NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Compacte én efficiënte thermische opslag: Flextherm Eco als thermische batterij
De thermische batterij bevat anorganisch zout als PCM en kan voor een compleet gezin sanitair warm water leveren vanuit de keukenkast.

Compacte én efficiënte thermische opslag: Flextherm Eco als thermische batterij

Aalberts Hydronic flow control komt met de compacte thermische batterij van Flamco, en voegt er een vierkant voorraadvat met fase overgangmaterialen (PCM) aan toe. De thermische batterij bevat anorganisch zout als PCM en kan voor een compleet gezin sanitair warm water leveren vanuit de keukenkast, en functioneert in de verwarmingsketen.

Zouten in plaats van water

De FlexTherm Eco is een innovatief voorraadvat dat geen gebruik maakt van water als opslag­medium, maar anorganisch zout als Phase Change Material (PCM). Dat zout wordt via een elektrische weerstand tot 70 °C opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout volledig vloeibaar. Wanneer er dan sanitair warm water gevraagd wordt, koelt het zout weer af en geeft het de energie af aan wisselaars die met water gevuld zijn. Die leveren uiteindelijk het kraanwater. Er zijn drie versies van de batterij, de middelste (6E) kan hiermee 15 liter warm water per minuut leveren. Dat is vergelijkbaar met een CW5 toestel. In totaal kan de 6E-versie 185 liter warm water leveren, genoeg voor een gemiddeld gezin.

Het grote voordeel ten opzichte van traditionele buffervaten is te vinden in het formaat.

Drie modellen

De thermische batterij voor kraanwater komt in drie modellen: de 3E, de 6E en de 9E; alle drie met CW5 vermogen, maar dus met verschillende opslagcapaciteiten. Het kleinste model, de 3E, heeft een boilerinhoud van 85 liter, de 6E heeft een boilerinhoud van 185 liter en de 9E bevat 300 liter.

Het grote voordeel ten opzichte van traditionele buffervaten is te vinden in het formaat. De vierkante FlexTherm Eco (3E: 37x57x44 cm) past in een keukenkastje, en hoeft niet per sé op zolder of in de kelder worden geplaatst. De batterij kan in 2,5 uur volledig opgeladen worden en heeft enkel een water- en een 230V elektra-aansluiting nodig bij de installatie. Dat zorgt voor een vlotte installatie. Bovendien is de unit ook onderhoudsarm, omdat er geen bewegende onderdelen zijn.

Later dit jaar (Q3/2023) komt er een vierde model uit, de Flextherm Eco 12E, die zal 370 liter sanitair warm water kunnen bieden aan een debiet van 25 l/min.

De thermische batterij voor kraanwater komt in drie modellen: de 3E, de 6E en de 9E.

Elektriciteit

Het opladen van de Flextherm Eco, zoals Flamco de thermische batterij noemt, kan elektrisch of thermisch. De warmte die het oplaadproces met zich meebrengt, wordt door de FlexTherm Eco opgeslagen en kan meteen of later gebruikt worden voor het verwarmen van tapwater en/of CV water. Daarin schuilt het grote verschil met een doorstroomtoestel: waar dat elektriciteit direct omzet in warmte, kan de FlexTherm Eco de energie bufferen. Ten opzichte van een elektrische boiler heeft de FlexTherm Eco niet alleen het voordeel dat hij een factor 3 kleiner is, maar ook dat hij een factor 2 sneller oplaadt en beter geïsoleerd is. Onder meer dankzij het vacuüm isolatiepaneel is er een miniem warmteverlies.

Het toestel is met name interessant voor projecten waarbij een overschot aan duurzaam opgewekte zonne­stroom moet worden opgeslagen. Zeker wanneer de salderingsregeling verdwijnt, zouden veel zonnestroominstallaties hun voordeel verliezen omdat de energie niet opgeslagen of terug­geleverd kan worden. Door het vat met een warmtepomp te combineren, kan de warmtepomp enkel worden ingezet voor ruimteverwarming, en dat komt het rendement ten goede. De Flextherm Eco kan, net als andere slimme boilers, straks ook slim gebruik maken van fluctuerende energietarieven. Dat is mogelijk dankzij een power divertor.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details