NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Blijven we dweilen met de kraan open?

Blijven we dweilen met de kraan open?

De aarde is voor 72% bedekt met water, maar van al dat water is slechts 3% drinkbaar. Zuiver drinkbaar water is dus schaars. Toch, in de ontwikkelde landen is het gemiddelde waterverbruik per inwoner in een eeuw vertienvoudigd en de laatste dertig jaar verdubbeld. De schaarste en de hoge kosten van waterzuivering en waterbehandeling zorgen ervoor dat het water ook steeds duurder wordt.

Wist u dat 40% van het gebruikte water gewoon wegstroomt, zonder dat we dit gebruiken of opmerken? Dit door bijvoorbeeld lekkages in de leidingen, lopende/druppende kranen, een toilet dat blijft lopen,… In onze persoonlijke omgeving worden we ons hier stilaan van bewust: we gaan bijvoorbeeld korter douchen, het toilet met minder water doorspoelen en tijdens het tandenpoetsen de kraan dichtdraaien.

Publieke gebouwen

In publieke gebouwen vertonen we, als gebruiker, echter een ander gedrag: we betalen de factuur namelijk niet zelf. Bovendien worden eventuele gebreken en lekken minder snel gesignaleerd en hersteld in openbare gebouwen dan bij de consument thuis. Het gemiddeld verbruik ligt rond de tweehonderd liter per dag en per persoon: dat is 50% hoger dan het gemeten waterverbruik thuis. In bepaalde gespecialiseerde instellingen (ziekenhuizen, wellnesscentra, enz.) kan het verbruik zelfs oplopen tot vijfhonderd liter per persoon per dag.

Delabie waterbesparing

Het onderbreken van de waterstraal en de automatische sluiting beperken verspilling en de nalatigheid van de gebruikers.

 

Er zijn 3 basiselementen die ons toestaan om waterbesparing te realiseren in publiek sanitair: Beperkt debiet, onderbroken gebruik en gegarandeerde, automatische zelfsluiting.  Voor een betere controle op het waterverbruik, hebben de DELABIE kranen een debiet van 3 l/min voor de wastafel, en 6 l/min op de douches. Deze beperkte debieten zijn bij de laagste ter wereld.

Verspilling beperken

Het onderbreken van de waterstraal en de automatische sluiting beperken verspilling en de nalatigheid van de gebruikers. De wastafelkranen sluiten automatisch na 7 seconden. De toiletspoeling met dubbele bediening 3l/6l, de urinoirspoeling van 3 seconden en de «massamodus» op de elektronische urinoirkranen zijn voorbeelden van het optimaliseren van het watervolume. Alle oplossingen en systemen van DELABIE laten toe een aanzienlijke hoeveelheid water en energie te besparen, zonder in te boeten op efficiëntie en gebruikscomfort.

Maak dus de juiste keuze van producten voor de juiste locatie, en draag uw steentje bij. Help ons de kraan dicht te draaien.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details