NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Daikin is meer dan ooit klaar voor de toekomst

Daikin is meer dan ooit klaar voor de toekomst

De schommelingen op de economische markt de afgelopen twee jaar hebben duidelijk een impact gehad op de HVAC-sector. In 2022 was het consumentenvertrouwen sterk gedaald door de stijgende energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en een stijgende werkloosheidsgraad. Maar Daikin bleef niet bij de pakken zitten en stelt de consument gerust dankzij een duidelijke aanpak. Tijdens hun jaarlijkse Blue Days maken ze een analyse van het afgelopen jaar en stellen ze tal van oplossingen voor. Als care giving leader wil het bedrijf de eindklant ondersteunen én ontzorgen.  

Groot potentieel op residentiële markt  

Begin dit jaar legde de Vlaamse Regering wat regelgevingen op die een positief effect hebben op de warmtepompmarkt. Zo is het verplicht om in nieuwbouwwoningen lage temperatuur afgiftesystemen te voorzien. Vanaf 2025 moet men verplicht een hernieuwbare warmtebron integreren in de woning.  

“Vlaanderen vertegenwoordigt momenteel 76% van alle nieuwe bouwaanvragen. Wanneer we een blik werpen op de toekomst, dan is er een extra potentieel voor de warmtepompmarkt. Tegen 2026 kunnen er per jaar zo’n 20.000 warmtepompen extra geplaatst worden”, zegt Luc De Smet, Service Director & Sales Planning bij Daikin Belux. Ook op de renovatiemarkt zijn er mooie vooruitzichten. “Een warmtepomp is een energiezuinig alternatief ten opzichte van een verouderde gasketel of stookolieketel, en brengt in combinatie met zonnepanelen de energiescore van de woning naar label A”.

Verschillende koelmiddelen voor ieder mogelijke toepassing 

De herziening van de koelwetgeving en de eventuele bannen zijn stof tot nadenken. Daikin komt daarom met een duidelijke koelmiddelaanpak. Zo gebruikt het bedrijf een waaier van koelmiddelen (R32, R454C, R290 en R744) afhankelijk van het type warmtepompoplossing. Het doel is om de energie-efficiënte producten te optimaliseren. Het nieuwe natuurlijke R290 koelmiddel zal bijvoorbeeld gebruikt worden in de Monoblocs die buiten geïnstalleerd worden en waar de veiligheidsvoorschriften het toestaan. Het R32 koelmiddel wordt dan weer toegepast in de Split- en Multi-units.  

Er is geen groen koelmiddel op de markt dat voor alle toepassingen een oplossing is. Elk koelmiddel heeft voor- en nadelen. Voor het R290 koelmiddel dat ontvlambaar is, voorzien we een specifiek opleidingsprogramma voor onze installateurs zodat zij hier veilig mee aan de slag gaan”, verduidelijkt Patrick Van Beeck, Product Manager Heating bij Daikin

Nieuwe residentiële producten voor nog ruimer aanbod  

Daikin Altherma 3 R MT  

Naast een analyse van de markt en de nieuwe regelgevingen, stelt Daikin ook enkele nieuwe producten voor. De uitbreiding van de lucht-waterwarmtepomp Daikin Altherma 3 R MT is beschikbaar vanaf de herfst. Nu ook voor een verwarmingscapaciteit tussen de 7,5 en 10,5 kW. Ideaal voor zowel nieuwbouw als renovaties en verkrijgbaar in Split-versie met R32 koelmiddel. Uiteraard combineerbaar met de gebruikelijke binnenunits (vloer of wandmodellen) en met fluisterstille werking.  

Daikin Altherma 4  

Een volledig nieuwe lucht-waterwarmtepomp komt er in 2024 met de Altherma 4. Twee modellen met verwerkingscapaciteiten van 4-6-8kW of 8-10-12kW zullen beschikbaar zijn in hydrosplit uitvoering. Net zoals haar voorganger heeft deze warmtepomp een fluisterstille werking. In lijn met de nieuwe koelmiddelstrategie worden twee verschillende koelmiddelen gebruikt. De lage capaciteit is voorzien van het R454C koelmiddel en kan gecombineerd worden met een afgiftesysteem tot 65°C. Het hoge capaciteitstoestel is uitgerust met het R290 koelmiddel en kan afgiftetemperaturen tot 70°C aan.  

Comfora en Multi Hybride  

Binnen het residentiële lucht-luchtwarmtepompgamma brengt Daikin het geoptimaliseerde Comfora wandmodel. Een budgetvriendelijke lucht-luchtwarmtepomp met geïntegreerde WIFI voor kleine vermogens die beschikbaar is vanaf juni. De vernieuwde versie van het Perfera vloermodel dat aansluitbaar is op alle multi buitendelen kondigde Daikin al eerder dit jaar aan, en geeft de installateur een maximale flexibiliteit voor ieder project.  

Verder is er de Multi Hybride, de totale hybride warmtepompoplossing voor renovatieprojecten met behoud van radiatoren. Daarenboven kunnen tot vier ruimtes worden verwarmd of gekoeld met directe expansie binnenunits, en dankzij de gasdoorstromer voorziet dit toestel ook sanitair warm water.  

De uitbreiding van het Daikin-productgamma toont dat de marktleider steeds inspeelt op de noden en wensen van de particulier, of deze nu een nieuwbouw- of renovatieproject aanvangt.  

Service centraal bij Daikin als care giving leader  

De overkoepelende missie van Daikin is duidelijk: een zorgeloze klantenervaring bieden voor zowel eindklant én partners. Hiervoor worden verschillende diensten ter beschikking gesteld.  

Met de nieuwe Daikin Home HUB optimaliseert de eindklant zijn zelfconsumptie en wordt hij nog onafhankelijker van het elektriciteitsnet. Het toestel wordt verbonden met alle Daikin-producten in huis en stuurt deze slim aan om de zelfgeproduceerde energie van de PV-panelen zo goed mogelijk te benutten. Via de verschillende Daikin Cloud Service toepassingen wil Daikin bovendien de nodige ondersteuning bieden aan haar installateurs gedurende de hele levensduur van het product.  

Voor de installateur wordt er extra ingezet op ondersteuning en opleiding. De Daikin Hotline wordt verder uitgebouwd en het Daikin On Site systeem helpt de installateur tijd en geld te besparen door monitoring op afstand en slim onderhoud.  

Daikin Feel Good
Daikin Feel Good

Daikin is klaar voor de toekomst  

Heel wat investeringen zorgen ervoor dat Daikin aan de vraag van de markt blijft voldoen. Met de uitbreiding van de productielijnen in Oostende, de nieuwe residentiële warmtepompfabriek in Polen en het nieuwe R&D Centrum in Gent, verbeteren we nogmaals onze positie als marktleider. We spelen bovendien volop in op de uitdagingen die deze fast changing industry met zich meebrengt.”, besluit Roderik Desiere, Managing Director bij Daikin Belux.  

Daikin  - Roderik Desiere

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details