bpost Neder-over-Heembeek brussel
02:56
06-09-2016

bpost-sorteercentrum in Brussel

In Neder-over-Heembeek, op de vroegere Carcokesite aan het zeekanaal Brussel-Schelde, verrijst het nieuwe sorteercentum van bpost. Het Industrieel MailCentrum Brussel X wordt met 60.000 vierkante meter het grootste van het land. Dat is ook op vlak van technieken een grote uitdaging.

“Kennen de wensen van bpost”
Installateur Lenaerts verzorgde de technieken van het gebouw. Het bedrijf is verantwoordelijk voor alle HVAC, sanitair ,elektriciteit en data, zowel voor de brievenhallen als voor de pakket-sorteerhal, inclusief de kantoren aan de voorzijde. Het is niet het eerste postsorteercentrum voor het installatiebedrijf uit Houthalen. Ludo Janssens, bedrijfsleider van Lenaerts: “Dit is het vijfde project voor bpost dat we uitvoeren, ook bij de vorige projecten in Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi installeerden wij de technieken. Omdat die projecten succesvol waren, heeft Katoen Natie, de bouwheer en investeerder, ons hier ook gevraagd. Het grote voordeel is natuurlijk dat wij weten wat bpost juist wenst.”

Wat houden die wensen dan concreet in? “Wij kennen perfect de toekomstige inrichting, de locaties van de machines en ook de vermogens ervan. Zo weten we ook zeker dat we met onze voorzieningen – twee hoogspanningscabines van 3000 kVA – aan die vermogens kunnen voldoen,” zegt Janssens. “Ook de kabelladders zoals ze nu liggen, zijn ingesteld op bpost. Daar vragen ze bijvoorbeeld ook daalladders voor elke machine.”

Freecooling en rooftops
Op vlak van HVAC staan er in de pakketsorteerhal gasgestookte luchtverwarmers. Er wordt verse lucht binnengeblazen en aan extractie gedaan om ‘s nachts freecooling te bekomen. Aan de andere zijde van het complex installeerde Lenaerts rooftops die verwarmen en koelen met geïntegreerde machines. De kantoren werken met een ventilatie D-systeem, gecombineerd met een stuk VAV. “Aan het ontwerp van het kantoor proberen we echter nog wat aan te passen om het energetischer en efficiënter te maken,” vult Janssens aan.

Flexibiliteit was een belangrijk aandachtspunt voor dit werk. Zo kan de gebruiker snel aanpassingen uitvoeren. Janssens: “bpost vraagt op vlak van verlichting voor de pakkethal bijvoorbeeld 300 lux, maar we kunnen snel bijpluggen als een bepaalde zone om 500 lux vraagt. Een noodaggregaat zorgt ervoor dat de verlichting gedeeltelijk blijft werken bij stroomuitval. In het postsorteercentrum zelf komen trouwens roostertussenvloeren. We moeten dus een installatie maken voor de boven- en de onderverdieping.”

bpost Neder-over-Heembeek brussel

Beton en tijdsdruk
De meeste onderdelen van het complex bestaan uit een staalconstructie, maar de grootste hal wordt in beton vervaardigd zodat het dak als parking kan dienen. Dat is wel minder makkelijk voor de installateur. Janssens: “Beton is natuurlijk vast en solide, zodat je minder vrijheid hebt. Je moet de kolommen en de uitsparingen volgen en bent veel meer gebonden aan de opstelling van het gebouw.”

Een andere uitdaging is de tijdsdruk. Lenaerts werkt in Brussel al sinds half mei, en moet eind 2016 opleveren. Daarvoor gaat het bedrijf voorbij aan het bouwverlof. “Dan werken we gewoon door,” zegt Janssens. “Het moet, want het tempo ligt razend hoog. De verlichting moest al branden, zelfs voor al het beton op de grond lag, en eigenlijk moeten we in juli al aan de kantoorinstallaties beginnen. Maar het is en blijft een erg mooi project.”

Tekst: Jeroen Schreurs Beeld: Jeroen Schreurs, VK Architects and Engineers


i-project-infov3Participanten aan het woord

Licht in functie van de activiteit
VEKO Lightsystems bestudeerde hoe de ledverlichting voor het nieuwe postsorteercentrum er best uit zou zien. “Het is een gebouw met veel verschillende hoogtes en niveaus,” zegt Steve Van Stappen, directeur van VEKO Lightsystems. “Afhankelijk van de toepassingen hebben we daarom verschillende lenstechnieken toegepast en de juiste toestellen geselecteerd. Zo zorgen we in de hogere gebouwdelen voor een lagere ugr-waarde dan in de lagere delen om zo de verblinding van het licht te minimaliseren. Bpost wenste ook de lichtinstallatie makkelijk te kunnen sturen in functie van de activiteitsgraad, waarbij tot 500 lux kan worden geschakeld.” Het modulerende lichtlijnsysteem van VEKO is trouwens erg flexibel: als de gebruiker de gebouwen herinricht, kan die ook de verlichting makkelijk aan de nieuwe opstelling aanpassen.

Al 40 jaar ontwikkelt, produceert en monteert VEKO Lightsystems de meest duurzame en energiezuinige lijnverlichting van Europa. “Samen met onze klanten werken wij een verlichtingsplan uit, stellen testmontages op en volgen het project op tot aan het volledig opleveren van de verlichtingsinstallatie. Dat is de kracht van VEKO,” zegt Van Stappen tot besluit.
www.veko.be


bpost Neder-over-Heembeek brussel


i-project-infov3Participanten aan het woord

“Tijd is rijp voor leds”
Framaz uit Aartselaar zorgde voor de buitenverlichting bij het Industrieel Mail Centrum Brussel X. Initieel maakte het bedrijf een lichtstudie met ontladingslampen, maar door de ongelooflijke evolutie van ledverlichting deed het bedrijf een nieuw voorstel. Dat vergt, dankzij leds, met min of meer dezelfde opstelling een beduidend lager installatievermogen. Wim Melis, verkoopsleider bij Framaz: “De tijd is nu volledig rijp om met leds te werken. De investeringskost is iets hoger, maar de TCO, de total cost of ownership, ligt beduidend lager. Daar was onze klant ook echt van overtuigd.”

Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
Dit industrieel mailcentrum is niet het eerste voor Framaz. Het bedrijf heeft voor Lenaerts nv ook al aan de vorige projecten van bpost meegewerkt. “Wij voeren een aantal professionele lichtmerken in de België in, zoals Glamox, Fael Luce en Halla. We brengen zelf ook enkele toestellen op de markt onder de naam Framaz. Voor functionele buitenverlichting kiezen we echter snel voor Fael Luce. De prijs-kwaliteitsverhouding van dat merk is uitstekend. Het heeft ook veel verschillende optieken waar we mee kunnen werken.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

draadgoten kabelgoten kabelladderskuvent ventilair