NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Corrosie in cv-installaties vermijden? Het kan met de nieuwe AQA Therm Move Power van BWT!

Corrosie in cv-installaties vermijden? Het kan met de nieuwe AQA Therm Move Power van BWT!

Hebt u perfect zoutarm nodig om installaties te vullen, conform de Duitse VDI 2035-richtlijnen en de recent gepubliceerde TV 278 van het WTCB? Denk dan aan de nieuwe AQA Therm MOVE Power van waterbehandelingsspecialist BWT. Want overal waar perfect zoutarm water ter beschikking moet worden gesteld, mobiliseert dit supercompact en superhandig RO-toestel zijn sterktes: zowel mobiel als stationair, en altijd overeenkomstig de strengste eisen.

Waterbehandeling raakt in België meer en meer ingeburgerd. Maar nog veel te vaak wordt het enkel geassocieerd met sanitair water. Terwijl ook de kwaliteit van het water dat door cv-installaties, vloerverwarmingsleidingen of zonnecollectoren loopt, goed moet zijn, om afzettingen te voorkomen. Deze hebben namelijk een weerslag op de warmteoverdracht en de levensduur van de installatie en zorgen voor een aanzienlijk rendementsverlies.  

Precies daarom vaardigde de Duitse ingenieursvereniging VDI richtlijnen uit voor de kwaliteit van
cv-water: de ‘VDI 2035-richtlijnen’. Hierin staan richtwaarden voor de hardheid, de pH-waarde, de geleidbaarheid en het zoutgehalte in functie van de aangewende metalen en capaciteiten van ketels.

Sinds juli 2021 onderstreept ook het Belgische WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf) het belang van kwaliteitsvol vul-, bijvul- en systeemwater voor verwarmingsinstallaties. In de Technische Voorlichting (TV) 278 worden tal van aanbevelingen gegeven ter voorkoming van afzettingen en corrosie in cv-installaties.

Corrosie: een sluipend probleem  

Corrosie in verwarmingsinstallaties is in België een veelvoorkomend probleem. Het leidt tot de vorming van corrosieslib (zwart magnetiet tot zelfs roodgekleurde roest) en is vrijwel volledig te wijten aan de aanwezigheid van zuurstof in de installatie, een foute mix van metalen, een te hoge pH-waarde (zuurtegraad) of een te hoog zoutgehalte van het verwarmingswater.

Een eerste belangrijke oorzaak van zuurstoftoevoer is een gebrek aan drukbehoud in de installatie. Om te vermijden dat onderdrukken ontstaan, moet het expansievat correct worden gedimensioneerd, regelmatig worden gecontroleerd en zo nodig worden vervangen.  

Ook kunststof leidingen en soepele aansluitslangen die onvoldoende zuurstofdicht zijn, kunnen aan de bron liggen van zuurstoftoevoer in de installatie. Het is dan ook afgeraden om dergelijke leidingen te gebruiken.

Aangezien corrosie een sluipend verschijnsel is, wordt aanbevolen om – ook in kleinere installaties – heel goed de kwaliteit van het cv-water in het oog te houden. Een te hoge pH-waarde (zuurtegraad) en een te hoog zoutgehalte in het cv-water zal corrosievorming versnellen. En als vulwater kiest men best voor perfect zoutarm water. Want hoe lager het zoutgehalte in het cv-water, hoe lager de corrosiesnelheid.

Perfect zoutarm dankzij omgekeerde osmose

Water zoutarm water maken kan met een toestel dat werkt volgens het principe van omgekeerde osmose (Reverse Osmosis / RO). Hierbij wordt water onder druk door een membraan gepompt, zodat enkel watermoleculen worden doorgelaten. Organische moleculen, micro-organismen en zouten (mineralen) worden tegenhouden.

Met omgekeerde osmose kan 95 à 98% van de aanwezige zouten uit het water worden gehaald. Wat overblijft is precies het perfecte zuivere water dat nodig is voor de cv-installatie.

Dé oplossing voor HVAC-professionals

Om als professional het vulwater van diverse installaties perfect zoutarm te maken, is het gebruik van een mobiel RO-toestel het handigst.

Daarom ontwikkelde waterbehandelingsspecialiste BWT voor HVAC-professionals de AQA Therm MOVE Power: een compact en mobiel toestel met een hoog debiet. Het levert tot 360 l/u. en ca. 80.000 l. perfect zoutarm water met één membraanset. Werking in continu is mogelijk, en als er hogere debieten nodig zijn, kunnen verschillende toestellen gecombineerd worden.

De geleidbaarheid van het water wordt constant bewaakt en als de grenswaarden overschreden wordt, krijgt de gebruiker een alarm.

Het is ook een gebruiksvriendelijk toestel. Wanneer de membraanset versleten is, kan die gemakkelijk verwisseld worden; er is geen speciaal gereedschap voor nodig. De vulprocedure is automatisch gestuurd: de vulling stopt zodra de voorgeprogrammeerde systeemdruk is bereikt.  

Ook voor andere (industriële) toepassingen

Naast de aangewezen oplossing om verwarmingsinstallaties te vullen, conform de Duitse VDI 2035-richtlijnen en de recent gepubliceerde TV 278 van het WTCB, is AQA Therm MOVE Power uiteraard ook bruikbaar voor andere toepassingen waarvoor mineraalarm of gedemineraliseerd water nodig is, zoals bevochtigingsinstallaties, industriële processen of professionele reiniging.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details