NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De meerwaarde van customization 
            in de elektrotechnische wereld
Heel wat maatwerkoplossingen zijn bedoeld om de tijdsbesteding op de werf te beperken.

De meerwaarde van customization in de elektrotechnische wereld

Daarom zet de firma sterk in op customization. Jaarlijks verwerkt Spelsberg Belgium hiervoor zo’n 400 aanvragen en offertes. Want door een op maat gerichte oplossing te voorzien, wordt het mogelijk een langdurige en waardevolle relatie met de installateur op te bouwen.

Spelsberg Belgium zet sterk in op diversificatie: ‘Denk maar aan verbindingsdozen of inrichtingen voor automatisatie, waarbij we inspelen op technische vereisten die doorgaans klantspecifiek van aard zijn.’

Günther Spelsberg is in Duitsland een grote firma op vlak van behuizingen en aftakdozen en richtte in 2019 ook een Belgisch filiaal op. Als relatief kleine speler op de Belgische markt, is het voor het bedrijf een zaak om klantgericht te denken, legt Bart Tastenoye, General Manager bij Spelsberg Belgium, uit: “Daarom zetten we al jaren sterk in op diversificatie. Dat houdt in dat we niet enkel standaardproducten aanbieden, maar ook customized oplossingen die op technisch vlak net iets verder gaan. Denk maar aan verbindingsdozen of inrichtingen voor automatisatie, waarbij we inspelen op technische vereisten die doorgaans klantspecifiek van aard zijn.”

Tijd op de werf beperken

Heel wat van die maatwerkoplossingen – denk maar aan het inbouwen van rails, het voorzien van connectoren, het printen van bedrijfslogo’s op de doosjes of het voorbedraden van bekabelingen – zijn bedoeld om de tijdsbesteding op de werf te beperken. “Dat komt een elektro-installatiebedrijf ten goede, want het is voor hen niet eenvoudig om geschikt personeel te vinden”, zegt Tastenoye. “We willen graag zoveel mogelijk rechtstreeks in verbinding staan met de installateurs”, gaat Tastenoye verder. “Uiteraard kopen installateurs hun producten aan via de groothandels, maar voor de technische uitwerking staan we graag in rechtstreeks contact met hen. Op die manier profileren we ons bij installateurs als een partij die een gerichte oplossing kan bieden, die ze bij andere aanbieders niet kunnen vinden. Vaak vinden ze in het aanbod van standaardproducten niet wat ze nodig hebben, en kost het hen (te) veel tijd om zelf de nodige aanpassingen uit te voeren. Dan gaan ze op zoek naar een alternatief, en wij willen dat alternatief zijn.” En dat alles zonder de controle op de kwaliteit uit het oog te verliezen. “We willen niet dat de klant achteraf tot de conclusie komt dat een doos bijvoorbeeld niet stevig genoeg is. De controle op het eindproduct gebeurt bij ons automatisch en intensief.”

Voor Spelsberg is customization een manier om zich te onderscheiden in een drukbezette markt.

Grote en kleine projecten

Voor Bart Tastenoye is het duidelijk: customization is dé manier voor Spelsberg om zich te onderscheiden in een drukbezette markt. “Grotere fabrikanten zijn vaak te vergelijken met een tanker: ze kunnen niet zo snel van koers afwijken. Zij moeten zich dus hoofdzakelijk beperken tot hun standaardproducten. Op de hoofdzetel van Spelsberg zijn er daarentegen twee mensen in dienst die enkel en alleen in functie van de Belgische markt werken. Indien we de vraag voor een maatwerkoplossing krijgen, kunnen zij op korte termijn een inschatting geven van mogelijkheden en kosten.” Daarbij maakt Spelsberg geen onderscheid tussen kleine en grote projecten. “We proberen zelfs voor de kleinste aanvragen op zoek te gaan naar een geschikte oplossing. We besteden daar veel tijd en aandacht aan, in de hoop zo een duurzame langetermijnrelatie met de installateur op te bouwen”, besluit Tastenoye.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details