NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bezoekcijfers Mostra Convegno Expocomfort voor het eerst weer op niveau van voor coronapandemie
MCE is de meest prestigieuze beurs ter wereld voor bedrijven in de sector van HVACR, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

Bezoekcijfers Mostra Convegno Expocomfort voor het eerst weer op niveau van voor coronapandemie

Organisator kondigt beurs rond warmtepompen aan in 2025

MCE, dat gerust bestempeld kan worden als de meest prestigieuze beurs ter wereld voor bedrijven in de sector van HVACR, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, ging na een uitzonderlijke zomereditie twee jaar geleden opnieuw door in het voorjaar. Na twee jaargangen waarin het aantal exposanten en bezoekers – en het aantal landen waaruit die bezoekers kwamen – gevoelig lager lagen als gevolg van de coronapandemie, tikte de beurs met 1.700 standhouders, 200 meer dan in 2022, en 121.000 bezoekers, 31.000 meer dan de vorige editie, opnieuw de precoronacijfers aan. Zo’n 30 procent van de bezoekers kwamen uit het buitenland, uit 141 landen – ook dat aantal lag vorig jaar nog een stuk lager – in totaal. Voor de exposanten ging het om ongeveer de helft. Naast Polen, partner dit jaar, waren vooral Frankrijk en Duitsland goed vertegenwoordigd, gevolgd door Spanje, Roemenië en Griekenland.

Als vanouds voorzag de beurs volop in kansen voor gesprekken, debatten en ontmoetingen, maar de 43ste editie stond ook bol van de nieuwigheden, van extra mogelijkheden voor exposanten tot tal van nieuwe prijsuitreikingen. Rode draad was – dat kan moeilijk anders vandaag – de focus op energiebesparing en hernieuwbare energie. 

Nieuwe EPBD4-richtlijn hot item

Op MCE 2024 was er ook veel te doen om de nieuwe EPBD4-richtlijn, bedoeld om het energieverbruik van gebouwen terug te dringen. Het Europees Parlement keurde die net voor de start van MCE 2024 goed. Vooral de A0-klasse als extra optie bij het toekennen van energieprestatiecertificaten was een fel besproken onderwerp. Ook het verplicht vernieuwen van het energieprestatiecertificaat bij elke nieuwe huurovereenkomst en de mogelijkheid om A-klasses een +  te geven voor gebouwen die extra bijdragen aan het energienet met lokale hernieuwbare bronnen, ging over de tongen. De richtlijn stimuleert overigens ook – onder meer – het gebruik van domotica en slimme technologieën voor maximale energie-efficiëntie onder alle klimatologische omstandigheden.

Heat Pump Technologies

De volgende editie van MCE gaat door in maart 2026, maar volgend jaar komt organisator RX met een nieuwe beurs gelinkt aan MCE: Heat Pump Technologies. Dat event, op 2 en 3 april in Allianz MiCo in Milaan, zal enkel en alleen focussen op warmtepompen. “Heat Pump Technologies komt voort uit de breed gedragen behoefte om het gesprek rond de energietransitie levend te houden”, aldus Massimiliano Pierini, directeur van RX Italië. “Met het event kunnen we het jaar tussen MCE 2024 en MCE 2026 opvullen.

”Pierini kijkt dan ook hoopvol naar de toekomst wanneer het gaat over energie-efficiëntie en de overstap naar hernieuwbare bronnen voor energie. “De energietransitie heeft een culturele transformatie teweeggebracht die wij met MCE en de nieuwe beurs mee willen vertellen. Het wordt steeds duidelijker dat technologische innovatie kan leiden tot een gezondere planeet, maar ook tot meer sociale én economische duurzaamheid” besloot hij.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details