NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Correcte informatie: de eerste stap naar de juiste verwarmingsoplossing

Correcte informatie: de eerste stap naar de juiste verwarmingsoplossing

“If you put your mind to it, you can accomplish anything”, aldus Marty McFly, het personage van Michael J. Fox, in de filmklassieker Back to the Future. Het is die hands-on mentaliteit die verwarmingsspecialist én voortrekker in duurzame energie Remeha op het eigen event ‘Remeha to the Future’ naar voren wilde schuiven. Remeha deed zijn visie uit de doeken op verschillende events in Kinepolis-vestigingen, verspreid over het hele land.

Hoe vaak zie je op de parking van Kinepolis een futuristische DeLorean staan en word je hoogst persoonlijk verwelkomd door een gek uitziende professor met wit haar? Fans Back to the Future wisten meteen waar ze aan toe waren. Met deze niet-alledaagse setting maakte Remeha duidelijk waar de focus ligt: op de toekomst. Ook in de verwarmingssector staan er heel wat veranderingen op til. “We staan er niet genoeg bij stil dat er nog altijd twee miljoen verouderde verwarmingsketels draaien in België. Die ketels vervangen door condenserende toestellen resulteert reeds in 15% van de vereiste CO2-reductie”, klonk het in de ‘Future Vision’-film die Remeha speciaal voor dit event creëerde.

Remeha

De bezoekers werden getrakteerd op een exclusieve blik achter de schermen van Kinepolis.

 

Didier Van Damme, Business Developer Heat Pumps bij Remeha, verduidelijkt dat punt met een treffende vergelijking: “Een auto vervangen na 10 jaar is een vanzelfsprekendheid, maar wanneer een verwarmingsketel van 25 jaar uitvalt, is de eerste vraag die men vaak stelt: ‘Ik zal toch geen nieuwe moeten plaatsen?’. Nochtans zou de klant dat net beter wel doen, want elke dag dat zijn verouderde ketel nog blijft draaien, is hij geld aan het weggooien.”

Volgens Remeha is het de taak van de installateur om bestaande en potentiële klanten bewust te maken van de voordelen die een renovatie van de verwarmingsinstallatie met zich meebrengt. Die taak is niet zo eenvoudig als ze lijkt, want het advies dient verder te gaan dan wat de groene streepjes in een brochure vertellen. “Zorg voor een juiste oplossing in elk project”, is de boodschap.

Remeha

De DeLorean uit Back to the Future, het thema van het Remeha-event.

 

Trias energetica

Zo is Remeha als fabrikant van warmtepompen een grote voorstander van technologie (de volledige groep heeft over heel Europa al meer dan 2 miljoen warmtepompen geplaatst), maar alleen indien het voor de klant in kwestie ook echt een goede oplossing betekent. Van Damme: “Een warmtepomp kan alleen maar goed werken als de woning ervoor geschikt is. Zo moet er gezorgd worden voor een adequate isolatie en ventilatie, in overeenstemming met de trias energetica. De warmtepomp is niet de oplossing voor alles. Misschien kan een hybride installatie in dat geval een uitweg bieden, misschien moeten we hier en daar toch nog kiezen voor gas of stookolie. We moeten de klanten eerst en vooral correcte informatie bezorgen. Liever geen warmtepomp dan achteraf te moeten vaststellen dat de elektriciteitsfactuur oploopt tot meer dan 15.000 euro en ze niet het comfort halen dat ze voor ogen hebben.“


Vragen en misvattingen over warmtepompen

Als afsluiter besprak Van Damme enkele vaak voorkomende vragen en misvattingen rond warmtepompen.

‘Een warmtepomp installeren is moeilijk’

Van Damme: “Het plaatsen van een warmtepomp komt voor 95% overeen met het plaatsen van een gasketel. Voor de koeltechnische leidingen moet je wel beschikken over het RESCert-certificaat, maar Remeha kan installateurs die dat niet hebben hierbij ondersteunen. Ook de regeling van een Remeha-warmtepomp verschilt niet van die van andere ketels.”

‘Met een warmtepomp bespaar ik op de energiefactuur’

Van Damme: “Dat is niet altijd het geval, en dat moeten we durven benadrukken. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit, méér dan een gasketel. Daarom is het aangeraden om het elektriciteitsverbruik op te vangen door voldoende PV-panelen te plaatsen.”

‘Is een warmtepomp wel krachtig genoeg?’

Van Damme: “Remeha biedt een wandmodel met een vermogen tot 27 kW aan. Maar grote vermogens zijn eigenlijk alleen maar nodig voor sanitair warm water: als je een buffervat hebt om warm water te stockeren, heeft de warmtepomp niet noodzakelijk een hoog vermogen nodig.”

‘In nieuwbouw is een warmtepomp verplicht om een bepaald E-peil te behalen’

Van Damme: ”Neen, afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden bij de opbouw van de woning, de isolatie en de ventilatie, kan je ook nog met een gasketel starten. We merken het vaak bij jonge mensen die beginnen bouwen: de ruwbouw kost al handenvol geld, en dan moeten er nog peperdure technieken geplaatst worden. Hen raden we soms aan om te beginnen met een gasketel en te zorgen voor een goede ventilatie, isolatie en buitenschil. Dan is de woning wel voorbereid op de toekomstige omschakeling naar een warmtepomp.”

‘Een warmtepomp werkt alleen maar met vloerverwarming’

Van Damme: “Vloerverwarming is, vanwege de lage temperatuurafgifte, een ideaal systeem voor een warmtepomp. Toch is het niet de enige mogelijkheid: ook ventiloconvectoren kunnen gebruikt worden in combinatie met warmtepompen, en zelfs radiatoren, al wordt dat eerder afgeraden.”

‘Een warmtepomp is duurder dan een gasketel’

Van Damme: “Als je uitsluitend naar de aankoopprijs kijkt, is dat juist. Maar dan hou je geen rekening met de onzekere toekomst van gas. Op lange termijn zal een warmtepomp een betere keuze zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details