Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Verlichting

Circulaire verlichting in Antwerp Management School

signify-foto-2-kopieren

16 juli 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De Antwerp Management School huurde tot voor kort enkele gebouwen van de Universiteit Antwerpen. Ze bouwden een eigen campus toen de universiteit aangaf de gebouwen zelf te gaan gebruiken. De verlichting in de nieuwbouw werd niet gekocht maar gehuurd, een baanbrekend concept.

Antwerp Management School koos voor een verlichtingstraject dat nog maar pas komt piepen. Ze klopten aan bij Signify en werkten één van de eerste projecten rond circulaire verlichting in Vlaanderen uit. Tom De Fruytier van Signify: “We willen de perfecte verlichting voorzien voor onze klanten. Vandaag kopen klanten hun producten bij een bepaalde fabrikant. We geloven echter sterk in de opkomende circulaire economie en zijn trots met Antwerp Management School één van de eerste projecten in Vlaanderen te hebben gerealiseerd.”

Circulaire verlichting in Antwerp Management School

De nieuwbouw van Antwerp Management School, één van de eerste projecten in Vlaanderen met circulaire verlichting.

Andere denkwijze

Vandaag kopen klanten hun verlichtingstoestellen bij een fabrikant. Op het moment van de transactie krijgt de klant de volledige verantwoordelijkheid van de toestellen in handen. Hij moet dus instaan voor het onderhoud van de installatie zodat deze de gevraagde lichtprestaties blijft leveren. Op het einde van de levensduur beslist de klant dan ook wat er met de toestellen moet gebeuren. Dit is een voorbeeld van een transactie in wat de lineaire economie wordt genoemd.

Bij circulaire economie is dit helemaal anders. De fabrikant blijft immers eigenaar van de verlichtingsinstallatie en de klant betaalt gedurende de looptijd van een afgesloten contract een (vaste) maandelijkse som. De fabrikant staat ook in voor het onderhoud van de producten zodat deze gedurende de looptijd van het contract de gevraagde lichtprestaties leveren. Is het contract afgelopen, zorgt de fabrikant ervoor dat alle producten opnieuw worden opgehaald en verwerkt op de meest passende manier.

De Fruytier: “Circulaire verlichting vraagt een andere manier van denken. Fabrikanten krijgen immers niet de volledige kostprijs van de installatie in één keer uitbetaald maar ontvangen een afgesproken maandelijks bedrag. Boekhoudkundig biedt het verschuiven van Capex naar Opex vaak ook voordelen. Bovendien wordt de klant volledig ontzorgd. Signify kent zijn producten het best en stuurt lokale partners aan om preventief onderhoud uit te voeren wanneer het nodig is, op die manier gaan producten het langste mee. De positieve impact op het milieu is in die zin dubbel, de klant kan versneld investeren in energiezuinige led en we dragen optimaal zorg voor de grondstoffen die daar voor nodig zijn.”

Circulaire verlichting in Antwerp Management School

De verschillende armaturen worden na afloop van het contract op gepaste wijze verwerkt.

Wat gebeurt er met de toestellen?

Gedurende de looptijd van het dienstverleningscontract garandeert de fabrikant bepaalde lichtprestaties. Daarom zijn onderhoud, herstellingen en technologische upgrades in het contract opgenomen, net om de prestaties te kunnen garanderen. Een belangrijke vraag die steeds gesteld wordt is wat er met de toestellen zal gebeuren na afloop van het contract. Signify ziet enkele mogelijke pistes. Een eerste mogelijkheid betreft het ‘refurbishen’ van de armaturen zodat ze opnieuw inzetbaar zijn. Dit gebeurt door bepaalde onderdelen te vervangen of te herstellen. Mogelijkheid twee focust op de onderdelen. Een toestel dat niet meer gerefurbished kan worden, kan nog onderdelen bevatten die wel inzetbaar zijn. Alle andere onderdelen gaan het recyclagetraject in zodat eventuele waardevolle materialen gerecupereerd worden.

Antwerp Management School

De nieuwbouw van Antwerp Management School werd in gebruik genomen bij de start van het academiejaar 2019-2020. Signify en de directie sloten een contract met een looptijd van tien jaar met een optie voor nog eens vijf jaar extra. Enkele parameters werden duidelijk omschreven en Signify garandeert dat deze gedurende de looptijd van het contract steeds worden behaald. Ook zal ten gepaste tijde een onderhoud van de installatie plaatsvinden. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details