Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

De juiste meetapparatuur voor PV-installaties

Elektro Lijn_I-V500w_Toep-01_0002 kopiëren

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Euro-Index

5 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Om die installaties te plaatsen en te onderhouden, zijn gedetailleerde metingen met gespecialiseerde apparatuur een must. Euro-Index speelt in op die vraag met een breed aanbod aan meettoestellen. 

Het werk van de installateur is er de voorbije jaren niet gemakkelijker op geworden. Installaties worden steeds complexer en meerdere technieken worden met elkaar gecombineerd om een correct K-of S-peil te bekomen. “PV-installaties zijn natuurlijk heel sterk in opkomst, om de opgewekte stroom te gebruiken zien we ook steeds meer laadpaalsystemen voor elektrische voertuigen en warmtepompen verschijnen. Vele van die technieken staan met elkaar in verbinding”, zegt Joren Kooreman, Product Manager bij Euro-Index. Het spreekt dan ook voor zich dat Euro-Index heel wat aandacht besteedt aan dergelijke innovaties. “Met de stijgende populariteit van PV-installaties zien we ook dat de vraag naar het onderhoud van zonnepanelen toeneemt. Dan komen er natuurlijk ook metingen aan te pas. Euro-Index heeft enkele toestellen die daar perfect geschikt voor zijn”, aldus Kooreman. 

Zo zijn er de thermografische camera’s, of warmtebeeldcamera’s. Deze ­komen niet alleen bij PV-installaties van pas, maar ook bij algemeen elektrisch onderhoud. “Deze brengen eventuele warmteverschillen en dus fouten in de panelen maar ook in de zekeringskast visueel in beeld. Dat laat ook toe om aan preventief onderhoud te doen”, zegt Kooreman.  

Nog specifieker voor PV-installaties biedt Euro-Index oplossingen voor de veilig­heidsmeting. “Die gebeurt bij de indienststelling, en wijst aan of alles goed en veilig is aangesloten. De veiligheidsmeting brengt belangrijke parameters in kaart, zoals de kortsluitstroom, open klemspanning, isolatiemeting en aarding.”

Ook wanneer er zich daadwerkelijk problemen voordoen met zonnepanelen, kan Euro-Index hulp bieden. Kooreman: “We hebben meetapparatuur die stroomspanningscurves genereert (IV-curve). Die meting wordt vervolgens geëxtrapoleerd naar de standaard testcondities (STC’s) welke in de datasheet van het paneel staan vermeld: de verwachting van de prestaties van het ­paneel in een laboratoriumomgeving. Als de curve sterk afwijkt , kan dat op een fout wijzen.” Ook een rendementsmeting kan van pas komen: “Elke PV-installatie is voorzien van een omvormer, om het PV-paneel (gelijk­spanning) te koppelen aan het elektriciteitsnet (wisselspanning). Door aan zowel DC- als AC-kant te meten, kunnen we de efficiëntie en juiste werking van de omvormer verifiëren.” Indien relevant kan met dit soort apparatuur ook de net­kwaliteit bekeken worden, de zogenaamde ‘Power Quality’ om de invloed van de installatie op het net te bekijken. 

Welk toestel moet elke PV-installateur zeker bij zich hebben? “Zeker bij de indienststelling is de Elektro Lijn PV-Checks onmisbaar”, zegt Kooreman. “Dankzij dit toestel kan de installateur verifiëren of de installatie goed is uitgevoerd en de fouten beperken. Hierdoor kan de veiligheid van de installatie gegarandeerd worden. 

Merkonafhankelijk 

Euro-Index gaat er prat op een allesomvattende oplossing te kunnen aanbieden voor de installateur. “We zijn een one-stop-shop, en zijn bovendien niet verbonden aan één bepaald merk. We geven merkonafhankelijk advies, afhankelijk van wat de vakman in zijn concrete situatie écht nodig heeft”, voegt Kooreman toe. “Bovendien kan hij in ons service centrum terecht voor kalibratie en onderhoud van de toestellen.”

Euro-Index merkt bovendien dat installateurs steeds meer vraag hebben naar ondersteuning in dit domein. Daarom organiseert de firma workshops en opleidingen. Daarin leert de vakman hoe hij bepaalde metingen exact moet uitvoeren. “De basistoestellen wijzen zichzelf uit, en elke installateur heeft natuurlijk wel de basisbegrippen qua isolatieweerstand, stroom en spanning onder de knie. Maar wanneer het gaat om STC’s en extrapoleren, en de software die daarbij komt kijken, kunnen we zeker de installateur een eind vooruit helpen”, zegt Kooreman.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details