NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De Pen | Patrick Leenaerts Sales manager bij Engels / Thermo Comfort

De Pen | Patrick Leenaerts Sales manager bij Engels / Thermo Comfort

Het nieuwe energielandschap komt eraan

Onze maatschappij schakelt systematisch over naar hernieuwbare energie. Deze realiteit kan niemand nog ontkennen. Op dit ogenblik wordt meer dan 30% van de elektrische energie opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, en dit aandeel neemt gestaag toe. Elektriciteit is dus duidelijk de energiedrager van een ecologische toekomst. Of het nu uw eigen PV-installatie op uw dak betreft, of een windpark in de Noordzee of een stuwdam: energie uit hernieuwbare bronnen wordt altijd in elektriciteit omgezet.

De uitdaging is nu het ontwikkelen van aangepaste hardware om deze ecostroom zo efficiënt mogelijk te benutten. De overheid trekt hier trouwens de nodige subsidies voor uit. Nieuwe systemen om te verwarmen, koelen, ventileren, systemen voor de warmwatervoorziening; en dit in alle gebouwen: groot of klein.

Op dit ogenblik is de prijs van olie laag en die van elektriciteit hoog. Dit zal echter snel veranderen, omdat we van één ding zeker kunnen zijn: fossiele energiedragers zijn eindig. Experts stellen dat we in 2020 de ‘oliepiek’ zullen bereiken. Dit betekent dat oliewinnen vanaf dat moment te duur gaat worden, en niet meer lonend is. Meer en meer wil men de afhankelijkheid van olie- en gasimport verminderen. Alleen energie uit wind, zon en water staat onbeperkt ter beschikking – onder de vorm van elektriciteit.

De laatste sceptici worden alsmaar stiller: de klimaatsverandering is geen scenario meer, maar een realiteit. En de vermindering van de CO2-uitstoot is geen optie meer, maar simpelweg een noodzaak. Binnen de EU moet de uitstoot tegen 2030 met 40 procent dalen. Een groot gedeelte van de beschikbare energie wordt besteed aan huishoudelijke verwarming en warm water. Dit aandeel moet in de toekomst CO2-vrij worden. Alleen energie onder de vorm van elektriciteit, gewonnen uit hernieuwbare bronnen, is volledig klimaatneutraal.

De beste energie is deze die niet wordt verbruikt. De tijden van verspillen zonder nadenken zijn voorbij: energie besparen wordt sexy. Energie-efficiëntie bij vastgoed verhoogt blijvend de waarde van het gebouw. Geen wonder dat alsmaar meer passief- en lage energiewoningen worden gebouwd. Veel gemeenten verlagen hun energiebehoefte dan ook met slimme middelen en worden steeds meer autonoom.

Alleen technologie die hernieuwbaar gewonnen energie slim kan opslaan en verdelen maakt efficiëntie mogelijk.
Er is dus zeker een belangrijke toekomst weggelegd voor elektrisch aangedreven verwarmingstoestellen, onder welke vorm dan ook.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details