NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De groep Van Marcke neemt de productie over van de condensatieketels Cube One en Duo, vroeger geproduceerd door Itho Daalderop in Nederland.

De groep Van Marcke neemt de productie over van de condensatieketels Cube One en Duo, vroeger geproduceerd door Itho Daalderop in Nederland.

Intersan, een zusterbedrijf van de Van Marcke groothandel, behorend tot de Van Marcke Group, start in april de productie van de bekende condensatieketels Cube One en Duo. Op die manier wil de Van Marcke Group oude, niet-condenserende cv-ketels vervangen en inzetten op lokale productie.

Van Marcke, groothandel in sanitair en verwarming, zet volop in op innovatieve, milieuvriendelijke technologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen zoals warmtepompen, warmtenetten en hybride installaties (verwarmingsketel gekoppeld aan een warmtepomp) om mee te helpen de Europese klimaatdoelstellingen te behalen.

Nieuwbouw versus renovatie

Deze innovatieve technologieën installeren is makkelijker bij nieuwbouw dan bij renovatieprojecten. Door de technische uitdagingen bij renovatie van bestaande gebouwen is een aanpak in stappen nodig om te komen tot klimaatvriendelijke woningen. Daarbij is de eerste stap de oude woning beter te isoleren. Vervolgens is het kwestie de oude niet-condenserende cv-ketel te vervangen door een energiezuinigere condensatieketel. Om uiteindelijk – en indien mogelijk – te kiezen voor een hybride installatie waarbij de ketel aan een warmtepomp gekoppeld is.

Tussenoplossing

Van Marcke zet dus volop in op de vervangingsmarkt. Het wil bestaande woningen nu al milieuvriendelijker maken door oude, vervuilende cv-ketels te vervangen door modernere, energiezuinigere condensatieketels in afwachting van een hybride installatie op basis van groene energie.

“We gaan al jaar en dag resoluut voor hernieuwbare energie en zullen dat ook blijven doen”, zegt Alain Van Langeraert, Category Director HVAC & Installation bij Van Marcke. “Maar de realiteit is dat er in de Belgische woningen nog altijd véle honderdduizenden niet-condenserende en dus vervuilende cv-ketels staan. Als we die als tussenoplossing– in afwachting van een hernieuwbare energiebron – al kunnen vervangen door moderne condensatieketels, dan zijn we al een grote stap verder.” 

Lokale productie

Toen het Nederlandse bedrijf Itho Daalderop besloot te stoppen met de productie van verwarmingsketels om enkel nog in te zetten op hernieuwbare energie in de vorm van warmtepompen, besloot de Van Marcke Group de productie van de condensatieketels Cube One en Cube Duo over te nemen.

Dat is mogelijk dankzij Intersan, een van de zusterbedrijven van Van Marcke, dat zich vanuit het Oost-Vlaamse Kruisem specialiseert in de productie van sanitaire collectiviteiten. Vanaf nu zullen ze zich ook richten op de productie van verwarmingsketels.

“De productielijn in Nederland is afgebroken en weer opgesteld bij Intersan. We verwachten dat de eerste ketels in april al van de band rollen.” 

Van Marcke Group wil hiermee de lokale industrie versterken om minder afhankelijk te zijn van industrie in verre landen.

“De wil om productie in eigen handen te hebben en om die van het buitenland weer naar België te halen leeft wel binnen de familie Van Marcke. Zeker de laatste jaren hebben we gezien dat er heel wat fout kan gaan met de global supply chain.”

Intersan zal via Van Marcke en andere geïnteresseerde groothandels de kans geven aan installateurs om hun vertrouwde Cube condensatieketels verder te installeren en de bestaande woningmarkt klimaatvriendelijker te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details