NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De strijd tegen corona in werkomgevingen

De strijd tegen corona in werkomgevingen

De overdracht van COVID-19 vindt namelijk grotendeels plaats in binnen- en besloten omgevingen, waar we ongeveer 90% van onze tijd doorbrengen. Ventilatie met warmteterugwinning gestuurd door CO2-meting is hierbij de oplossing.

Hoe kunnen we voor een gezonde binnenlucht zorgen zonder op ons comfort in te boeten? Basisregels voor een goede luchtkwaliteit:

1.CO2-meting uitvoeren. CO2-meting is immers nog altijd de beste graadmeter van de luchtvervuiling door mensen (en dus mogelijke aerosol-deeltjes met COVID-19). 

2.Verse buitenlucht toevoeren en vervuilde binnenlucht afvoeren.

3.24 uur op 24 ventileren.

4.Correcte berekening van de debieten voor een voldoende ventilatie en toch een beperkt warmteverlies.

Hoge CO2-concentraties (uitgedrukt in ppm) zijn een indicatie voor een tekort aan ventilatie, waardoor de mensen aanwezig in de ruimte worden blootgesteld aan een hogere dosis aerosol-deeltjes met het COVID-19 virus (indien aanwezig).

Te hanteren debieten voor scholen en kantoren

Koolstofdioxide (CO2) wordt aanzien als een goede indicator van de luchtvervuiling in een door mensen bezette ruimte. Hoge CO2-concentraties (uitgedrukt in ppm) zijn een indicatie voor een tekort aan ventilatie, waardoor de mensen aanwezig in de ruimte worden blootgesteld aan een hogere dosis aerosol-deeltjes met het COVID-19 virus (indien aanwezig).
Volgens het KB van arbeidsplaatsen (scholen, kantoren,…) dient men te voldoen aan 950ppm of 1150 ppm afhankelijk van de vloerbekleding.

De oplossing: toestellen van Ventiline

Indien de PPM waarden boven deze van KB arbeidsplaatsen liggen, bieden de Ventiline-ventilatiesystemen met warmteterugwinning op basis van CO2-sturing de oplossing.  De wandmodellen HRC225/350/450-Ventiflow en plafondmodellen WTU-EC-TA / EC-E /IE zijn hier voorbeelden van. De toestellen kunnen gekoppeld worden aan een CO2-bedieningssensor of ruimtesensor waardoor deze automatisch zullen gestuurd worden op basis van de CO2-cencentraties in de lucht. Het schakelpunt kan ingesteld worden op 950ppm en 1150ppm. Door het nauwkeurig meetbereik kan er op tijd ingegrepen worden wanneer de vervuiling  (en mogelijke aerosolen met COVID-deeltjes) in de binnenlucht te hoog wordt.

Verder biedt de WTU-EC-IE de PERFECTE oplossing voor scholen die dienen te voldoen aan de nieuwe akoestische norm van 2018 voor nieuwbouw. Een andere optie is de geluidsdempende boxventilator (diam. 125/160/200/250mm) die men kan toepassen als separate toe- en afvoerventilator.

Een combinatie van COVID-19 met fijnstof is nefast voor onze gezondheid. De Ventiline-toestellen kunnen allemaal voorzien worden van een fijnstof-filter klasse ePM1 50/70% (ISO 16890) als extra bescherming.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details