NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De juiste brandwerende producten voor de juiste toepassing
“Qua bewustzijn kan het nog een stuk beter. We zien vaak problemen en mistoestanden opduiken, die meestal aan onwetendheid te wijten zijn”, aldus Koen Van Gasse.

De juiste brandwerende producten voor de juiste toepassing

In appartements-, kantoor- of openbare gebouwen moet de brandveiligheid te allen tijde in gedachten gehouden worden. Met een breed gamma aan producten, zoals brandwerende schuimen en kits, en met zo’n dertig jaar ervaring op de teller is Soudal uitstekend geplaatst om die levensnoodzakelijke brandveiligheid te garanderen.

Als fabrikant met om en bij de dertig jaar ervaring mag Soudal zich specialist inzake brand-werende oplossingen noemen. Koen Van Gasse, Product Manager bij Soudal: “Dankzij onze ervaring en ons nauwe contact met de markt en de eindgebruikers weten we intussen goed wat onze klanten nodig hebben.” De firma kan terugblikken op een enkele spraakmakende referentieprojecten, zoals het WTC III-gebouw en het nieuwe NAVO-gebouw in Brussel of Het Steen in Antwerpen.

Toegankelijke informatie

Soudal legt uiteraard de nadruk op gecertificeerde producten, maar ook op een praktische benadering van de toepassing. De eindgebruiker, architect of aannemer moet snel en eenvoudig toegang hebben tot alle noodzakelijke info om het product correct te gebruiken. “Daarom proberen we ook actief met de klant mee te denken: wat heeft hij of zij nodig in een wel- bepaalde situatie?” geeft Van Gasse mee.

Het brandwerend gamma van Soudal omvat drie categorieën. Het afwerken van brandwerende deuren gebeurt via brandwerend schuim (type Soudafoam FR HY), al dan niet in combinatie met een brandwerende kit zoals firecryl FR. Daar­naast zijn er de brandwerende voegafdichtingen. “Dit omvat de aansluiting tussen bepaalde compartiments­wanden die brandwerend moeten worden afgedicht”, zegt Van Gasse. Ook hierbij worden dezelfde schuimen en kitten (Soudaseal FR, Soudaflex FR) gebruikt om de brandweerstand te garanderen. Tot slot is er het assortiment voor brandwerende doorvoeren, de nieuwste pijler van Soudal. De openingen rond metalen buizen en kabels, maar ook gewone gaten (blank seals) kunnen immers een brand laten doorslaan. Deze moeten dus brandwerend worden afgedicht. Van Gasse: “Het gamma omvat brandwerende kitten met eventueel brandwerende manchettes (soudacollar P FR), mortels (Soudacompound fr) en andere toebehoren.”

Brandveiligheid is een dagdagelijkse bezigheid voor Koen Van Gasse. Naast Product Manager bij Soudal is hij ook vicevoorzitter van PFPA: de Passive Fire Protection Association, ofwel de federatie van Belgische fabrikanten van brandwerende producten. “Hiermee trachten wij onze krachten te bundelen als fabrikanten om de blijde boodschap met één stem luid en duidelijk te verkondigen.”

Grenfell Tower

Brandveiligheid is een ‘hot topic’, zegt Van Gasse: “Dramatische gebeurtenissen in het buitenland, zoals de brand in de Grenfell Tower in Londen, spelen daar een belangrijke rol in. Toch kan het qua bewustzijn toch nog een stuk beter. We zien vaak problemen en mistoestanden opduiken, die meestal aan onwetendheid te wijten zijn. Zo worden de verkeerde producten op de verkeerde plaats gebruikt of is men niet op de hoogte van nieuwe wetgevende ontwikkelingen of product-innovaties. Daarom zou het een goede zaak zijn moesten de controles opgevoerd worden.”

Om de bewustwording bij en kennis van de installateurs op te krikken, geven de experts van Soudal op regelmatige basis opleidingen aan installateurs – desnoods op de werf zelf. “We ondersteunen hen ter plaatse en leggen uit waar producten wel of net niet dienen te worden toegepast”, aldus Van Gasse.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details