatie gebeurt meestal volgens een bepaalde volgorde en op basis van vooraf ingestelde CO2-niveaus. De Belimo ruimte­sensoren communiceren rechtstreeks met de variabel lucht­volume-aandrijvingen (VAV) op de lucht­toevoerkleppen. Zo werkt het ventilatie­systeem volledig behoefte­gestuurd op basis van nauw­keurige metingen. Daardoor wordt alleen verse lucht aangevoerd wanneer het écht nodig is, wat onnodig energie­verbruik voorkomt terwijl de luchtkwaliteit en het comfort gegarandeerd blijven. 

Dankzij NRC-communicatie kunnen installa­teurs, ingenieurs en gebouwbeheerders de sensoren indienst­stellen, instellingen en parameters controleren en aanpassen en metingen uitlezen op hun smartphone met de Belimo Assistant App. Gebruikers bedienen de sensoren zonder display met de Belimo Display App. En de oplossing valt naadloos te integreren in alle gangbare gebouw­automatiserings- en regelsystemen (BACS).  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details