NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De impact van ventilatie met 2-zoneregeling 
De Opti-Air van Ventiline heeft tal van troeven in vergelijking met een ventilatiesysteem zonder 2-zonesturing.

De impact van ventilatie met 2-zoneregeling 

Ventilatie is verplicht in elke woning die nieuw gebouwd of energetisch gerenoveerd wordt. Een systeem met zogenaamde geïntegreerde 2-zoneregeling biedt een optimaal rendement. Maar wat houdt zo’n 2-zoneregeling of -sturing precies in? Ventiline, dat dergelijke systemen in zijn uitgebreid gamma aan kwalitatieve ventilatiesystemen heeft, beantwoordt de vraag in dit artikel. De ventilatiespecialist zoomt ook in op de concrete voordelen van een 2-zonesysteem.

Een ventilatiesysteem met geïntegreerde 2-zoneregeling bewaakt de lucht­kwaliteit in de woning optimaal door met sensors het CO2-gehalte te meten en die bij te sturen wanneer dat nodig is. Dat laatste – ‘wanneer dat nodig is’ – is met het oog op het rendement van het systeem belangrijk. Immers, een ventilatiesysteem met 2-zoneregeling verdeelt de woning onder in een dag- en een nachtzone ofte een zone waar de bewoners van de woning overdag verblijven en een zone waar ze ’s nacht te vinden zijn en stuurt die twee zones met aparte kleppen aan. 

Als bijvoorbeeld iedereen in de leefruimte aan­wezig is en het ventilatie­systeem met geïnte­greerde 2-zoneregeling dus enkel daar CO2 – wat de mens uitademt – detecteert, dan zal ook enkel die ruimte geventileerd worden. ’s Nachts, wanneer iedereen zich in de slaapvertrekken of nachtzone bevindt, zal het omgekeerde gebeuren. Zo kan tot 40% worden bespaard – zowel thermisch al elektrisch – in vergelijking met een ventilatiesysteem zonder 2-zonesturing. Dat zal de verse lucht immers over alle ruimtes van de woning verdelen, ook daar waar het tijdelijk niet nodig is. 

De Opti-Air van Ventiline heeft een geïntegreerde 2-zoneregeling.

Akoestisch comfort

Een ventilatiesysteem met 2-zonesturing komt echter niet enkel het verbruik ten goede, maar ook het akoestische comfort, belangrijk in nieuwe woningen die zich kenmerken door een goede isolatie zodat elk geluid in de woning geproduceerd als storend kan worden ervaren. Omdat zo’n systeem niet de gehele woning moet ventileren, maar slechts een deel ervan, zal het debiet lager liggen. Daardoor moeten de motoren minder hard draaien, wat een positieve impact heeft op het geluidsniveau van het ventilatiesysteem. Een afname tot 5 DB is realistisch. Het motorgeluid van een ventilatiesysteem is waar traditioneel het vaakst over geklaagd wordt.

Uiteraard is voor een goede akoestiek ook een juiste dimensionering van het systeem van belang – een toestel dat steeds op zijn maximale vermogen moet draaien om de luchtkwaliteit te kunnen bewaken maakt meer geluid dan een toestel dat aan 70% van zijn vermogen aan het werken is, net zoals 70 km per uur rijden in tweede versnelling meer geluid zal maken dan 70 km per uur in derde versnelling. Net als een juiste berekening van de kanalen – een juiste buisdiameter zorgt voor minder turbulente rolgeluiden – en voldoende geluidsdempers. Dat zijn echter zaken die ook een ventilatiesysteem zonder 2-zoneregeling de nodige aandacht krijgen.

Een ventilatiesysteem met geïntegreerde 2-zoneregeling zoals de Opti-Air van Ventiline bewaakt de luchtkwaliteit in de woning optimaal door met sensors het CO2-gehalte te meten en die bij te sturen wanneer dat nodig is.

Gunstige invloed op E-peil

Een derde belangrijk voordeel van een ventilatiesysteem met 2 zone-sturing is dat het met freduc 0,53 een zeer interessante reductiefactor oplevert met het oog op het uiteindelijke E-peil van de woning. Voor een project met (gedeeltelijke) herbouw na sloop wordt een korting op de onroerende voorheffing gedurende vijf jaar voorzien voor de eigenaar van het pand als een voldoende laag E-peil wordt behaald. Een 2-zonesturing kan het verschil zijn tussen de premie te behalen of niet en dat zonder extra technieken te moeten voorzien, behalve dus de kleppen op de toevoerleidingen van het ventilatietoestel – en kleppen moeten sowieso geplaatst worden.

De investering in een ventilatiesysteem met 2-zone­regeling heeft dus een onmiddellijk rende­ment: eerst heeft de eigenaar van de woning een korting op de onroerende voorheffing, een korting die over het algemeen voor één jaar hoger uitkomt dan de meerkost van de 2-zonesturing, zodat de investering al na een jaar terugverdiend is. En de korting is dus geldig gedurende vijf jaar! Bovendien zal het ventilatietoestel ook minder elektriciteit verbruiken, terwijl de luchtkwaliteit 100% bewaakt blijft. De portefeuille van de gebruiker én zijn gezondheid varen dus wel bij een investering in een ventilatiesysteem met 2-zoneregeling.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details