NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Brandveiligheid die digitaal wordt aangestuurd
Kanaalwerk met ventilatoren in de technische ruimte.

Brandveiligheid die digitaal wordt aangestuurd

Een toren van 100 meter hoog en met 150 appartementen vraagt bijzondere aandacht voor de brandveiligheid. Kingspan Light + Air uit Melle bouwde in SKY Tower One een overdrukinstallatie met honderd ontrokingskleppen die digitaal worden aangestuurd. “Een groot voordeel op het vlak van bekabeling, kosten en flexibiliteit.”

“Voor SKY Tower One hadden we de eer om in opdracht van Vastgoedgroep Degroote de overdrukinstallatie in de traphallen en vluchtwegen te bouwen”, zeggen Louis Mortier en Robby De Roeck, Lead Engineer en Fire Safety Engineer bij Kingspan Light + Air. “De woon-toren valt onder de categorie hoogbouw, wat de vereisten op het vlak van brandveiligheid serieus verstrengt. We werkten met een honderd-tal ontrokingskleppen, conform EN 12101-8. Deze kleppen zijn niet apart bekabeld, maar worden digitaal aangestuurd via één lus. Het is een flexibel en modern systeem dat minder bekabeling, kosten en plaats vergt.” 

Betrouwbare brandveiligheid begint steeds met een principetekening.

Axiaalventilatoren en rookgordijnen

Kingspan Light + Air installeerde ook twee axiaal­ventilatoren voor het op overdruk plaatsen van de trappenhallen en drie axiaalventilatoren voor het ontroken van de centrale gang. Er zijn brand­werende kanalen aanwezig en sensoren zorgen ervoor dat de vereiste drukken en debieten worden geleverd. In de ondergrondse parkeergarages van twee niveaus plaatste Kingspan Light + Air een rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA). “We gebruikten één grote axiaalventilator en zestien automatische rook- gordijnen die opnieuw digitaal worden aangestuurd. Beide niveaus kunnen apart worden ontrookt via kleppenregisters. Het doel van de brandveiligheidsinstallaties is om de bewoners veilig te evacueren, de interventie van de brandweer te vereenvoudigen en de gebouwstructuur zoveel mogelijk te beschermen”, aldus Louis Mortier en Robby De Roeck.

Kingspan voert in België meer dan zeven­honderd projecten per jaar uit en heeft meer dan vijf­duizend onderhoudscontracten lopen. De hoofd­activiteiten zijn ontrokingsinstallaties, daglicht­oplossingen, ventilatie­systemen en brand­detectiesystemen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details