NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bioscape | Zwijnaarde

Bioscape | Zwijnaarde

Op maat gemaakte ventilatie zorgt voor juiste luchtbehandeling in labo’s

De nieuwe biotechnologische campus Bioscape in Zwijnaarde bevat heel wat laboratoria, waar een goede luchtkwaliteit onontbeerlijk is. Op vraag van Imtech Belgium verzorgde TROX Belgium de ventilatie in de laboratoria van dit immense project. Alle labo’s werden uitgerust met het Labcontrol-systeem. De in-huis geproduceerde en op maat gemaakte VAV-units garanderen een veilige, comfortabele en energiezuinige regeling van de lucht.

Bioscape nieuw foto1 kopiërenJeroen Dewaele: “Dit zijn producten die je niet zomaar uit een catalogus bestelt.”

De ventilatie in de laboratoria moest een volledig autonoom systeem zijn: de regelaars moeten immers volledig los van het gebouwbeheersysteem kunnen functioneren, en snel kunnen reageren op veranderingen. Natuurlijk waren ook veiligheid en comfort belangrijke prioriteiten. Het regelsysteem Easylab / Labcontrol van TROX voldeed aan al deze vereisten. TROX werkte speciaal voor Bioscape een oplossing op maat uit, zegt Jeroen Dewaele van TROX Belgium. “De producten komen standaard uit het gamma, maar op elk product is een specifieke parametrage of software van toepassing.”

Onder-of overdruk
Labcontrol bestaat uit VAV-units, die zeer snel reageren op handelingen van de gebruiker, zoals het openen of sluiten van de zuurkasten. Deze snel variërende condities moeten door de regeling van de compensatielucht met dezelfde hoge snelheid en met bijzonder hoge nauwkeurigheid bijgepast worden. De ruimte moet immers in balans blijven en continu in onder- of overdruk staan. De sterkte van het Labcontrol-systeem is dat de controle van de luchthuishouding binnen het lokaal gebeurt. En dit onafhankelijk van de rest van het gebouw. Dit sluit echter een communicatie met het centraal beheerssysteem niet uit.

Het systeem is niet alleen veilig en comfortabel, maar garandeert ook een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie. “Een belangrijke vereiste, want laboratoriumlucht kan niet gerecycleerd worden, de energie in die lucht is moeilijk te recupereren, en dus is verspilling kostelijk. Labcontrol laat toe om duizenden kubieke meters per jaar uit te sparen.

SAM_8384a kopiërenDe transparantie in dit project, de open communicatie tussen alle partijen en de uitstekende planning kwamen de snelle afwerking ten goede.

In huis gemaakt
TROX heeft al sinds 25 jaar een sterke reputatie opgebouwd voor dit soort toepassingen. De gedreven aanpak van het bedrijf heeft daar veel mee te maken, zegt Dewaele. “Eén van onze kwaliteiten is dat al onze regelaars in huis gemaakt worden. We kennen de producten dus door en door. Bovendien steken we zelf veel energie in het studiewerk. Dit zijn immers geen producten die je zomaar uit een catalogus bestelt. Ook voor Bioscape zijn we ter plaatse geweest, om samen met Istema en installatiebedrijf Imtech Belgium de beste oplossing te kunnen realiseren.” In de uitvoeringsfase resulteerde dat studiewerk in een room balance: een document dat TROX aan Istema bezorgde, met daarin alle mogelijke omstandigheden, debieten en cijfers die op deze laboratoria van toepassing waren. “Daarvoor hebben we elk laboratorium apart in kaart gebracht.”

Ook de inbedrijfstelling werd door de mensen van TROX en techniekers van Imtech Belgium verzorgd. “We gaan er immers prat op dat het systeem voor de klant plug-and-play is. En de betrokkenheid van TROX eindigt niet bij de installatie zelf, want het bedrijf staat ook in voor het onderhoud van de installaties.

Transparantie
Voor TROX is Bioscape een prestigeproject geworden, waar het bedrijf met veel voldoening op terug kijkt. “De transparantie in dit project, de open communicatie tussen alle partijen en de uitstekende planning van Imtech Belgium kwamen de goede en snelle afwerking ten goede.“

Ook installateur Imtech Belgium was zeer te spreken over het werk van TROX en de uiteindelijke installatie. Tom Van Den Hooff, projectmanager bij Imtech Belgium: “De samenwerking verliep zeer vlot en TROX kon in elke fase van het project professioneel en deskundig advies leveren. Hun Labcontrol-systeem bood ons een goede totaaloplossing voor de sturing van de gevraagde luchtstromen (onderdruk of overdruk) voor de laboratoria mogelijk te maken.”  

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld TROX Belgium

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details