Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Brandbeveiliging

Brandveiligheid in Antwerps stadhuis gewaarborgd

KBS-Systems-(5)
De nieuwe verluchtingskoker in de trappenhal is opgebouwd uit witte Promat.

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Mats Palinckx

27 oktober 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het Antwerpse stadhuis voldoet vandaag aan de strengste eisen inzake brandpreventie. Daarvoor stond KBS Systems in, een ­gespecialiseerd bedrijf uit Wilrijk. “Onze belangrijkste ingreep was de constructie van een verluchtingskoker in de trappenhal”, vertelt projectleider Jean-Paul Jans.

“Die verluchtingskoker is opgebouwd uit witte Promat. We hebben hem discreet aangebracht, zodat hij niet afsteekt tegen de historisch achter-grond. De koker geeft uit op een dakraam, dat zich automatisch opent bij rookontwikkeling. Verder stonden we er in voor de compartimentering en de afwerking van de doorvoeren in de compartimentering. We hebben daarbij zowel bestaande brandwerende wanden onder handen genomen als nieuwe exemplaren geplaatst.”

KBS was hiermee niet aan zijn proefstuk toe in een bekend Antwerps gebouw. “We verzorgden eerder al de brandpreventie in het nieuwe gerechtshof, in achttien van de 24 blokken op Nieuw Zuid en in het Mediahuis, het hoofdkwartier van DPG Media”, zegt bedrijfsleider Frank Tijtgat. Momenteel werkt KBS mee het vluchtconcept van de Tijsmanstunnel uit en behandelt het in de Schijnpoorttunnel de hoogspanningsleidingen van Elia.

KBS Systems is een absolute pionier in brandpreventie.

Pionier in brandpreventie

Al in de jaren zeventig profileerde Control & Protection zich als erkend installateur en leverancier van brandcompartimentering. Binnen die groep werd KBS Systems in 1984 opgericht als installateur van het volledige gamma brandwerende toepassingen. “Begin jaren tachtig stond de brandwetgeving in ons land nog in de kinderschoenen. De eerste reglementeringen waren het gevolg van enkele catastrofale branden die ons land de jaren en decennia voordien hadden getroffen”, aldus Tijtgat.

“We behoren tot het selecte gezelschap van ondernemingen die in de begin-jaren nog zelf moesten instaan voor het financieren, voorbereiden en realiseren van officiële brandattesten. KBS Systems kon zo vanaf het prille begin als een absolute pionier de evolutie van de brandwetgeving opvolgen én correct toepassen. Dankzij opdrachten voor industrieel gerenommeerde klanten en in residentiële gebouwen is KBS Systems intussen uitgegroeid tot een installatie-bedrijf dat een totaalservice aanbiedt voor elke brandcompartimentering, met garantie op de juiste brandweerstand. Zo beschikken we over de nodige specialisten, vereiste veiligheidscertificaten en kwaliteitsmanagementsystemen om ook in de nucleaire sector de brandveiligheid te garanderen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details