NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Brandcompartiment niet compleet zonder correct afgedichte doorvoeringen
Het assortiment van Bostik Fire Protect omvat twee afdichtingskits.

Brandcompartiment niet compleet zonder correct afgedichte doorvoeringen

“Door deze doorvoeringen correct af te dichten, kan je brandschade minimaliseren en de brandweer optimaal zijn werk laten doen. Levens redden, kortom”, aldus Nick Haring, Business Developer bij Bostik Fire Protect. Met behulp het assortiment brandwerende producten van dit gespecialiseerde bedrijf kan je elke doorvoering veilig afdichten. 

“Brandveiligheid wint terecht steeds meer aan belang in de projectbouw. Tegelijk zien we dat de afdichting van doorvoeringen niet altijd op een correcte manier gebeurt, met alle gevolgen van dien”, steekt Nick Haring van wal. Er spelen veel factoren een rol bij het vinden van de juiste oplossing voor het afdichten van doorvoeringen. Elke leiding die door brandwerende bouwelementen loopt, reageert anders bij een eventuele brand. Daarom is geen enkele oplossing of product op zichzelf geschikt om alle doorvoeringen effectief te beschermen. Met een goed advies vooraf, kan je veel geld besparen achteraf. Precies daarvoor kunnen aannemers en architecten bij ons terecht.”

‘Er spelen veel factoren een rol bij het vinden van de juiste oplossing voor het afdichten van doorvoeringen.’

Bewezen kwaliteit

Bostik Fire Protect heeft een compact assortiment voor de internationale markt waarmee alle doorvoeringen kunnen afgedicht worden. “We houden dit bewust beperkt zodat je met slechts enkele producten alle doorvoeringen kan afdichten. Het enige dat je moet weten is welk product voor welke toepassing geschikt is”, aldus Nick Haring. De brandwerende eigenschappen van de producten binnen het Bostik Fire Protect-assortiment zijn door gecertificeerde organisaties getest volgens internationale normen. Alle producten en hun uitgebreide toepassingsgebied hebben een CE-markering en een ETA (European Technical Assessment). Al deze certificaten zijn online raadpleegbaar op de website van Bostik Fire Protect, net als een selectietabel die helpt bij de keuze van het juiste product.

Compact assortiment

Het assortiment van Bostik Fire Protect omvat twee afdichtingskits. Nick Haring: “De FP310 Acoustic Acrylic acrylaatkit is zo breed gecertificeerd dat je hiermee heel veel afdichtingen kan realiseren. De kit haalt een brandwerendheid van 4 uur, reduceert geluid en is ideaal in combinatie met onze Bostik FP320 Fire Batt, Bostik FP330 Pipe Collar of Bostik FP340 Pipe Wrap. De Bostik FP311 Intumescent Graphite grafietkit werkt het best afzonderlijk, maar reduceert minder geluid dan de FP310. De keuze is afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever en de aannemer.”

De FP312 Fire Retardant Coating dient dan weer voor het coaten van steenwolplaten, tenminste als je niet beschikt over de FP320 Fire Batt van Bostik. “Met onze gecoate steenwolplaat en opschuimende acrylaatkit kan je in een handomdraai een brand­veilige doorvoering realiseren”, aldus Nick Haring. 

‘Hoe vroeger je aan de afdichting van doorvoeringen denkt, hoe voordeliger het wordt.’

De FP330 Pipe Collar is een metalen band met een harde grafietlaag aan de binnenkant die zich met één klik om de buis op de muur of vloer laat monteren. De collar is geschikt voor zowel open als gesloten buizen.  “Als je vooraf de ruimte voorziet in de constructie, kan je beter de FP340 Pipe Wrap gebruiken, wat nog voordeliger en sneller is dan de collar”, stelt Nick Haring. “Je vouwt de wrap om de buis, duwt hem in het gat, kit hem af en klaar!”

De Bostik FP350 grafietplaatjes kan je simpelweg achter het stopcontact plaatsen zodat ook daar rook en vuur wordt tegengehouden. Met de FP360 Putty Cord kan je dan weer kleine buisjes brandwerend afdichten. “Een erg handig product om altijd op zak te hebben voor kleine ingrepen”, voegt Nick Haring toe. Tot slot heeft Bostik Fire Protect nog de FP370 Fireseal mortel in zijn assortiment, geschikt voor vloeren en muren.

Advies op maat

“Hoe vroeger je aan de afdichting van doorvoeringen denkt, hoe voordeliger het wordt. Wij verlenen met plezier technisch advies voor elk project, met onze testcertificaten als leidraad, zodat je voor de juiste toepassing ook het juiste geteste product gebruikt”, besluit Nick Haring.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details