NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Daikin opnieuw erkend als Factory of the Future

Daikin opnieuw erkend als Factory of the Future

Daikin mag zichzelf nog drie jaar Factory of the Future noemen. In 2017 mocht het bedrijf voor het eerst deze award in ontvangst nemen. Na een nieuwe audit eerder dit jaar kreeg Daikin Europe een verlening van deze titel tot 2023. De titel is een erkenning van technologiefederatie Agoria en innovatiecentrum Sirris voor innovatieve bedrijven die zich succesvol hebben getransformeerd tot fabriek van de toekomst.

Daikin staat al meer dan 45 jaar garant voor het leveren van kwaliteitsvolle en innovatieve klimaatbeheersystemen. Als sales en manufacturing hoofdkwartier van de Daikin Europe Groep vervult de Daikin fabriek in Oostende een voortrekkersrol op het vlak van product- en procesontwikkeling en innovatieprojecten.

Door de forse investeringen in nieuwe technologieën, digitalisering en slimme processen en producten, Heeft Daikin Europe zich ontwikkeld tot de meest geavanceerde fabriek voor airco, warmtepompen en koelinstallaties in Europa. Productie en ontwikkeling zitten er onder hetzelfde dak, waardoor er jaarlijks tientallen nieuwe producten gelanceerd kunnen worden met een korte doorlooptijd.

Sinds het winnen van de Factory of the Future award in 2017 heeft de fabriek niet stilgezeten en zijn ze blijven inzetten op diverse transformaties.

Intrede van nieuwe geavanceerde productietechnologieën

Gedreven door een stijgende vraag naar koelsystemen en verwarmingsproducten, kreeg het volledige productiepark in Oostende een upgrade. Om de nieuwe producten te kunnen produceren, werden een aantal nieuwe installaties ingezet. Er werd onder andere een nieuwe, sterk geautomatiseerde lijn geïnstalleerd voor de vervaardiging van warmtewisselaars. En ook één van de hoofdassemblagelijnen kreeg een doorgedreven upgrade voor de lancering van o.a. het nieuwste Top Grade model. Sinds september levert de fabriek toestellen af in diverse kleuren dankzij de omgebouwde spuitcabine. Ten slotte kwam er ook een nieuwe installatie bij voor het opschuimen en isoleren van de tanks voor sanitair warm water.

Smart Manufacturing

Bedrijven moeten vandaag kunnen inspelen op een snel veranderende markt. Bij Daikin hebben ze daarom de afgelopen drie jaar verder ingezet op de diverse transformaties waar ze in 2017 voor beloond werden. Zo rijden er in de fabriek intussen zo’n 25 AGV’s, Automated Guided Vehicles, rond die onder meer zorgen voor de toelevering van buizen, schakelkasten en warmtewisselaars.

In 2016 en 2017 gingen de eerste projecten van start waarbij er in productie gebruik gemaakt wordt van robots en cobots, collaboratieve robots. Deze projecten werden anno 2020 verder uitgebreid. Zo zet de fabriek cobots en robots in voor het assembleren, manipuleren en lektesten van warmtewisselaars.

Digital Factory

Een fabriek van de toekomst denkt na over welke operationele processen gedigitaliseerd kunnen worden. In de Daikinfabriek in Oostende werden de camerasystemen voor de inspectie van de eindproducten verder geoptimaliseerd en informeren deze de operatoren onmiddellijk waar moet worden bijgestuurd. Verder zijn er ook een tiental buisplooimachines en automatische cellen gekoppeld aan een 3D meetbank die, na een eerste inspectie van de eerste buis, de machines automatisch bijstuurt waar nodig.

Streven naar een duurzame groei

Duurzaamheid blijft een van de grootste drijfveren in de bedrijfsmissie van Daikin. Daikin was wereldwijd de eerste onderneming die warmtepompen en airconditioners met R-32 lanceerde. Dit koelmiddel heeft een lagere GWP of aardopwarmingspotentieel (GWP 675 – voorheen koelmiddel R-410a met GWP 2088) en er is minder koelmiddel nodig in vergelijking met R-410A. De afgelopen drie jaar kende Daikin een doorbraak van toestellen met minder milieubelastende koelmiddel en ze slagen erin om steeds meer efficiënte units met R-32 te produceren.

Ook voor de eigen energievoorziening draagt Daikin Europe het milieu en energie-efficiëntie hoog in het vaandel. In 2019 stapte Daikin mee in het project Warmtenet Oostende, waarbij energie wordt gegenereerd door het verbranden van restwarmte die lokaal aangekocht wordt. Dankzij dit project worden de Daikin kantoren en -productiehallen op een duurzame manier verwarmd. Sinds eind 2019 is Daikin gekoppeld aan het stadsverwarmingsnet en dekt zo 1330 MWh van de jaarlijkse energiebehoefte.

Een menselijke fabriek

Ondanks al deze nieuwe technologieën blijft Daikin bovenal een menselijke fabriek, waar alle medewerkers centraal staan. Binnen Daikin staat een mensgerichte aanpak voorop waarbij wordt ingezet op de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van de medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?