NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bosch Thermotechnology boekt recordomzet van 4,5 miljard euro voor 2022
In Eibelshausen produceert Bosch binnenunits voor de nieuwe generatie bijzonder stille warmtepompen.

Bosch Thermotechnology boekt recordomzet van 4,5 miljard euro voor 2022

Warmtepompactiviteiten groeien met 54 procent

  • In boekjaar 2022 steeg de omzet van de wereldwijde groep met ongeveer 12 procent; op tal van markten realiseert de divisie een sterke groei van meer dan 10 procent.
  • In Duitsland groeien de warmtepompactiviteiten met 75 procent – veel sneller dan de markt.
  • Vanaf 1 april: Bosch Thermotechnology wordt omgedoopt tot ‘Bosch Home Comfort Group’. De nieuwe naam zal de nadruk leggen op een uitgebreid productgamma met duurzame airconditioningtechnologieën en welzijnsproducten voor een comfortabelere en aangenamere woning.
  • Het aantal medewerkers stijgt met één procent naar 14.400.
  • Bosch investeert 700 miljoen euro in elektrificatie om de toepassing van warmtepompen verder te versnellen.
  • Consequente en betaalbare transformatie van energiesystemen door het gebruik van hybride warmtepompen in bestaande gebouwen.

Wetzlar / Frankfurt – Klimaatneutrale gebouwen zijn de sleutel tot een succesvolle energietransitie. Het belang en de relevantie van dit thema komen tot uiting in de aanhoudend hoge vraag naar klimaatvriendelijke oplossingen. In boekjaar 2022 verhoogde Bosch Thermotechnology zijn omzet met ongeveer 12 procent in nominale termen, en met ongeveer 13 procent aangepast voor wisselkoerseffecten, tot 4,5 miljard euro. “Hoewel de macro-economische situatie erg uitdagend was, bereikte onze omzet opnieuw een recordniveau, waardoor 2022 over het algemeen een positief jaar werd”, zegt Jan Brockmann, voorzitter van de divisie Thermotechnology van Bosch.

In Eibelshausen, centraal gelegen in Hessen, werd begin 2023 een nieuwe productiefaciliteit voor warmtepompen geopend.

Qua producten waren energiezuinige warmtepompen de belangrijkste groeimotoren, goed voor een 54 procent hogere internationale omzet. In Duitsland verkocht het bedrijf 75 procent meer warmtepompen, waarmee het duidelijk beter deed dan de markt. In de Europese Unie verwacht Bosch een onevenredige groei in deze zeer dynamische omgeving en heeft het zichzelf tot doel gesteld sneller te groeien dan de markt.
De activiteiten van Bosch Thermotechnology groeiden sterk op tal van markten, waaronder 68 procent in Amerika en 28 procent in Azië. Airconditioners waren de belangrijkste motoren van de sterke omzetgroei in de VS. Daar heeft Bosch Thermotechnology een zeer concurrerend productgamma van continu variabele en dus zeer energie-efficiënte omvormers. De belangrijkste markt in Azië is China, waar de vraag naar wandketels op gas voor residentieel gebruik groot was.

Bosch Thermotechnology boekt recordomzet van 4,5 miljard euro voor 2022.

Samen met de recordcijfers maakte Bosch ook bekend dat Bosch Thermotechnology vanaf 1 april 2023 wordt omgedoopt tot de Bosch Home Comfort Group. “Deze naamsverandering is de volgende logische en consequente stap na het vastleggen van het bedrijfsdoel ‘Make. Home. Comfort. Green.’ een jaar geleden’, benadrukt Jan Brockmann. “De nieuwe naam onderstreept ons innovatieve productgamma en ons engagement om de wereldwijde megatrend naar elektrificatie aan te sturen door onze activiteiten op het vlak van warmtepompen, hybride toestellen en airconditioning sterk uit te breiden. Met de uitgebreide elektrificatie van alle energiestromen en de intelligente en efficiënte interactie tussen alle verbruikstoestellen in het gebouw combineren we een duurzame levensstijl met een hoog comfortniveau.”

In 2022 stegen de totale wereldwijde investeringen van Bosch Thermotechnology in onderzoek en ontwikkeling met 13 procent ten opzichte van vorig jaar, tot 216 miljoen euro. Het wereldwijde personeelsbestand steeg met 1,4 procent tot ruwweg 14.400 medewerkers, in Duitsland nam hun aantal met ongeveer 3 procent toe.

Bosch Thermotechnology verwacht dat de verwarmings- en airconditioningsector zich in 2023 positief zal ontwikkelen. Voorwaarde hiervoor is een stabiel kader voor materialen en logistiek. Ook is het noodzakelijk om de financiële steun aan eindklanten in de warmtetransitie voort te zetten.

Investeren in warmtepompen om klimaatdoelen te halen

Bosch Thermotechnology is een van de toonaangevende warmtepompfabrikanten die samen met de Duitse federale regering een gezamenlijke intentieverklaring hebben ondertekend om vanaf 2025 elk jaar 500.000 warmtepompen te produceren. “Om de energietransitie in goede banen te leiden, moeten we krachtig doorgaan met het opschalen van klimaatvriendelijke oplossingen. Tegen 2025 investeren we in totaal 700 miljoen euro in onder meer elektrificatie en het versterken van ons Europese netwerk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details