NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De installateurs van morgen leren bij over propaan

De installateurs van morgen leren bij over propaan

In de maand januari kregen leerlingen verwarming & sanitair van over het hele land een basisopleiding rond propaangas. Specialist in propaangas Antargaz wil hiermee de toekomstige installateurs bekend maken met propaan.

Mo Malekzadeh, Account Manager Agentennetwerk bij Antargaz staat binnen Antargaz in voor de organisatie van dit opleidingsprogramma. “Eén keer per jaar organiseren wij een basisopleiding propaan voor studenten BSO en TSO uit het 6e en 7e jaar. Wij contacteren alle scholen in Vlaanderen en Wallonië die een opleiding verwarming & sanitair aanbieden. Zij kunnen vrijblijvend intekenen voor deze basisopleiding”, legt Malekzadeh uit.

Meer mogelijkheden

Zo’n opleiding is zeker interessant voor scholieren, vindt Malekzadeh: “We merken dat propaangas vooral bekend is als gas voor barbecues of terrasverwarmer, terwijl propaangas meer mogelijkheden biedt. Is er bijvoorbeeld geen toevoer van aardgas in de straat waar huizen of bedrijven zijn gevestigd, dan kan propaangas een waardig alternatief vormen.“

“Vooral de eigenschappen van propaangas zijn weinig bekend”, vervolgt Malekzadeh. “De meesten denken bijvoorbeeld dat propaangas, net zoals aardgas, lichter is dan lucht, terwijl het net omgekeerd is. Ook gaan de meesten ervan uit dat de basis van propaan gasvormig is, terwijl propaan in de basis vloeibaar is. Nog een misvatting is dat men denkt dat je een propaantank 100 procent kan vullen, zoals een mazouttank. In werkelijkheid kan je een tank maar tot 82 procent vullen, omdat propaan zich uitzet bij verhoging van temperatuur.”

Het eerste luik van deze opleiding is eerder theoretisch, vervolgens wordt vooral de praktische kant belicht.

 

Blunderinstallaties

De opleiding duurt gemiddeld een drietal uur. Het eerste luik van deze opleiding is eerder theoretisch en gaat onder meer over het ontstaan van propaangas: waar het precies vandaan komt en hoe het ontgonnen wordt. Vervolgens wordt vooral de praktische kant belicht. Malekzadeh: “Talloze belangrijke vraagstukken komen aan bod, zoals: hoe worden tanks geïnstalleerd, wat zijn de normen om bijvoorbeeld leidingen en drukregelaars correct te installeren, wat zijn de wettelijke afstanden voor installatie,… Samen maken we ook oefeningen en berekenen we bijvoorbeeld de diameter van een leiding. Het laatste kwartier besteed ik aan ‘blunderinstallaties’. Daarbij toon ik afbeeldingen van grote fouten die gebeurd zijn bij installaties.”

Malekzadeh hoopt dat toekomstige installateurs naar huis gaan met een basiskennis van wat propaan is. “En ik hoop dat ze in de toekomst sneller aan propaangas denken als alternatief voor aardgas”, besluit Malekzadeh.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details