NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Cordeel, Temse | Slim kantoorgebouw dankzij innovatief softwareplatform dat alle systemen integreert

Cordeel, Temse | Slim kantoorgebouw dankzij innovatief softwareplatform dat alle systemen integreert

De nieuwe hoofdzetel van Cordeel in Temse is niet alleen een architecturaal hoogstandje. Het is tevens een ‘smart building’. Alle systemen in het gebouw, van verlichting over klimaatregeling tot audiovisuele oplossingen, zijn geïntegreerd in één slim softwareplatform, te bedienen vanuit één krachtige app. Maak kennis met DARWIN®.

DARWIN® is een softwareproduct van het Nederlandse bedrijf Smart Building Software Solutions, kortweg SBSS. Met DARWIN® beheer je, controleer je en organiseer je alles in je gebouw vanuit één krachtige app, met daarachter één slim platform. “Ieder gebouw is uitgerust met allerhande systemen: verlichting, klimaatsystemen, toegangscontrole, AV-oplossingen, zonnepanelen en ga zo maar door. Deze systemen communiceren doorgaans niet met elkaar. DARWIN® is de slimme, overkoepelende softwarelaag die alle systemen koppelt en integreert binnen één platform. Je kan het vergelijken met het menselijk lichaam: als we de verschillende systemen in een gebouw definiëren als de organen, en de IP/IT-infrastructuur als de zenuwen, dan is DARWIN® het brein”, aldus Peter Kok, product-owner en smart building expert bij DARWIN®.

Cordeel kwam bij DARWIN® terecht via JNV, een zusterbedrijf van SBSS. Hun wens was om het nieuwe werken te integreren in het nieuwe hoofdkantoor in Temse. “In eerste instantie doelde Cordeel voornamelijk op slimme vergaderzalen, roombooking, intelligente presentatieoplossingen en zo meer. Maar men gaf ook aan dat men op zoek was naar één oplossing om heel het gebouw te kunnen monitoren vanuit één slimme, intuïtieve userinterface. JNV, een digitaal architectenbureau dat slimme audiovisuele oplossingen uitwerkt op maat van bedrijven, betrok DARWIN® daarom bij de aanbesteding en samen hebben we de offerte gewonnen. JNV heeft alle AV-oplossingen voorzien in het nieuwe hoofdkantoor van Cordeel, en wij hebben met DARWIN® alle systemen in het gebouw met elkaar verbonden”, aldus Peter Kok.

JNV Nederland Cordeel

Met DARWIN® beheer je, controleer je en organiseer je alles in je gebouw vanuit één krachtige app, met daarachter één slim platform.

 

Comfortabele werkomgeving

DARWIN® ging bij Cordeel te werk zoals het altijd te werk gaat wanneer een bedrijf vragende partij is voor het slimme softwareplatform. Eerst wordt met de klant in gesprek gegaan om alle wensen op het vlak van functionaliteiten te verzamelen. Wat wil men weten van het gebouw? Welke systemen worden er gebruikt en vooral: wat wil de gebruiker? Daarbij speelt DARWIN® in op de wensen van het personeel enerzijds en de IT- en AV-dienst en facility manager anderzijds. “Een dagelijkse gebruiker van het gebouw wil vooral een zo comfortabel mogelijke werkomgeving”, legt Peter Kok uit. “Gebruiksgemak is daar de eerste zorg. Gebouwbeheerders willen eerder weten wat er speelt in hun gebouw, waar er storingen zijn, willen aan predictive maintenance kunnen doen… Wij komen aan beide wensen tegemoet.” Eens alle wensen zijn opgelijst, inventariseert DARWIN® alle gebouwgebonden systemen. Daarna gaat men in gesprek met de leveranciers om ervoor te zorgen dat de koppeling tussen DARWIN® en de toegepaste systemen tot stand kan komen.

Survival of the fittest

Peter Kok: “DARWIN® is een innovatieve oplossing, een evolutionaire oplossing zelfs, vandaar de naam. Zoals bioloog Charles Darwin het stelde zal niet de sterkste overwinnen maar diegene die zich het best aanpast aan verandering. Dat is precies wat we met ons DARWIN®-platform willen bereiken: dat een gebouw zich zo goed mogelijk kan aanpassen aan verandering. Dat houdt in dat het klimaat zo comfortabel mogelijk is, dat er duurzaam gewerkt kan worden zodat bijvoorbeeld de verlichting alleen brandt wanneer het nodig is, dat de reservatie van vergaderzalen zonder conflicten kan verlopen en nog zo veel meer. Kort samengevat maakt DARWIN® een gebouw slimmer, zelfdenkend en creëert het een comfortabele werkomgeving voor de gebruikers. Voor Cordeel hebben we onze app bovendien volledig gepersonaliseerd en uitgevoerd in de huisstijl van Cordeel zodat gebruikers in een vertrouwde omgeving kunnen werken.”

JNV Nederland Cordeel

Alle systemen communiceren met elkaar en zijn geïntegreerd binnen het DARWIN®-platform.

 

Slim bedrijventerrein

Het nieuwe hoofdkantoor van Cordeel is intussen in gebruik genomen en de eerste reacties zijn positief. “De medewerkers ervaren het vooral als een meerwaarde dat ze vanuit één omgeving, de DARWIN®-app, alles kunnen monitoren en bedienen”, zegt Peter Kok. “Naast het hoofdkantoor hebben we nu ook de opdracht gekregen om alle andere gebouwen op de site van Cordeel slim te maken en dus uit te rusten met onze DARWIN®-software. Zo zal de site uitgroeien tot een slim bedrijventerrein dat volledig inzichtelijk is dankzij de DARWIN®-oplossing.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details