NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Connectoren met een hoge protectiegraad voor buitentoepassingen snel en veilig verbinden

Connectoren met een hoge protectiegraad voor buitentoepassingen snel en veilig verbinden

Met de connectoren uit de RST®-familie biedt Wieland Electric een breed schala aan oplossingen die een snelle en efficiënte elektrische ­realisatie van buiteninstallaties mogelijk maken. De connectoren verschillen onderling in grootte, maar hebben één ding gemeen: Ze zijn van nature montagevriendelijk, waardoor complexe installaties flexibel en in een handomdraai kunnen worden aangesloten. De kans op fouten wordt zo goed als geëlimineerd.

De RST®-familie.

Elektrische buiteninstallaties zijn onder­hevig aan externe factoren: constante temperatuur­veranderingen, hoge UV-straling, hoge ozon­niveaus en mechanische slijtage leiden uit­eindelijk tot materiaalmoeheid, wat kan leiden tot het binnendringen van water en uiteindelijk tot uitval van de installatie. De keuze van geschikte materialen is daarom van cruciaal belang. Elektrotechnisch specialist Wieland Electric ont­wikkelde een familie van kabels en connectoren die uitstekend geschikt zijn voor gebruik in de buitenomgeving: de RST®-connectoren. Dit zijn ronde connectoren met twee tot zeven polen die dankzij hun uitzonderlijk hoge IP-graad (IP 69) tegen de meest extreme omstandigheden bestand zijn, zelfs hogedruk- en stoomstralen. Koen Notelaers, Sales Director Building Solutions BeLux bij Wieland Electric: “De RST®-connectoren zijn interessant voor toepassing in tuinen, voor buitenverlichting, maar ook in zwembaden en parkings – dat is immers een omgeving die ook behoorlijk vochtig kan zijn.”

RST® MICRO

Vorig jaar breidde de RST®-familie uit met een nieuwe telg: RST® MICRO. “Eerder hadden we al RST® CLASSIC en RST® MINI. De verschillende types zijn gebaseerd op de afmetingen van de connector”, aldus Notelaers. “RST® MICRO is dé oplossing van Wieland Electric voor diameters kleiner dan 15 millimeter: het is een miniatuurconnector met twee tot drie polen die voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van design, functie en flexibiliteit. Deze oplossing leent zich voor toepassing in buitenverlichting, waar de afwerkingsgraad en esthetiek van de armaturen van groot belang is: in zo’n geval is de connector best zo klein mogelijk. RST® MICRO koppelt een compact ontwerp aan de hoogste beschermingsgraad.” ❯ Naast de duurzaamheid van de connectoren is ook het gebruiksgemak ervan een belangrijke troef. Notelaers: “Daar zit de TWISTLOCK-technologie voor heel wat tussen, die het mogelijk maakt om te verbinden met een simpele draaibeweging. Dit maakt een snelle en vlotte installatie mogelijk. De connectoren van de andere fabrikanten moet je vastschroeven op elkaar, wat in de praktijk soms voor moeilijkheden zorgen. Zeker in projecten met weinig ruimte stoot de installateur wel eens op moeilijkheden om alle componenten degelijk aan elkaar te schroeven. Dankzij de TWISTLOCK-technologie is er heel weinig moeite nodig om een 100 procent veilige verbinding te realiseren. Monteren en demonteren gaat als vanzelf.” Alle connectoren zijn van in de fabriek voorzien van een mechanische en kleurcodering. Notelaers: “Dat maakt het onmogelijk om de verkeerde connectoren met elkaar te verbinding. Deze codering is vooral handig wanneer je verschillende circuits hebt en foute verbindingen wil vermijden.”

Geen knoeiwerk meer

Wieland Electric beseft als geen ander dat snelheid en veiligheid twee cruciale factoren zijn voor elke elektrotechnische installateur. Met de RST®-familie legt de fabrikant extra de nadruk op deze aspecten. “Deze connectoren zijn onmisbaar voor elke installateur die snel en efficiënt zijn werk wil doen. Het knoeiwerk dat vaak het gevolg is van het strippen van kabels en het inbrengen met klemmetjes is dankzij de RST®-connectoren voorgoed verleden tijd”, besluit Notelaers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details