Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Producten

De meerwaarde van customization in de elektrotechnische wereld

Voor Spelsberg Belgium, gekend fabrikant van behuizingen en aftakdozen, is de installateur niet alleen gebaat bij een breed aanbod aan standaardproducten.

Abox-250-met-zekering
Heel wat maatwerkoplossingen zijn bedoeld om de tijdsbesteding op de werf te beperken.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Spelsberg Belgium

22 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Daarom zet de firma sterk in op customization. Jaarlijks verwerkt Spelsberg Belgium hiervoor zo’n 400 aanvragen en offertes. Want door een op maat gerichte oplossing te voorzien, wordt het mogelijk een langdurige en waardevolle relatie met de installateur op te bouwen.

Spelsberg Belgium zet sterk in op diversificatie: ‘Denk maar aan verbindingsdozen of inrichtingen voor automatisatie, waarbij we inspelen op technische vereisten die doorgaans klantspecifiek van aard zijn.’

Günther Spelsberg is in Duitsland een grote firma op vlak van behuizingen en aftakdozen en richtte in 2019 ook een Belgisch filiaal op. Als relatief kleine speler op de Belgische markt, is het voor het bedrijf een zaak om klantgericht te denken, legt Bart Tastenoye, General Manager bij Spelsberg Belgium, uit: “Daarom zetten we al jaren sterk in op diversificatie. Dat houdt in dat we niet enkel standaardproducten aanbieden, maar ook customized oplossingen die op technisch vlak net iets verder gaan. Denk maar aan verbindingsdozen of inrichtingen voor automatisatie, waarbij we inspelen op technische vereisten die doorgaans klantspecifiek van aard zijn.”

Tijd op de werf beperken

Heel wat van die maatwerkoplossingen – denk maar aan het inbouwen van rails, het voorzien van connectoren, het printen van bedrijfslogo’s op de doosjes of het voorbedraden van bekabelingen – zijn bedoeld om de tijdsbesteding op de werf te beperken. “Dat komt een elektro-installatiebedrijf ten goede, want het is voor hen niet eenvoudig om geschikt personeel te vinden”, zegt Tastenoye. “We willen graag zoveel mogelijk rechtstreeks in verbinding staan met de installateurs”, gaat Tastenoye verder. “Uiteraard kopen installateurs hun producten aan via de groothandels, maar voor de technische uitwerking staan we graag in rechtstreeks contact met hen. Op die manier profileren we ons bij installateurs als een partij die een gerichte oplossing kan bieden, die ze bij andere aanbieders niet kunnen vinden. Vaak vinden ze in het aanbod van standaardproducten niet wat ze nodig hebben, en kost het hen (te) veel tijd om zelf de nodige aanpassingen uit te voeren. Dan gaan ze op zoek naar een alternatief, en wij willen dat alternatief zijn.” En dat alles zonder de controle op de kwaliteit uit het oog te verliezen. “We willen niet dat de klant achteraf tot de conclusie komt dat een doos bijvoorbeeld niet stevig genoeg is. De controle op het eindproduct gebeurt bij ons automatisch en intensief.”

Voor Spelsberg is customization een manier om zich te onderscheiden in een drukbezette markt.

Grote en kleine projecten

Voor Bart Tastenoye is het duidelijk: customization is dé manier voor Spelsberg om zich te onderscheiden in een drukbezette markt. “Grotere fabrikanten zijn vaak te vergelijken met een tanker: ze kunnen niet zo snel van koers afwijken. Zij moeten zich dus hoofdzakelijk beperken tot hun standaardproducten. Op de hoofdzetel van Spelsberg zijn er daarentegen twee mensen in dienst die enkel en alleen in functie van de Belgische markt werken. Indien we de vraag voor een maatwerkoplossing krijgen, kunnen zij op korte termijn een inschatting geven van mogelijkheden en kosten.” Daarbij maakt Spelsberg geen onderscheid tussen kleine en grote projecten. “We proberen zelfs voor de kleinste aanvragen op zoek te gaan naar een geschikte oplossing. We besteden daar veel tijd en aandacht aan, in de hoop zo een duurzame langetermijnrelatie met de installateur op te bouwen”, besluit Tastenoye.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details