Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

CHEC zet energiezuinige platenwarmtewisselaars in de kijker

IMG-20161019-WA0003
Een dubbelwandige wisselaar op locatie.

Tekst | Kris Vandekerckhove / CHEC

Beeld | CHEC

25 januari 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Warmtewisselaars zijn de drijvende kracht achter energietransitie en warmterecuperatie

CHEC – Compact Heat Exchanger Company – werd opgericht in 2008 en is partner en verdeler in België en Luxemburg van warmtewisselaars van het merk Sondex. De Deense fabrikant – die deel uitmaakt van de Danfoss-groep – behoort wereldwijd tot de marktleiders voor warmtewisselaars. Met meer dan 50 jaar ervaring en kennis in de wereld van de warmtewisselaars is CHEC de ideale partner bij vraagstukken over warmteterugwinning en -overdracht.

CHEC heeft met Danfoss Sondex de beste partner gevonden om mee samen te werken en die samenwerking verloopt inmiddels al meer dan 10 jaar uitstekend. Sondex is in 1984 ontstaan en is sindsdien gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van platenwarmtewisselaars.

Het specifieke SonderSafe-plaatpatroon zorgt voor een gunstige warmteoverdracht, waardoor er minder platen en warmtewisselend oppervlak vereist zijn.

Zeer gunstige warmteoverdracht

Door de sterke inzet op research & development heeft de producent momenteel het breedste port­folio aan plaattypes op de markt. Daarnaast zorgt het specifieke plaatpatroon voor een zeer gunstige warmte­overdracht, waardoor er minder platen en warmte­wisselend oppervlak vereist zijn. Deze combinatie zorgt ervoor dat CHEC voor elke toe­passing en project de optimale platen­warmte­wisselaar kan selecteren. De industrie­takken die CHEC hoofd­zakelijk voor hun rekening neemt zijn HVAC, zwem­baden, scheepvaart (ocean going shipping), welbepaalde industriële klanten en eier­verwerking. Door een goede onder­­steuning van Sondex wordt er voor andere markten en applicaties ook steeds een geschikte oplossing gevonden.

Ann Bynens, sales CHEC: “De platen van Danfoss Sondex worden geperst in Denemarken en de platenwarmtewisselaars worden vervolgens geassembleerd in 17 verschillende fabrieken in 14 landen. De warmtewisselaars voor België en Luxemburg worden gebouwd in Purmerend te Nederland. Door het goede contact van CHEC met de Nederlandse productiefabriek en de aanwezigheid van een lokale voorraad, kan er vaak een snelle levertijd van de producten gegarandeerd worden. Dit is uiteraard een grote troef.”

KWO-installaties winnen terrein

Door de toenemende gasprijzen en de grote aandacht voor het milieu, wordt er sterk ingezet op alternatieve energiebronnen voor de verwarming van gebouwen. Zo wint de duurzame energievorm van de KWO – koude- en warmteopslag – de laatste jaren meer en meer terrein. 

Ann Bynens: “Bij een KWO-installatie wordt het grondwater in de watervoerende lagen gebruikt om warmte en koude op te slaan. Door middel van boringen worden twee waterbronnen gecreëerd; een warmte- en een koudebron. In de winter wordt de warmtebron aangesproken om grondwater op te pompen. Dit water wordt door een warmtewisselaar gestuurd die de warmte onttrekt die zo gebruikt kan worden om het gebouw te verwarmen. Het afgekoelde water wordt vervolgens geïnjecteerd in de koudebron.”

“In de zomer keert het proces om en wordt er water uit de koudebron opgepompt dat gebruikt wordt om het gebouw van koeling te voorzien. Na passage door de warmtewisselaar en onttrekking van de koude wordt het opgewarmde water opnieuw geïnjecteerd in de warmtebron. Voor de verwarming van het gebouw wordt er een warmtepomp aangesloten op de bron. Koeling kan rechtstreeks gebeuren met de temperatuur van het grondwater.”

Dubbelwandige platenwarmtewisselaars

Om bij de KWO het grondwater en het watercircuit in het gebouw te scheiden en te voorkomen dat er menging zou optreden, worden er dubbelwandige platenwarmtewisselaars ingezet. 

“Danfoss Sondex heeft met zijn Sonder Safe platen hiervoor de optimale oplossing. De Sondex Sonder Safe plaat wordt gefabriceerd door twee identieke platen samen te persen en de vier inlaatpoorten te laserlassen. Zo ontstaat een dubbelwandige plaat met een holte ertussen. In het onwaarschijnlijke geval van een lek door corrosie of scheurtjes, loopt het water zichtbaar uit de warmtewisselaar en is er geen vermenging van de media. De defecte plaat kan vervolgens geïdentificeerd en gerepareerd of vervangen worden. CHEC staat in voor elk onderhoud en alle herstellingen van zo goed als ieder merk”, besluit Ann Bynens.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details