Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Overig

De Pen | ​‘Een uitgelezen kans om een gebalanceerd ­elektriciteitsnet uit te bouwen’

Nu de terugdraaiende teller voor zonnepanelengebruikers geschrapt wordt door een beslissing van het ­Grondwettelijk Hof, blijven zo’n half miljoen Vlaamse gezinnen – bijna letterlijk – in de kou staan.

GPC Tielt120 kopiëren
​Yves Struyve, ​Zaakvoerder GPC Europe

5 maart 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een serieuze domper voor zij die net hebben geïnvesteerd in zonnepanelen om van deze gunstige constructie te profiteren. Met een heuse digitale pennenoorlog tot gevolg. De overheid reageerde door de getroffen gezinnen een financiële compensatie aan te bieden in de vorm van een eenmalige investeringssteun die een rendement van 5% garandeert op de gemiddelde investering. 

Uiteraard is het niet meer dan correct dat een compensatie wordt aangeboden, maar wij dringen aan om de ­compensatie te koppelen aan de aankoop van een vorm van opslag of slimme sturing om het eigen verbruik te verhogen. Zo wordt de energiefactuur van de consument gedrukt en het net ontlast. Ik lees dat die financiële compensatie de overheid zo’n 500 miljoen euro zal kosten. Beter is dus om dit geld te injecteren in de integratie van zonne-energie op het net, dan om het weg te gooien naar het verleden om hun eigen fouten te vergoelijken. 

Die opslag kan vandaag op verschillende manieren. Slimme batterij-oplossingen kunnen, met steun van de overheid, het verlies van de terugdraaiende teller compenseren. Door bijvoorbeeld een elektrische batterij te ­installeren, kan de verloren energie opgeslagen worden om later te gebruiken. Reeds met een relatief kleine ­batterij kan het eigen verbruik verdubbelen. Overtollige zonne-energie kan ook worden opgeslagen in warmte. Dat is een stuk goedkoper en zeer efficiënt! Ongebruikte energie wordt dan omgeleid naar bijvoorbeeld een boiler, warmtepomp of accumulatoren. 

Door zelf geproduceerde en ongebruikte energie niet naar het net te sturen, wordt het bijgehouden in de vorm van bijvoorbeeld sanitair warm water. Eens de opgewekte zonne-energie hoger ligt dan het verbruik in huis, wordt de boiler opgestookt. Met exact de juiste hoeveelheid energie die je anders op het elektriciteitsnet zou laten gaan. De installatie is redelijk simpel en een gemiddeld gezin kan 1000 kWh per jaar aan energie bijhouden, dat voldoende is om in de zomer en het tussenseizoen alle energie voor het warm water op te wekken. 

We doen dus een warme oproep naar de overheid om duurzame investeringen te ondersteunen. Dit past perfect in het kader van de corona-investeringsstrategie om duurzaamheid en efficiëntie te ondersteunen. Een uitgelezen kans om een gebalanceerd elektriciteitsnet uit te bouwen, waar we nog decennialang de vruchten van zullen plukken.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details