NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Cordeel, Temse | Eclatant kantoorgebouw krijgt pompen met zelfde allure

Cordeel, Temse | Eclatant kantoorgebouw krijgt pompen met zelfde allure

De nieuwe hoofdzetel van bouwfirma Cordeel in Temse wordt verwarmd en gekoeld met energie uit de grond. In tijden waarin bouwen en duurzaamheid in één adem worden genoemd hoeft dat op zich niet langer uitermate bijzonder te zijn, ware het niet dat het kantoorgebouw 14 meter boven die begane grond zweeft. “Dankzij de ultramoderne pompen van Grundfos was die hoogte eigenlijk nooit een issue”, klinkt het bij de installateur.

Kantoorgebouw Cordeel Warmte uit de grond

Een 3D-tekening van de pompen in Revit in het model van het gebouw.

 

Luchtverdeelkasten uit de technische schacht

Het nieuwe hoofdkwartier van bouwfirma Cordeel op de Zaat in Temse staat er nog niet heel lang, maar is ondertussen al een waar landmark geworden. Kan ook moeilijk anders, zwevend hoog boven een voormalig droogdok en rustend op twee pijlers. De technieken van het gebouw zijn al even vooruitstrevend. Het was Imtech Belgium dat, de installatie van de sprinklers uitgezonderd, al die technieken voor zijn rekening nam. Meest in het oog springend is misschien wel het feit dat het nieuwe kantoorgebouw verwarmd en gekoeld wordt met energie uit de grond, die dus 14 meter lager ligt dan het eigenlijke volume.

“Beste in hun soort”

Gunther Van Lomberghen, projectleider bij Imtech Belgium: “Een BEO-veld en twee warmtepompen zorgen voor de klimatisatie. Via die combinatie wordt uit de ondergrond verwarmings- en koelingswater gegenereerd, zodat het gebouw op een duurzame manier verarmd en gekoeld wordt. Er komen dus geen gasleiding of klassieke verwarmingsketels aan te pas. In heel het gebouw zijn klimaatplafonds aangebracht voor de temperatuurregeling, die individueel afgeregeld kunnen worden. Zo kunnen de werknemers zowel tijdens de zomer als tijdens de winter genieten van een optimale temperatuur. De keuze voor twee warmtepompen verhoogt bovendien de bedrijfszekerheid: het systeem blijft draaien als één pomp buiten dienst is.”

Kantoorgebouw Cordeel Warmte uit de grond

Gunther van Lombergen: “Een BEO-veld en twee warmtepompen zorgen voor de klimatisatie.”

 

Grundfos leverde de pompen voor de circulatie van de warmtepompen, samen met nog enkele circulatiepompen noodzakelijk voor het systeem, allen van het type TPE en Magna 3, een pomp voor drukverhoging en een dompelpomp in het collectorlokaal. “De pompen van Grundfos zijn in dit project de juiste keuze. Het hoogteverschil tussen het te klimatiseren volume en de grond was daardoor nooit een issue. Daarnaast kunnen we bij Grundfos steeds rekenen op de nodige knowhow en aanvullende, uitstekende dienstverlening”, zegt Van Lomberghen.

Uitgebreide service

“Die service is voor ons van primordiaal belang”, aldus Sophie Decorte, external sales engineer bij Grundfos. “Jaarlijks gaat 5% van onze omzet dan ook naar R&D, vanuit het idee dat klanten steeds bewuster bezig zijn met hun energieverbruik. Dat resulteerde onder meer in Grundfos GO, een mobiele gereedschapsbox voor professionele gebruikers ‘on the go’. Grundfos GO biedt een intuïtieve handheld pompbesturing en volledige toegang tot alle Grundfos Online tools onderweg. Alle pompgegevens kunnen er live mee worden geraadpleegd. Grundfos GO bestaat uit twee apps: GO Remote en GO CAPS. In de toekomst zullen we met augmented reality onmiddellijk ter plaatse service kunnen leveren. Via een speciale bril kunnen gebruikers of installateurs onder meer alle gegevens van de pomp zien in een grafiek, video’s hoe je iets aanpakt of videochatten met experten van Grundfos. Ons Grundfos Product Centre helpt installateurs dan weer in geen tijd alle soorten pompen programmeren.”

Kantoorgebouw Cordeel Warmte uit de grond

Grundfos leverde de pompen voor de circulatie van de warmtepompen, samen met nog enkele circulatiepompen noodzakelijk voor het systeem, allen van het type TPE en Magna 3, een pomp voor drukverhoging en een dompelpomp
in het collectorlokaal. “

 

Opleidingen

En alsof dat nog niet volstaat geeft Grundfos ook op geregelde tijdstippen opleidingen aan installateurs. “Al die zaken maken samenwerken met Grundfos tot een waar genoegen”, besluit Van Lomberghen. “Hun service is excellent en de samenwerking daardoor ook. Het maakt Grundfos tot een meer dan betrouwbare partner.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details