NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De gewijzigde werkomgeving na corona

De gewijzigde werkomgeving na corona

‘Thuiswerken zal niet meer verdwijnen’

Het coronavirus heeft een enorme impact op mens en maatschappij, en zal de werkomgeving ook op lange termijn ingrijpend veranderen. Volgens VINCI Facilities zal het hoofdkantoor naar alle waarschijnlijkheid verkleinen en ook een andere functie en indeling krijgen. “Werken moet aangenaam en duurzaam blijven: niemand wil nog elke dag drie uur in de file staan om in een legbatterij te komen werken. Mensen moeten graag naar kantoor komen”, klinkt het bij VINCI Facilities.

VINCI Facilities is onderdeel van VINCI Energies. Het bedrijf heeft een jarenlange expertise inzake het onderhoud van kantooromgevingen, maar ook de goede en efficiënte inrichting van het kantoor is voor VINCI Facilities geen onbekend terrein. Het bedrijf is van mening dat het coronavirus een trigger is om echte veranderingen in de kantooromgeving door te voeren. De doorgedreven quarantainemaatregelen hebben er immers voor gezorgd dat werknemers van de ene op de andere dag op een totaal andere manier aan de slag moesten.

‘We analyseren samen met onze klanten de behoeften van het bedrijf, en denken daarna mee over de functionele en esthetische indeling van de werkruimte.’

 

Veilige werkvloer

Marnix Dejonghe, Cluster Manager bij VINCI Facilities: “Sinds de afkondiging van de strenge coronaveiligheidsmaatregelen, zijn bedrijven meteen aan de slag gegaan om de werkvloer veilig te maken. Er kwam een andere indeling om social distancing mogelijk te maken, er werd een circulatieplan ingevoerd, of allerlei sanitaire maatregelen – zoals dispensers – maakten hun intrede. Zeker nu thuiswerken niet meer verplicht is, beseffen werkgevers dat ze ervoor moeten zorgen dat hun mensen op een veilige en comfortabele manier kunnen werken.”  

“We zien dat heel wat bedrijven zich de vraag stellen wat de impact van de voorbije maanden zal zijn op de organisatie, het waar en het wanneer werken, en hoe ze hun kantoor op lange termijn moeten inrichten”, vervolgt ­Dejonghe. In de toekomst zullen werknemers volgens hem op drie verschillende soorten locaties werken. “Het belangrijkste effect van corona, is dat thuiswerken niet meer zal verdwijnen. De voordelen, en dan vooral de tijdswinst, zijn onmiskenbaar. Er bestaat immers heel wat technologie om het thuiswerken heel efficiënt te laten verlopen. Vertrouwen is hierbij natuurlijk cruciaal.”

‘We zien dat heel wat bedrijven zich de vraag stellen wat de impact van de voorbije maanden zal zijn op de organisatie.’

 

Minder vierkante meters

Als tweede is er de hoofdzetel, het klassieke kantoor, dat zal blijven bestaan, maar wel op een andere manier. “Ik kan me inbeelden dat toekomstige hoofdkantoren minder vierkante meters in beslag zullen nemen. Sommige klanten hebben nu al de beslissing genomen om hun kantoor te verkopen en kleiner te gaan wonen. Niet iedereen heeft een vaste werkplek nodig, en het is aannemelijk dat we niet meer elke weekdag naar kantoor moeten. Ook vergaderen kan perfect vanop afstand – ook dat hebben de coronamaat­regelen duidelijk aangetoond. Toch blijft het kantoor belangrijk, maar de functie ervan verschuift: in de toekomst zal de hoofdzetel vooral dienst doen als ontmoetingsplaats voor de medewerkers. De indeling en inkleding moet aan die nieuwe functie aangepast worden”, aldus Dejonghe. Tot slot verwacht hij dat bedrijven steeds meer zullen inzetten op zogenaamde hubs, “zodat niet iedereen richting het hoofdkantoor moet pendelen. Dat kunnen eigen vestigingen zijn, maar ook bijvoorbeeld coworkinglocaties.

VINCI Facilities stelt deze tendensen nu al vast bij vele klanten, en helpt hen om de juiste keuzes te maken. Dejonghe: “Naast technische aspecten zoals kantooronderhoud denken we ook mee na over space planning. We analyseren samen met onze klanten de behoeften van het bedrijf, en denken daarna mee over de functionele en esthetische indeling van de werkruimte. Daarvoor spreken we met het management, maar we richten ook werkgroepen op, met mensen uit alle geledingen van het bedrijf. Je moet er immers voor zorgen dat de aanpassingen gedragen worden door de mensen op de vloer. Alle stappen worden bovendien analytisch onderbouwd: hoe en hoe vaak worden de verschillende ruimtes gebruikt? Die concrete data en visie vertalen we naar de nieuwe lay-out van het gebouw.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details