NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De toekomst is multi-energetisch
‘Tal van technologieën en systemen – van gasketels tot warmtepompen – die we aanbieden kunnen op unieke wijze met elkaar interageren.’

De toekomst is multi-energetisch

Het zijn turbulente tijden in het energielandschap, maar dat is voor ClimaWays geen reden om af te wijken van zijn vertrouwde filosofie. De verwarmingsspecialist zet volop in op een multi-energetische toekomst, waarbij voor elke situatie een uitgelezen verwarmingsoplossing bestaat. Het geloof van het bedrijf in hybride systemen uit zich onder meer in het aanbod van Solvis, gespecialiseerd in het intelligent koppelen van verschillende energiebronnen. 

“We wisten natuurlijk dat er heel wat veran­deringen op til stonden in het energie­landschap”, steekt Jef Schelkens, zaakvoerder van ClimaWays van wal. “De recente evoluties, zoals de prijs­schommelingen op de energie­markt, ver­plichten de hele sector om een versnelling hoger te schakelen.” 

‘Solvis is de laatste jaren sterk geëvolueerd in een multi-energetische richting. Het bedrijf maakt een prioriteit van het intelligent koppelen van verschillende energiebronnen.’

Geen ‘kip met het gouden ei’

Ondanks alles blijft ClimaWays trouw aan de filosofie van een multi-energetische toe­komst. “De ‘kip met het gouden ei’ bestaat niet, ook al lijkt dat soms de perceptie te zijn. We zitten in een transitie­fase waarin we verschillende energie­bronnen met elkaar zullen moeten combineren.”

ClimaWays beseft als geen ander dat het meeste werk dient te gebeuren op de renovatie­markt – en daarin liggen net de grootste uit­dagingen en complexiteiten verscholen. “Onze filo­sofie is om bestaande woningen eerst en vooral op een realistische manier te isoleren. De keuze van verwarmings­systeem volgt nadien, en hangt onder meer af van de vraag of er een eigen energie­productie voorhanden is en welk afgifte­systeem er mogelijk is – radiatoren of vloer­verwarming? Deze vragen hebben een cruciale impact op de keuze van technologie die de eigenaar kan maken. Je kan niet zomaar blind in elk huis een warmte­pomp neerpoten”, aldus Schelkens.

Schelkens pleit er alvast voor om zonne­warmte meer te promoten. “De focus lag in het verleden vooral op zonne­boilers voor het aanmaken van sanitair warm water. Vandaag de dag zijn er echter ook systemen waarbij je zonne­warmte ook kan inzetten voor ruimte­verwarming. Daarbij komt het erop aan om die energie overdag te kunnen stockeren, zodat je ze ’s avonds kan gebruiken. Hetzelfde geldt voor elektrische warmte­pompen: we evolueren in de richting van variabele elektriciteits­prijzen, waarbij elektriciteit over­dag een stuk goedkoper is dan op piek­momenten. Dan doe je er goed aan om de warmte­pomp bijvoorbeeld ’s middags te laten draaien en de opgewerkte warmte te bufferen voor later gebruik.”

“Wie al fotovoltaïsche panelen heeft, kan boven­dien de buffer opladen om de woning ‘s nachts op temperatuur te houden of om ‘s anderendaags het warme water voor de douche te bereiden. Zo bekomt de gebruiker een maximale eigen verbruiks­optimalisatie”, aldus nog Schelkens.

Het hybride schema van Solvis.

Productonafhankelijk systeem

Het combineren van die uiteenlopende techno­logieën op een intelligente manier, vergt een uit­gekiend hybride systeem. “De grote sterkte van ClimaWays is dan ook dat we een product­onafhankelijk systeem kunnen ontwerpen, met een hoge mate van vrijheid voor de installateur of ontwerper. Tal van technologieën en systemen – van gasketels tot warmtepompen – die we aan­bieden kunnen op unieke wijze met elkaar interageren”, zegt Schelkens.

Zo is ClimaWays verdeler van de producten van de Duitse verwarmings­producent Solvis. “Solvis is de laatste jaren sterk geëvolueerd in een multi-energetische richting. Het bedrijf maakt een prio­riteit van het intelligent koppelen van verschillende energie­bronnen”, haalt Schelkens aan. 

Monitoring

Eén van de grote troeven van de aanpak van Solvis zit hem in de focus op sturing en monitoring. “Dat is immers essentieel in een hybride systeem. De gebruiker en installateur moeten te allen tijde kunnen inschatten wat de installatie op een gegeven tijdstip doet, en of de keuze van het systeem op ecologisch en economisch vlak de meest verantwoorde is geweest. Solvis zet daar sterk op in, via een uniek online platform dat via heldere grafieken onmiddellijk de juiste inzichten biedt. En vooral: de gebruikers krijgen ogenblikkelijk advies over hoe ze de installatie nog kunnen optimaliseren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details