NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
CO2 verlagen dankzij de juiste software

CO2 verlagen dankzij de juiste software

Meten is weten

Iedereen in de bouwsector wordt geconfronteerd met de uitdaging om de CO2-uitstoot in gebouwen zoveel mogelijk te verlagen. Softwareontwikkelaar Hysopt merkt dat de ecologische gedachte bij steeds meer bedrijven bovenaan het prioriteitenlijstje komt te staan. En dan komt de Hysopt-software, die het mogelijk maakt om uiteenlopende simulaties tot in detail met elkaar te vergelijken en het beste alternatief eruit te kiezen, goed van pas.

Hysopt is een spin-off van de Universiteit Antwerpen en ontwikkelt software om grotere HVAC-installaties te optimaliseren. Roel Vandenbulcke, CEO van Hysopt: “Wat onze software onderscheidt van standaard CAD- of tekensoftware, is de sterke focus op simulaties. Tijdens het modelleren van de installaties wordt op de achtergrond een wiskundig model ingeladen, dat alle fysische wetmatigheden beschrijft. Zo wordt het mogelijk om de installatie te optimaliseren, simulaties door te voeren en systeemalternatieven met elkaar te vergelijken. Het laat dus toe om op objectieve wijze het beste alternatief te identificeren.”

‘We streven ernaar om het beslissingsproces te objectiveren door middel van fysica.’

 

“Het beste alternatief”, dat is volgens Vandenbulcke in essentie afhankelijk van drie parameters: het comfortniveau, de kosten, en de CO2 uitstoot. Die laatste factor wint de laatste jaren steeds meer aan belang. “Klanten vragen er steeds vaker naar”, merkt Vandenbulcke op. “Er is sprake van een zekere bewustwording bij de klanten. Daar waar vroeger het optimaliseren van de kosten de dominante driver was, krijgen we vandaag de dag steeds meer de vraag om meer in de richting van het ecologisch optimum op te schuiven. Natuurlijk duwt de steeds strenger wordende regelgeving hen mee in de juiste richting.” De software van Hysopt maakt die drie criteria transparant en inzichtelijk. “Het is bovendien een en-en verhaal: bedrijven willen niet tegen gelijk welke kost kiezen voor de ecologische oplossing. Het moet immers ook betaalbaar blijven.”

Objectiveren met fysica

“In de bouwsector geldt nog te vaak het credo: ‘Wie het luidste roept, krijgt gelijk’”, stelt Vandenbulcke. “Wij streven ernaar om dat beslissingsproces te objectiveren door middel van fysica. Dat is des te belangrijker nu de complexiteit van het vakgebied enorm is gestegen. Vakmensen krijgen steeds meer te maken met een complex dynamisch samenspel van verschillende technologieën. Dat kan je niet langer doorgronden via buikgevoel, dynamische simulaties zijn nodig.”

‘Vakmensen krijgen steeds meer te maken met een complex dynamisch samenspel van verschillende technologieën. Dat kan je niet langer doorgronden via buikgevoel, dynamische simulaties zijn nodig.’

 

‘Meten is weten’, vinden ze bij Hysopt. Zeker in een soms vastgeroeste sector als de bouwsector, is dat broodnodig, vindt Vandenbulcke. “We willen de sector wakker schudden. Nog al te vaak stellen we vast dat men het enorme potentieel van nieuwe technologische mogelijkheden niet goed inschat. Of men durft de stap niet te zetten, omdat de kost te hoog is. Dan komen onze simulaties goed van pas, want we kunnen bewijzen dat de hogere investeringskost gecompenseerd wordt door het lager verbruik.”

Ook in coronatijden stopt de kennisoverdracht niet: recent organiseerde Hysopt nog webinars over CO2-reductie in nieuwbouw- en renovatieprojecten. In renovatietoepassingen ligt er nog een enorm CO2-besparingspotentieel. Vandenbulcke: “Zo denkt men vrijwel automatisch dat een warmtepomp in een oud gebouw niet in aanmerking komt. Wij kunnen aantonen dat dit onzin is, want mits een aantal beperkte hydraulische ingrepen kan warmtepomptechnologie gebruikt worden. Alles hangt af van de manier waarop.”

Verenigd Koninkrijk

Intussen zet de groei van Hysopt zich gestaag verder. Het bedrijf is actief in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, en zeker aan de overzijde van het Kanaal is de interesse voor de Hysopt-software groot. “Zo zijn we nu ook betrokken bij een enorm warmtenetproject in Londen, GreenSCIES genaamd, waarbij onder andere warmte uit het metronet gerecupereerd wordt. Sowieso lenen warmtenetten zich uitstekend voor onze software, omdat het grote en complexe installaties zijn. En in het VK heeft men beduidend meer ervaring en ambitie met warmtenetten dan in België. De ervaringen daar bewijzen dat de koudwatervrees die bij ons bestaat nergens voor nodig is”, besluit Vandenbulcke.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details