Legrand Group, gevestigd in Limoges, stelt 38.000 mensen tewerk in 119 landen en besteedt 5 % van zijn omzet aan R&D. Dit om de democratisering van connectiviteit te bevorderen door gebruikers autonomer te maken bij de implementatie van hun voorkeuren op het vlak van sfeer en verlichting. Daarvoor ondersteunt Legrand ontwikkelaars in de verschillende fases van hun projecten, aan de hand van een speciale interne organisatie. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het Cavell Court-project met bijna 150 woningen in Ukkel.
Voor dit bijzondere project heeft Legrand, als onderaannemer van Sotrelco, een grote hoeveelheid elektrische en domotica-apparatuur geleverd. Daarnaast deelde de onderneming ook haar expertise om de betrokken projectontwikkelaars en de kopers in staat te stellen hun visie, dromen en wensen op het vlak van geconnecteerde domoticatoepassingen in de praktijk te brengen.
Vanaf het prille begin van het project heeft Legrand intensief overlegd met bouwheren AG Real Estate en Burco Group, die de financiering, ontwikkeling en commercialisatie van het project op zich namen. Zij besloten appartementen aan te bieden die klaar waren om te worden aangesloten op het Smart Home-domoticasysteem, waarbij kopers de mogelijkheid hadden om te upgraden naar extra connectiviteit en comfort dankzij de reeds geïnstalleerde busbekabeling. Pierre Coulon, Business Development Manager Resi / Tertiary & Hospitality bij Legrand Group Belgium: “Wanneer kopers een appartement kiezen, moeten er reeds erg veel knopen doorgehakt worden: vloerbekleding, badkameruitrusting, keukeninrichting … Wanneer daar nog optionele pakketten bij komen die verband houden met elektriciteit, zien de commercieel verantwoordelijken van de projectontwikkelaar het bos niet langer door de bomen. Daarom gaan wij zelfs zo ver dat we hen er specifiek voor opleiden.”
Vooraf werden de mogelijkheden van de MyHOME-oplossingen gedemonstreerd in de showroom van Legrand, waarna Legrand een ontmoeting had met de aangestelde hoofdaannemer. Zo kreeg het bouwteam vorm en kon het ontwikkelingsproces beginnen.
Pierre Coulon: “Wat de eigenaars van de appartementen vooral beviel, was de opschaalbaarheid van de door ons voorgestelde oplossing, met een basispakket dat kan worden aangevuld met twee optionele pakketten. Ons doel is altijd om een domoticasysteem zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Dat gebeurt vandaag via connectiviteit.”
In Cavell Court bestaat de geïnstalleerde technologie uit tweedraads busbekabeling, waarmee de elektricien een commando kan toewijzen aan een scenario, zoals verlichting. Alle appartementen zijn standaard uitgerust met een algemene OFF-knop, wat erg praktisch is bij het verlaten van de woning. Via een tweede knop kan dan weer een verwelkomend verlichtingsscenario opgestart worden.
Een eerste optioneel pakket biedt ook connectiviteit via een webserver die aan elk appartement is toegewezen en dus desgewenst toegankelijk is voor de eigenaars. Via hun tablet of smartphone kunnen ze zo hun eigen scenario’s creëren (bijvoorbeeld inclusief rolluiken en geconnecteerde stopcontacten) en de installatie vanop afstand bedienen via een gratis applicatie.
Als de eigenaars nog verder willen gaan, kunnen ze een tweede optioneel pakket toevoegen, inclusief een groter touchscreen waarmee ze hun digitale deurbel kunnen bedienen. Wanneer iemand aanbelt, kunnen ze de oproep ook doorschakelen naar hun smartphone, zodat ze de persoon in kwestie kunnen zien en ermee kunnen praten. BTicino (Legrand Group) staat bekend om de kwaliteit van zijn videofonieoplossingen (klasse 100 en vervolgens klasse 300 EOS), die al meer dan 25 jaar op de audio-videobus zijn aangesloten.
Behalve in de 149 appartementen zijn er ook in de gemeenschappelijke ruimtes Legrand-producten terug te vinden: URA ONE-veiligheidsverlichting, de elektrische borden, spatwaterdichte IP55 Plexo-stopcontacten en Green’Up-oplaadstations in de ondergrondse parking.
Om zeker te zijn van de waarde van hun investering op lange termijn, kunnen projectontwikkelaars erop rekenen dat Legrand zijn producten ontwikkelt op basis van wat al bestaat. Veroudering is dus niet aan de orde, ook al evolueert de technologie zeer snel.
Aan het einde van hun levensduur zijn de producten van Legrand recycleerbaar en binnenkort zelfs circulair. Op elke EPD-fiche staat het recycleerbaarheidspercentage van het product in kwestie vermeld. Dit bedraagt gemiddeld 95 %. Investeerders met een duurzame mindset zullen dit zeker op prijs stellen.