Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Producten

De derde Industriële Revolutie: de bediening van gebouwen

Na de 1ste en de 2de Industriële Revolutie (respectievelijk in de 19de en 20ste eeuw) lijkt de 21ste eeuw erg op een 3de Industriële Revolutie.

AdobeStock_274310563
Automatisering wordt dagelijkse kost, gaande van eenvoudige volautomatische verlichtingssystemen tot het automatisch openen en sluiten van de garagepoort bij ontvangst van bijvoorbeeld een besteld pakje per koerier, en dit onder camerabewaking.

Tekst | Eloya

Beeld | Eloya

26 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Automatiseringssystemen worden stilaan gemeengoed en zullen volgens Eloya onze manier van wonen ingrijpend veranderen. Daar komen een reeks aandachtspunten voor vakmensen bij kijken.

De technologische ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar hebben ervoor gezorgd dat deze ontwikkelingen en communicatiemiddelen, het beheer en overdracht van informatiegegevens in het handbereik van iedereen en jan-met-de-pet gekomen zijn, iets wat nog geheel ondenkbaar was in bijvoorbeeld de jaren 50 van de vorige eeuw.

Een harmonieus comfortleven

De woningautomatiseringssystemen (domotica) zijn schoolvoorbeelden van zowel de meest efficiënte duurzame energieverbruikssystemen (passiefhuis met nul-energieverbruik) als van ‘een harmonieus comfortleven’ in een moderne woonst (afzonderlijke bediening van elk apparaat, gebruik ervan en bewaking met afstandsbediening). Bij het concept van de moderne en hedendaagse woonst wordt ook veel aandacht geschonken aan de harmonie en aan het evenwicht van alle discrete en subtiele technologische snufjes samen (complementariteitstechnologie). Een voorafgaande analyse van behoeften van toekomstige huisbewoners speelt een doorslaggevende rol bij het ontwerpen van het betreffende gebouw en het uittekenen van de meest geschikte en nodige technologieën. Ook is een voorafgaande consultatie door experten in elk vakgebied van cruciaal belang, om zo elke mogelijke technische fouten en meerkost te kunnen uitsluiten.

De woningautomatiseringssystemen zijn schoolvoorbeelden van zowel de meest efficiënte duurzame energieverbruikssystemen als van ‘een harmonieus comfortleven’ in een moderne woonst.

Aandachtspunten

Hierbij een reeks aandachtspunten waarop men absoluut moet letten: de stand en positie van de woonst (naar welke windrichting gericht) en haar dak (gebruik van zonne-energie en fotovoltaïsche energie)de technische ruimte moeten voldoende ruim en omkaderd zijn, er moeten tech­nische beschermingsmantels voorzien zijn voor elke soort energie­op­wekking (HVAC-systemen, ventilering in het algemeen, warmte­afvoer (en toevoer), thermische warmtewisselaars, warmtepompen, tech­nische be­huizing en bescherming van de elektriciteits­leidingen, domotica­systemen, communicatie­systemen, veiligheidssystemen en alarmsystemen, camerabewaking…)voorziening van voldoende elektrische bekabeling en voedingspuntenbekabeling van de domoticasystemen afhankelijk van de gebruikte technologie en/of eventuele toekomstige uitbreidingsmogelijkhedenbekabeling van de Ethernet-communicatie, in het bijzonder voor verbonden apparaten (zoals huishoudapparaten, computers, enz.)bekabeling van veiligheidssystemen en alarmsystemen, video – en camera­bewakingbekabeling voor controletoegangssystemen (badges, radio – en frequentie­veiligheidssystemen, vingerafdruksystemen, oog – en gezichtserkenning, …)de elektrische voeding en verbruiksteller moet voldoende krachtig en solide zijnaangepaste en specifieke circuits met afbakening voor het opladen van elektrische – hybride voertuigen.

Alles vanop afstand bediend

Dankzij deze automatiseringssystemen zullen de woningen in de nabije toe­komst voorzien zijn van de meest efficiënte en aangepaste techno­logische snufjes. Zo zal weldra alles vanop afstand bediend kunnen worden. Automati­sering wordt dagelijkse kost, gaande van eenvoudige volautomatische ver­lichtings­systemen tot het automatisch openen en sluiten van de garage­poort bij ontvangst van bijvoorbeeld een besteld pakje per koerier, en dit onder camera­bewaking. Welkom in de toekomst en de wereld van de automatiseringssystemen !

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details