NLFR

Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Rittal koestert de ambitie om de facility managers en IT-managers samen te brengen.

De groeiende impact van ‘edge computing’ op de moderne IT-omgeving

In het kader van ‘industrie 4.0’ zijn cloudtoepassingen en 5G het nieuwe normaal. Edge ­computing, het dichterbij brengen van berekeningen en gegevensopslag waar ze nodig zijn, wint hierdoor ook aan belang. In een IT-omgeving gaat er daarom minstens evenveel aandacht uit naar infrastructuur. Rittal, toonaangevend fabrikant van kastsystemen, stroomverdeling en IT-infrastructuur, staat ten dienste van bedrijven met een totaalpakket dat zowel de IT-manager als de facility manager ten goede komt.

We beginnen bij het begin: wat is edge computing juist? “’Edge’ kan je letterlijk vertalen als ‘de rand van het netwerk’”, zegt Koen Van Hende, Product Manager IT bij Rittal. “Het concept wint aan belang omdat men steeds meer beseft dat de cloud niet altijd de zaligmakende oplossing is. Om latency issues en connectiviteitsproblemen te vermijden is het van belang om data altijd lokaal bij te houden, als aanvulling op de cloud. Denk maar aan een chirurg die moet opereren, maar de nodige scans en foto’s niet kan opvragen vanwege een slechte connectiviteit. Dat probleem heb je niet als je de beelden lokaal bijhoudt. En dat geldt in vele sectoren: door niet alle data uitsluitend naar een centraal datacentrum te sturen, creëer je een zekere onafhankelijkheid van netwerkproblemen.” Bij edge computing dient men de fysieke installatie niet uit het oog te verliezen. Het draait niet alleen om de technologische en IT-kant. Schakelkasten vormen namelijk de spil voor edge-computing. “Een belangrijk aandachtspunt, is de keuze van locatie van zo’n kast. We zien nog te vaak dat men alleen kijkt naar IP55, de classificatie die aangeeft dat een kast vocht- en stofvrij is. Dat wil echter niet zeggen dat je die overal kan plaatsen, zelfs buiten. Ook andere factoren spelen een rol”, aldus Van Hende.

Impact op het energieverbruik

Van Hende is er daarom van overtuigd dat de facility manager even belangrijk is als de IT-manager. “Voor een IT-manager is de voornaamste bekommernis: ervoor zorgen dat alle servers blijven draaien. Maar de facility manager neemt ook de kosten en het rendement van de installatie in de serverruimte in rekening, denk maar aan de impact op het energieverbruik.” Voor Van Hende is een goede samenwerking tussen de facility en IT-manager een belangrijke vereiste. “Zeker nu we, in het kader van edge solutions, ook datacenters opgesteld zien worden in bijvoorbeeld magazijnen. De facility manager heeft meer ervaring met uitdagingen in een industriële setting, zoals stof. Daarom is het best dat beide managers hun zegje hebben als het gaat over bijvoorbeeld de locatie van een nieuwe serverruimte. De werelden van de IT-manager en de facility manager zijn nu nog al te vaak twee gesloten werelden.”Rittal koestert dan ook de ambitie om de facility managers en IT-managers samen te brengen. “We zijn uitstekend geschikt voor die rol, vanwege onze jarenlange expertise op vlak van industriële behuizing en koeling”, zegt Van Hende. “Elk project begint met een plaatsbezoek, gevolgd door gericht advies: wat is de juiste locatie voor de behuizing? We hechten veel belang aan die adviesrol. We ondersteunen onze klanten over de gehele lijn met een gerichte oplossing, of ze nu een klein wandkastje of een volledig datacentrum nodig hebben.”

Koen Van Hende, Product Manager IT bij Rittal.

Link tussen industrie en koeling

Daarnaast onderscheidt Rittal zich met een uitgebreid totaalpakket, vervolgt Van Hende. “Ons gamma legt een goede link tussen industrie en koeling. Zo is de keuze voor IT-koeling situatie- en plaatsgebonden. Kies je voor een klassieke airco, waarbij warme lucht via leidingwerk naar buiten wordt afgevoerd? Of is een all-in-one toestel mogelijk, waarbij de warmte aan de omgeving wordt afgegeven? Het antwoord op die vraag is anders in een ruim magazijn dan in een klein lokaaltje.” “Onze ervaring uit de industriële sector komt goed van pas in edge solutions. We kunnen onze producten uit een industriële omgeving moeiteloos aanpassen om ook in IT-koeling te kunnen voorzien”, aldus nog Van Hende. “We houden rekening met aspecten als de IP-classificatie, de slagvastheid van een kast en inbraakbeveiliging. Ook doorgedreven monitoring is mogelijk, bijvoorbeeld op vlak van temperatuur, luchtvochtigheid en lekdetectie. Dat laat toe om aan predictive maintenance te doen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details