NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Big Foot en warm water: een koud kunstje
De vijf units moesten geplaatst worden in een ruimte tussen een omheining en het gebouw, die slechts 1m60 breed was.

Big Foot en warm water: een koud kunstje

De waterpartijen in wellnesscentrum Thermen R in Roeselare worden opgewarmd met vijf Digipool® units, geplaatst over zeven meter. De units staan opgesteld in een beperkte ruimte. Om ze daar toch stevig te verankeren is gebruik gemaakt van een sterk, maar gebruiks- en onderhoudsvriendelijk Big Foot Systems frame via Linum Europe. De volledige installatie weegt om en bij de 700 kilogram.

​Digipool® ontwikkelt intelligente koppelbare ver­warmingsunits op basis van warmtepompen om recreatiewater te verwarmen. Voor het project van wellnesscentrum Thermen R werden dan ook vijf van die units gebruikt. Het gaat om drie types DAD-T45S en twee types DAD-T25S. Deze units zorgen ervoor dat het zwembad- en spawater zelfs bij een temperatuur van -10 graden Celsius verwarmd kan worden zonder gebruik van fossiele brandstoffen, goed voor een CO2-besparing van 56 ton per jaar.

Maar dergelijke units zorgen ook voor uitdagingen bij de plaatsing, en zeker in de specifieke context van het project van Thermen R. De vijf units moesten geplaatst worden in een ruimte tussen een omheining en het gebouw, die slechts 1m60 breed was. Hiervoor kwamen de maatwerk Big Foot Systems frames van Linum Europe in beeld, en die bleken zeer overtuigend. Kurt Munghen van Dureco+, die het systeem installeerde: “Linum gaf ons een zeer deskundig advies en meteen toen we de tekening van het systeem zagen, wisten we: dat is de oplossing.” 

Het Big Foot Systems frame dat geïnstalleerd is in Roeselare meet 7000x900x360 mm, met voeten van 305×305 mm. “Dat ziet er veel netter uit dan pakweg het betonblokje dat sommige installa­teurs zouden gieten”, getuigt Kurt Munghen. “Deze oplossing past in onze filosofie. En dat is meteen het belangrijkste voordeel voor ons: het ziet er proper uit, mensen zien dat deze opstelling kwalitatief is.” Maar een Big Foot Systems frame biedt meer voordelen. “Het biedt veel onderhouds­mogelijkheden. Dit systeem staat erg stevig opgesteld. Wanneer je zoiets op gewone blokken zet, kan het verschuiven, maar dit systeem staat muurvast aan elkaar.”

Naast stevigheid, biedt het systeem ook een zeker opbouwcomfort. “Het was eigenlijk een fluitje van een cent om het te monteren”, zegt Kurt Munghen, “het is bijna als een legodoos. En je kan het heel makkelijk aan een situatie aanpassen.“

“Het is zelfs in de hoogte verstelbaar, al was dat in dit project niet nodig door de egalisatie vooraf.” Maar toch bood de flexibiliteit zeker in dit specifieke project voordelen, omwille van de smalle ruimte. “We zaten een beetje vast tussen het gebouw en de omheining, dus hebben telkens een stukje opgebouwd, de unit erbij geplaatst, en dan weer verder gebouwd.” Maar dat is niet de enige manier om Big Foot Systems frames op te bouwen. Wanneer daar de ruimte voor is, is het bijvoorbeeld mogelijk om eerst het hele systeem op te zetten en er nadien pas units op te plaatsen.

De waterpartijen in wellnesscentrum Thermen R in Roeselare worden opgewarmd met vijf Digipool® units, geplaatst over zeven meter.

“Naast het Big Foot Systems frame zijn er voor het project bij Thermen R nog andere toepassingen van Linum gebruikt”, bevestigt Robbie Naessens van Linum Europe. “Zo lopen er dubbele, voor­geïsoleerde INOAC koelleidingen van en naar de verschillende units, is er gebruik gemaakt van ineenschuifbare kabelbanen en Easy-fit werkschakelaars die ervoor zorgen dat de units veilig van het net afgekoppeld kunnen worden bij eventuele herstellings- of onderhoudswerken. Op die manier zorgen de toepassingen van Linum Europe voor een sterk en functioneel systeem, dat netjes afgewerkt is”.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details