NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Cleaners en protectors in de strijd tegen vervuiling en verstoppingen

Cleaners en protectors in de strijd tegen vervuiling en verstoppingen

Slib, corrosie of kalkafzetting, verstopte ketelelementen kunnen heel wat problemen veroorzaken. Vaak lijkt het vervangen van een ketelelement of zelfs de volledige ketel de enige oplossing, maar in veel gevallen kan het probleem ook subtieler en minder ingrijpend aangepakt worden. “Met de cleaners en protectors van Fernox kan je prima resultaten behalen”, vertelt  Freddy Denies van Verwarming Sanitair Denies uit Hoeilaart.

Busted Rusty Pipes

Freddy Denies refereert naar een klant die hij twaalf jaar geleden kon helpen. “Het betrof een schoonbroer van een klant van mij”, klinkt het. “Een of meerdere van de ketelelementen had een verstopping in een van de kanalen. Bij de minste slibvorming loert een verstopping om de hoek. Ter hoogte van die verstopping stokt de circulatie en dat zorgt voor een heel vervelend, kloppend geluid. Alsof je met een hamer op een ijzeren buis slaat. Toen de klant het probleem uitlegde, wist ik meteen wat er aan de hand was.”

Cleaner F3 kopiëren

Vervangen of behandelen
Een verstopt ketelelement is een gekend, vaak voorkomend probleem. “De installateur van de bewuste klant stelde een vervanging van de cv-ketel voor, maar dat zag de klant niet zitten. Een ketelelement vervangen is ook een optie, maar je kan op voorhand niet exact weten welk element verstopt is. Wachten tot het openbarst, is zeker ook niet de beste optie. Voor het reinigen en beschermen van oude vervuilde cv-installaties was ik toen al vertrouwd met producten van Fernox en de klant was meteen bereid om dit uit te proberen op zijn installatie. Hij stelde ook voor om dit zelf te doen en ook dat is perfect mogelijk.”

Protector F1 kopiëren

Langdurig effect
De Fernox Cleaner F3 en Protector F1 werden toegepast op de installatie en de resultaten spraken voor zich. “De verstopping was verdwenen”, aldus Freddy Denies. “Zelfs tot mijn eigen verbazing, want ook ik was niet zeker of het zou lukken. Vandaag, meer dan twaalf jaar later, is de ketel nog steeds in werking met hetzelfde product. Je kan dus spreken van een langdurig en duurzaam effect. Onlangs contacteerde ik de klant en hij is nog steeds zeer tevreden. Niet alleen bij slibvorming in de leidingen of ketelele-menten kan Fernox helend werken. Recent was er een klant met slib in de vertrekleiding. Dit komt zelden voor, maar ook hier bracht Fernox Cleaner F3, in combinatie met een Protector F1, soelaas.

Eenvoudig toe te passen
Aan de slag gaan met de Cleaner F3 en Protector F1 van Fernox is eenvoudig. Freddy Denies: “Eerst laat je het water van de ketel en voeg je de Cleaner F3 toe. Vervolgens moet je een drietal dagen stevig stoken. Best wel met alle kranen open om de volledige installatie te reinigen. Na die drie dagen laat je het water af, vul je de cv-installatie opnieuw en bij zeer vervuilde installaties herhaal je dat proces nog een keer. Zo wordt de ketel en de volledige installatie goed gespoeld. Tot slot voeg je de Protector F1 toe. Wat deze klant betreft, draait de installatie nu al twaalf jaar vlekkeloos. Voor extra controle bestaat er ook een Test Kit, waarmee je onder andere kan testen of het cv-water nog de juiste kwaliteit heeft.”  

Tekst Niels Rouvrois    |    Beeld Fernox

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details