NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Daikin Europe neemt voortouw in circulaire economie

Daikin Europe neemt voortouw in circulaire economie

Gerecycleerd koelmiddel R410A in Heat Recovery en mini VRV-units

Het staat zwart op wit in de Environmental Vision 2050 van Daikin: als wereldspeler in de sector neemt het bedrijf de voortrekkersrol naar een groenere toekomst. Ze gaan dan ook voor zero CO2-uitstoot door het recupereren en hergebruiken van bestaande koelmiddelen. Geen holle belofte, maar een missie waar Daikin volledig voor gaat!

Sinds mei zijn de eerste Heat Recovery en mini VRV-units op de markt gebracht met gerecycleerd koelmiddel R410A. Hiermee is Daikin Europe de eerste HVAC-speler om een systeem op te zetten en systematisch gerecupereerd R410A bij de distributeurs af te nemen, op te waarderen en te hergebruiken. Dit systeem maakt circulaire economie rond R410A koelmiddel perfect mogelijk. De toestellen met gerecycleerd R410A zijn te herkennen aan het Certified Reclaimed Refrigerant Allocation-label.

Certified Reclaimed Refrigerant Allocation

Certified want een externe partij, Lloyd Register Quality Assurance, verifieert het product zodat er absolute garantie is dat er 100% gerecupereerd koelmiddel in het toestel zit. Het gaat om teruggewonnen koelmiddel, Reclaimed Refrigerant: oud R410A koelmiddel wordt gerecupereerd en chemisch ontbonden om erna terug chemisch op te bouwen tot de originele samenstelling en zuiverheid. Het resultaat is puur R410A met dezelfde kwaliteit als nieuw R410A. Dit “reclaimed” koelmiddel wordt extern getest op zuiverheid volgens de ARI 700 standaard. Op deze manier wordt er 100% geborgd dat het bekomen koelmiddel dezelfde chemische samenstelling heeft al nieuw R410A. Allocation, tenslotte, wijst op het principe van groene stroom. Er wordt geen aparte productielijn opgezet om toestellen met gerecupereerd R410A te produceren. Wel wordt er een bepaalde hoeveelheid nieuw koelmiddel gemengd met gerecycleerd koelmiddel en dit wordt over verschillende toestellen gebruikt.

Installateurs mee aan boord

Om voldoende koelmiddel te kunnen hergebruiken en deze vorm van circulaire economie in stand te houden, is er een grote hoeveelheid gerecupereerd koelmiddel nodig. Installateurs spelen hier een cruciale rol in. Volgens de Europese F-gaswetgeving zijn installateurs bij de ontmanteling van een oud HVAC-toestel verplicht het gas aanwezig in het toestel te recupereren. Waar vroeger verschillende gebruikte koelmiddelen in eenzelfde cilinder werden opgevangen, gaan installateurs meer en meer de meest courante koelmiddelen in afzonderlijke cilinders opvangen. Dit maakt recyclage nadien eenvoudiger en economischer.. Om deze positieve mindset nog verder te stimuleren, en het recyclageproces te vergemakkelijken en aantrekkelijker te maken, zal Daikin België een extra service  aanbieden die nog voor het einde van het jaar uitgerold wordt.

Recupereren, recycleren en reclaimen: de 3R’s naar een milieuvriendelijkere toekomst!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details