NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
‘DC-technologie zal de energietransitie leiden’
Harmen Sikkema: “Met Eddicy in ons assortiment hebben we het potentieel om de markt te veranderen.”

‘DC-technologie zal de energietransitie leiden’

Fortop is weer een merk sterker. Sinds 1 april heeft het een samenwerking met Schaltbau. Een naam die vooral een belletje doet rinkelen in de spoorwegindustrie. De Duitse specialist brengt al jaar en dag producten op de markt die deze wereld elektrificeren. Kennis en ervaring die het met het nieuwe merk Eddicy nu ook naar de industrie brengt. “DC-technologie gaat de wereld veranderen”, stelt Harmen Sikkema, directeur van Fortop overtuigd. “Met een merk als Eddicy in het portfolio kunnen we klanten hun ambitie van koolstofneutraal produceren helpen waarmaken.”

Eddicy is meer dan een merknaam die goed klinkt. Hij verwijst tegelijk naar de uitvinder van de gelijkspanning, Thomas Edison, en het belang van energie-efficiëntie. “De transitie naar klimaatneutraliteit is de belangrijkste uitdaging waar de industrie vandaag voor staat. DC-technologie zal cruciaal zijn in dat verhaal van elektrificatie. Alles wat te maken heeft met hernieuwbare energie – van opslag tot laadpalen, van microgrids tot elektrische voertuigen en batterijtestbanken – draait immers efficiënter met gelijkspanning”, vertelt Harmen Sikkema.

In 2019 heeft Schaltbau een heel nieuwe fabriek gebouwd die volledig op gelijkspanning en dus de producten van Eddicy werkt. Daarmee kan de fabrikant ze 35% energie-efficiënter produceren.

Nieuw submerk

Een wereld die vanuit industrieel oogpunt misschien nog in volle ontwikkeling is, maar waar ze op andere domeinen al verder in staan. Harmen Sikkema: “In de spoorwegtechnologie is gelijkspanning de standaard. Het is vanuit die kennis en ervaring dat Schaltbau ook producten voor andere sectoren is gaan ontwikkelen. Geen nieuwe eenden in de bijt, maar producten met de nodige maturiteit dus. Alles wat te maken heeft met energie, e-mobility en veilige intralogistiek wordt voortaan onder het nieuwe submerk Eddicy ondergebracht. Voor ons is deze samenwerking een opportuniteit, want veel van deze klanten kennen we eigenlijk al. Enkel de toepassingen zijn nieuw.”

Meer dan dozen schuiven

Eddicy omvat onder meer schakelaars en connectoren in allerhande formaten en vermogens. Dat Schaltbau bij Fortop is komen aankloppen voor de verdeling in Nederland en België, is geen toeval. “Uit de gesprekken bleek dat ze ons al twee jaar volgen. Een andere leverancier had ons warm aanbevolen, omdat we meer kunnen dan louter dozen schuiven”, aldus de directeur van Fortop. “We spreken dezelfde taal als Schaltbau en alle andere merken in ons portfolio: die van techniek. Door je kennis te delen, verkoop je geen producten, maar oplossingen. En dat is wat klanten echt nodig hebben en zoeken. Bovendien werken we ook via verschillende kanalen. Wie gewoon online wil bestellen, kan dat evengoed bij fortop, via onze product portal.”

Klaar om de wereld te verbeteren

De producten die Eddicy te bieden heeft, zullen helemaal nieuw zijn in het gamma. Maar er is heel veel vertrouwen dat ze een hoge vlucht zullen nemen. “Met Eddicy hebben we het potentieel om de markt te veranderen. De industrie draait nu misschien voor 99% op wisselspanning. Door de energietransitie die aan de gang is, zal die verhouding binnen enkele jaren grondig dooreengeschud zijn. Net omwille van de hogere energie-efficiëntie die DC-technologie te bieden heeft. De fabriek waar Eddicy geproduceerd wordt, gebouwd in 2019, bewijst dit overigens al in de praktijk. Ze werkt volledig op gelijkspanning dankzij Eddicy-oplossingen. Daardoor kan kan de fabriek 35% energie-efficiënter produceren”, sluit Harmen Sikkema af.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details