NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Cordeel, Temse | Efficiënt en comfortabel gebouwbeheer dankzij intelligent systeem

Cordeel, Temse | Efficiënt en comfortabel gebouwbeheer dankzij intelligent systeem

Bij de bouw van een nieuwe hoofdzetel van de firma Cordeel, was een overkoepelend en modulair gebouwbeheersysteem een belangrijke vereiste. Imtech, een dochteronderneming van Cordeel, stond in voor de automatisatie en het gebouwbeheersysteem. Imtech BU Alken is één van de systeemintegratoren van Johnson Controls, en zo werd ook deze specialist in intelligente gebouwen bij het project betrokken.

De site huisvestte voor de uitbreiding reeds de prefab-en metaalafdeling van Cordeel. Dietmar Docus, Branch Manager bij Johnson Controls, licht toe. “De gebouwautomatisering bestond uit een verscheidenheid aan verschillende systemen en technologieën. Met het oog op de uitbreiding was de opdracht duidelijk: zorgen voor één overkoepelend en modulair gebouwbeheersysteem, dat de mogelijkheid biedt om alle bestaande en nieuwe technieken te integreren.”

Efficiënt en comfortabel gebouwbeheer dankzij intelligent systeem

Bij de bouw van een nieuwe hoofdzetel van de firma Cordeel, was een overkoepelend en modulair gebouwbeheersysteem een belangrijke vereiste.

 

Eén user interface

Het nieuwe gebouwbeheersysteem moest voorzien in de centrale bediening (één user interface) van de HVAC-regeling, verlichting, zonwering, toegangscontrole en perimeterbewaking. Ook een mobiele applicatie was nodig, om bijvoorbeeld de comforttemperatuur in te stellen of vergaderzalen te reserveren, met automatische comfortoptimalisatie. Verder wilde de klant ook een activering van de perimeterbewaking, in functie van de aanwezigheid in de verschillende gebouwen, en de koppeling van alle thermische en elektrische energiemeters om een optimaal energiebeheer mogelijk te maken.

Metasys bood een antwoord op de gestelde eisen, want het is een controlesysteem dat de werking van de verschillende HVAC-technieken in het gebouw automatiseert. “Deze automatisatie is een must om energie te besparen tijdens de levensduur van dit gebouw. Het systeem zoekt naar de meest efficiënte werking van de verschillende technieken”, zegt Docus. “En aangezien de verschillende technieken op een geharmoniseerde wijze met elkaar samenwerken, kan het gebruikerscomfort te allen tijden gegarandeerd worden.”

Het leveren van de beste gebruikerservaring is een prioriteit voor Johnson Controls, stelt Docus. “De geavanceerde mogelijkheden van Metasys zijn het resultaat van uitgebreid onderzoek. Het team bracht honderden uren in het veld door met facilitaire operatoren. Dat leverde een duidelijk beeld op van de dagelijkse uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.”

PRAC

Om de energiebesparing te helpen realiseren, gebruiken de DDC-veldcontrollers in Metasys een technologie die is ontwikkeld door Johnson Controls: ‘Pattern Recognition Adaptive Control’, afgekort PRAC. Docus: “HVAC-systemen zijn zeer dynamisch, omdat parameters zoals temperatuur, luchtstroom, druk en vochtigheid sterk kunnen fluctueren. De continue afstemmingsfunctie van ons PRAC-algoritme biedt verbeterde controleprestaties, door oscillerende en trage regelkringen te elimineren. Dat resulteert in robuuste en bijna optimale prestaties. Bovendien kan PRAC helpen de inbedrijfstellingstijd voor nieuwe besturingssystemen te verkorten, en verliest de exploitant geen tijd meer bij het opnieuw afstemmen van regelkringen.”

Efficiënt en comfortabel gebouwbeheer  dankzij intelligent systeem

Om de energiebesparing te helpen realiseren, gebruiken de DDC-veldcontrollers in Metasys PRAC, een technologie die is ontwikkeld door Johnson Controls.

 

De omvang van informatie waarmee facilitaire operatoren worden geconfronteerd kan enorm zijn. In sommige gebouwen gaat het zelfs om enkele tienduizenden datapunten. “De facilitaire beheerders willen weten waar de problemen in hun gebouwen liggen, maar de uitdaging om die informatie snel te vinden kan overweldigend zijn. Metasys neemt die stroom van gegevens en verandert deze in bruikbare informatie”, zegt Docus. Zo kunnen de facilitaire operators gemakkelijk zien waar problemen zich voordoen. “Dankzij Metasys krijgen ze toegang tot een campusbrede samenvatting van elk item dat in alarm, overschreven of offline is. Ze kunnen deze interactieve samenvatting gebruiken als hun dagelijkse ‘punch list’ om gebouwen effectiever te beheren.” Vergeleken met de traditionele hardwaregerichte interfaces, vereist de interface van Metasys 86% minder klikken om essentiële informatie te vinden.

Mobiel gebruik

Metasys is bovendien geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. De gebouwbeheerders kunnen hun werk met smartphones, tablets of laptops doen, waar ze zich ook bevinden, en dit volgens een ‘single user experience’. Als er nieuwe versies worden uitgebracht, heeft de klant de keuze om zijn systeem te upgraden naar de nieuwste versie, gericht op maximaal hergebruik van de reeds geïnstalleerde hardware. ”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details