NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Comfort en veiligheid in het nieuwe Jules Bordet Instituut
​EQUANS stond in voor de volledige elektrische uitrusting, van de primaire leidingen over de hoogspanningscabines tot de distributie.

Comfort en veiligheid in het nieuwe Jules Bordet Instituut

In Anderlecht is de bouw van het nieuwe Jules Bordet Instituut volop aan de gang. Screening, klinische zorg, onderzoeks- en onderwijsactiviteiten: dit openbare universitaire ziekenhuis wordt een Europees referentiecentrum in de strijd tegen kanker. Voortbouwend op haar jarenlange ervaring in de gezondheidszorg, zorgde EQUANS voor de elektrische installatie, verlichting, toegangscontrole, evenals de IT- en telecominfrastructuur voor dit nieuwe ziekenhuiscomplex van 80.000 m².

Na het UVC Brugmann en het CHIREC-ziekenhuis is EQUANS opnieuw betrokken bij de volledige elektrische uitrusting van een Brussels ziekenhuis, van de primaire leidingen over de hoogspanningscabines tot de distributie. Het Jules Bordet Instituut was gehuisvest in te kleine gebouwen, die bovendien steeds minder aangepast waren aan de moderne ziekenhuis­sector. Daarom koos het ziekenhuis voor een gloednieuw gebouw in Anderlecht, in de vorm van een parallellepipedum van 9 verdiepingen.

‘De volledige installatie is behoorlijk omvangrijk en indrukwekkend’

Een state-of-the-art en 100 procent veilig ziekenhuis

Met zijn 250 ziekenhuisbedden, operatiekwartier, radiotherapie­bunkers en onderzoeks­laboratoria is het nieuwe gebouw gestructureerd rond een hoofd­as die alle stromen van het gebouw op elk van de negen verdiepingen bedient en structureert. In dit state-of-the-art zieken­huis is aan alles gedacht om de veilig­heid van de patiënten en de voort­durende beschikbaarheid van kritische appara­tuur te waar­borgen: uninter­ruptible power supply solutions (UPS), genera­toren, een back-upnetwerk,… Een toegangs­controle- en beveiligings­systeem (CCTV) garandeert de veiligheid van het pand.

Onderling verbonden

Vandaag de dag is connectiviteit een basis­voorwaarde in elk ziekenhuis. “Vandaag is het niet langer een kwestie van een ‘eenvoudig’ elektrisch installatiewerk”, legt Rudy Renard, Project Manager bij EQUANS, uit. “De nadruk ligt niet meer op het elektriciteitsnet, maar op het datanetwerk. Dat is dé grote ontwikkeling van de afgelopen 15 jaar.” Om ervoor te zorgen dat het personeel in het hele ziekenhuis voortdurend met elkaar verbonden is, heeft EQUANS (in nauwe samen­werking met het studiebureau TPF) een krachtig communicatiesysteem ontwikkeld. Elke kamer is uitgerust met een ‘Bedside’-terminal: een soort boordcomputer die toegang geeft tot internet, digitale radio of tv, maar ook tot de telefoon (via het SIP-protocol). Public Address-, videofoon- en intercomsystemen bieden ook een comfortabele werkomgeving voor alle medewerkers van het Instituut.

Het Jules Bordet Instituut koos voor een gloednieuw gebouw in Anderlecht, in de vorm van een parallellepipedum van 9 verdiepingen.

Continuïteit van de dienstverlening

In de ziekenhuissector is het noodzakelijk om de continuïteit van de dienstverlening te kunnen waarborgen. Rudy Renard: “Het elektriciteitsnet moet permanent bruikbaar zijn, met verschillende bronnen, schakelingen en omvormers. Het datanetwerk moet volledig beveiligd zijn, met name via dubbele schakelaars met dubbele voedingen, zodat de informatie correct wordt overgebracht. Dit vereist veel kabels en kabelgoten, wat de volledige installatie behoorlijk omvangrijk en indrukwekkend maakt.”

Intelligente ledverlichting

Als onderdeel van dit project is er speciale aandacht besteed aan duurzaamheid. Op vlak van verlichting hebben de EQUANS-teams meer dan 16.000 ledarmaturen geplaatst, die aangesloten zijn op een intelligent managementsysteem. Dit is bedoeld om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Ook aan slimme oplossingen zoals aanwezigheidssensoren, programmatie op vastgelegde tijdstippen en geautomatiseerd beheer is gedacht. “ We hebben ervoor gezorgd dat de instelling van de verlichtingsinstallaties perfect is afgestemd op het gebruik en de bezetting van het pand”, aldus Renard. Er zijn ook andere systemen geïnstalleerd om energie te besparen, vervolgt hij. “Het hele gebouw is voorzien van zonwering, aangestuurd door twee sensoren op het dak met windsensoren. Deze jaloezieën worden bediend en ingezet wanneer dat nodig is om oververhitting van het gebouw te vermijden. Zo moet er de airconditioning minder gebruikt worden en wordt er dus opnieuw energie bespaard.” De teams van EQUANS zorgden ook voor een state-of-the-art computerlokaal, om het ziekenhuis te kunnen koppelen aan een betrouwbaar en veerkrachtig computernetwerk. In dit lokaal wordt gebruik gemaakt van een gekoeld waternetwerk, airconditioningkasten (In-Row), koude batterijen, ventilatoren,… Elk apparaat is zorgvuldig gekozen om het energieverbruik te verminderen en de best mogelijke omgeving te bieden voor de toekomstige ziekenhuisservers.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details