NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Connectiviteit ten top in hoogwaardig wooncomplex
In de ondergrondse parking zijn Green’Up-oplaadstations geïnstalleerd.

Connectiviteit ten top in hoogwaardig wooncomplex

Legrand Group, gevestigd in Limoges, stelt 38.000 mensen tewerk in 119 landen en besteedt 5 % van zijn omzet aan R&D. Dit om de demo­cratisering van connectiviteit te bevorderen door gebruikers autonomer te maken bij de implementatie van hun voorkeuren op het vlak van sfeer en verlichting. Daarvoor ondersteunt Legrand ontwikkelaars in de verschillende fases van hun projecten, aan de hand van een speciale interne organisatie. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het Cavell Court-project met bijna 150 woningen in Ukkel.

Voor dit bijzondere project heeft Legrand, als onder­aannemer van Sotrelco, een grote hoeveel­heid elektrische en domotica-apparatuur geleverd. Daar­naast deelde de onderneming ook haar expertise om de betrokken project­ontwikkelaars en de kopers in staat te stellen hun visie, dromen en wensen op het vlak van geconnecteerde domotica­toepassingen in de praktijk te brengen.

In de technische ruimte zijn allerhande Legrand-producten terug te vinden. (Beeld: Sotrelco)

Geïnformeerde en goed begeleide eigenaars

Vanaf het prille begin van het project heeft Legrand intensief overlegd met bouwheren AG Real Estate en Burco Group, die de financiering, ontwikkeling en commercialisatie van het project op zich namen. Zij besloten appartementen aan te bieden die klaar waren om te worden aangesloten op het Smart Home-domoticasysteem, waarbij kopers de mogelijkheid hadden om te upgraden naar extra connectiviteit en comfort dankzij de reeds geïnstalleerde busbekabeling. Pierre Coulon, Business Development Manager Resi / Tertiary & Hospitality bij Legrand Group Belgium: “Wanneer kopers een apparte­ment kiezen, moeten er reeds erg veel knopen doorgehakt worden: vloer­bekleding, badkamer­uitrusting, keuken­inrichting … Wanneer daar nog optionele pakketten bij komen die verband houden met elektri­citeit, zien de commer­cieel verant­woordelijken van de project­ontwikkelaar het bos niet langer door de bomen. Daarom gaan wij zelfs zo ver dat we hen er specifiek voor opleiden.” 

Vooraf werden de mogelijkheden van de MyHOME-oplossingen gedemonstreerd in de showroom van Legrand, waarna Legrand een ontmoeting had met de aangestelde hoofdaannemer. Zo kreeg het bouwteam vorm en kon het ontwikkelings­proces beginnen.  

Basisaanbod en twee optionele pakketten 

Pierre Coulon: “Wat de eigenaars van de apparte­menten vooral beviel, was de opschaal­baarheid van de door ons voor­gestelde oplossing, met een basispakket dat kan worden aangevuld met twee optionele pakketten. Ons doel is altijd om een domotica­systeem zo gebruiks­vriendelijk mogelijk te maken. Dat gebeurt vandaag via connectiviteit.”

In Cavell Court bestaat de geïnstalleerde techno­logie uit tweedraads busbekabeling, waarmee de elektricien een commando kan toewijzen aan een scenario, zoals verlichting. Alle appartementen zijn standaard uitgerust met een algemene OFF-knop, wat erg praktisch is bij het verlaten van de woning. Via een tweede knop kan dan weer een verwelkomend verlichtingsscenario opgestart worden.

Een eerste optioneel pakket biedt ook connec­tiviteit via een webserver die aan elk apparte­ment is toegewezen en dus desgewenst toegankelijk is voor de eigenaars. Via hun tablet of smartphone kunnen ze zo hun eigen scenario’s creëren (bijvoorbeeld inclusief rolluiken en geconnec­teerde stopcontacten) en de installatie vanop afstand bedienen via een gratis applicatie. 

Als de eigenaars nog verder willen gaan, kunnen ze een tweede optioneel pakket toevoegen, inclusief een groter touchscreen waarmee ze hun digitale deurbel kunnen bedienen. Wanneer iemand aanbelt, kunnen ze de oproep ook door­schakelen naar hun smartphone, zodat ze de persoon in kwestie kunnen zien en ermee kunnen praten. BTicino (Legrand Group) staat bekend om de kwaliteit van zijn videofonieoplossingen (klasse 100 en vervolgens klasse 300 EOS), die al meer dan 25 jaar op de audio-videobus zijn aangesloten.

Behalve in de 149 appartementen zijn er ook in de gemeen­schappelijke ruimtes Legrand-producten terug te vinden: URA ONE-veiligheids­verlichting, de elektrische borden, spatwaterdichte IP55 Plexo-stopcontacten en Green’Up-oplaadstations in de ondergrondse parking.

Duurzaam in elke zin van het woord

Om zeker te zijn van de waarde van hun investering op lange termijn, kunnen project­ontwikkelaars erop rekenen dat Legrand zijn producten ontwikkelt op basis van wat al bestaat. Veroudering is dus niet aan de orde, ook al evolueert de technologie zeer snel. 

Aan het einde van hun levensduur zijn de producten van Legrand recycleerbaar en binnen­kort zelfs circulair. Op elke EPD-fiche staat het recycleer­baarheids­percentage van het product in kwestie vermeld. Dit bedraagt gemiddeld 95 %. Investeerders met een duurzame mindset zullen dit zeker op prijs stellen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details