NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De impact van de digitale meter en het capaciteitstarief
Op het moment van schrijven waren er in 2020 al 132.559 PV-installaties méér geplaatst dan vorig jaar: een stijging van met maar liefst 116 procent.

De impact van de digitale meter en het capaciteitstarief

Naar jaarlijkse gewoonte wijdde ODE, de Organisatie voor Duurzame Energie, een studiedag aan PV-installaties. Om het coronavirus te slim af te zijn koos ODE voor een virtuele editie, in de vorm van een webinar. Uiteraard eisten actuele thema’s, zoals de digitale meter en het ­capaciteitstarief, een hoofdrol op. Eén conclusie gold als rode draad doorheen de meeste presentaties: de hoeveelheid stroom die onmiddellijk verbruikt wordt (het zelfverbruik), wordt een cruciaal element voor het rendement van PV-installaties. 

Dankzij een vreemde speling van het lot organiseerde ODE de studiedag enkele dagen vóór het Grondwettelijk Hof een veelbesproken vonnis uitsprak omtrent het principe van de terugdraaiende teller. U leest meer over dit vonnis en de implicaties ervan op pagina 50. Dat wil niet zeggen dat er daarnaast geen ­interessante onderwerpen aangesneden konden worden, i­ntegendeel. Het ­webinar begon met een positieve noot. De voorlopige marktcijfers voor het jaar 2020 zien er immers rooskleurig uit, zo bleek uit de openingspresentatie. Op het moment van schrijven waren er in 2020 al 132.559 PV-installaties méér ­geplaatst dan vorig jaar: een stijging van met maar liefst 116 procent. Bovendien zijn nog niet alle aanmeldingen verwerkt.  

De digitale meter zadelt Fluvius met een immense opdracht op: de netbeheerder staat in voor het vervangen van 6,1 miljoen energiemeters door digitale modellen.

Ook voor de nabije toekomst is ODE hoopvol. Zo is er tot eind 2024 een premie voor kleinschalige PV-installaties, ter waarde van 32,4 miljoen euro in totaal. Daarnaast is er ook de thuisbatterijpremie, die vanwege het einde van de terugdraaiende teller wellicht heel wat interesse zal opwekken. De premie werkt volgens het ‘first-come, first-served’ principe uitgereikt. 

6 miljoen energiemeters vervangen

De digitale meter zadelt Fluvius met een immense opdracht op: de net­beheerder staat in voor het vervangen van 6,1 miljoen energiemeters door digitale modellen. In november 2020 plaatsten de installateurs van Fluvius al 525.000 digitale meters, waarvan een kleine 150.000 (voor zowel gas als elektriciteit) daarvan bij prosumenten. Peter Van Strydonck van Fluvius: “De digitale meter zal een sleutelrol spelen in de energietransitie. Deze geeft een inzicht in het verbruik en moet resulteren in een goede match tussen het verbruik en de beschikbare energie. Dat laat toe om, via slimme applicaties, toestellen aan te sturen. Het finale doel is om zoveel mogelijk lokaal geproduceerde energie te consumeren.” 

Van Strydonck legde in zijn presentatie uit hoé de digitale meter precies kan helpen om de zelfconsumptie te verhogen. Op de digitale elektriciteitsmeter zitten immers ‘gebruikerspoorten’ waarop de gebruiker zijn eigen ‘slimme’ toepassingen kan aansluiten. De spil in het systeem: de S1- en P1-poort. Van Strydonck: “De P1-poort is de poort voor verbruiksinformatie, en biedt dag en nacht informatie met betrekking tot injectie en afname. Deze poort is geschikt voor basistoepassingen, terwijl S1 veel meer geavanceerde spannings- en stroominformatie levert. De S1-poort laat toe om, door middel van patroonherkenning en intelligente algoritmen, het verbruikspatroon van een welbepaald toestel te herkennen uit het ‘generieke’ verbruik. Zo weet de klant precies hoeveel een toestel verbruikt, zonder aparte meters per kring te zetten.”

Ook een andere, met de digitale meter samenhangende, wijziging van het energiebeleid zal een ingrijpende impact hebben op de markt van PV-installaties: het capaciteitstarief, dat er komt vanaf 2022.

Hoge pieken vermijden

Er is niet alleen de digitale meter. Ook een andere, met de digitale meter samenhangende, wijziging van het energiebeleid zal een ingrijpende impact hebben op de markt van PV-installaties: het capaciteitstarief, dat er komt vanaf 2022. Leen Vandezande (VREG) schetste in haar presentatie eerst en vooral de ruimere context van de distributienettarieven, en de impact ervan op de energiefactuur. Zoals bekend bestaat die factuur uit drie onderdelen: de werkelijke energiekost (38 procent van de totale factuur), de distributie­nettarieven (42 procent) en heffingen. 

Naast de verhoogde zelfconsumptie heeft de digitale meter nog een ander doel: het vermijden van hoge pieken in verbruik. Wie spreidt, betaalt minder. Het capaciteitstarief is het logische gevolg van die ambitie. Een hogere piekbelasting zou volgens de VREG immers leiden tot hoge investeringen van de distributienetbeheerders, om het net betrouwbaar te houden, en dus tot hogere distributienettarieven. Het komt er dus op aan om het net zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Tegelijk verdwijnt voor eigenaars van zonnepanelen het prosumententarief, berekend op basis van het vermogen van de omvormer. 

“Om het capaciteitstarief te bepalen wordt de gemiddelde maandpiek van de afgelopen 12 maanden berekend. Op basis van onze initiële steekproefgegevens bedraagt de maandpiek van een gemiddeld gezin om en bij de 3,15 kW”, legde Vandezande uit. De VREG is ervan overtuigd dat het capaciteitstarief de meeste gezinnen niet met een bijkomende kost zal opzadelen. “Een gemiddeld gezin, met typische huishoudelijke toepassingen en een klassiek verbruik, zal iets minder betalen. De kost voor mensen met een tweede verblijf en een laag verbruik zal dan weer iets hoger liggen. Gezinnen met een warmtepomp en/of elektrisch voertuig zullen er weinig impact van ondervinden, maar kunnen mits bepaalde gerichte investeringen wél een serieuze ­besparing op hun energiefactuur realiseren”, besloot Vandezande.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details