Het zijn turbulente tijden in het energielandschap, maar dat is voor ClimaWays geen reden om af te wijken van zijn vertrouwde filosofie. De verwarmingsspecialist zet volop in op een multi-energetische toekomst, waarbij voor elke situatie een uitgelezen verwarmingsoplossing bestaat. Het geloof van het bedrijf in hybride systemen uit zich onder meer in het aanbod van Solvis, gespecialiseerd in het intelligent koppelen van verschillende energiebronnen.
“We wisten natuurlijk dat er heel wat veranderingen op til stonden in het energielandschap”, steekt Jef Schelkens, zaakvoerder van ClimaWays van wal. “De recente evoluties, zoals de prijsschommelingen op de energiemarkt, verplichten de hele sector om een versnelling hoger te schakelen.”
Ondanks alles blijft ClimaWays trouw aan de filosofie van een multi-energetische toekomst. “De ‘kip met het gouden ei’ bestaat niet, ook al lijkt dat soms de perceptie te zijn. We zitten in een transitiefase waarin we verschillende energiebronnen met elkaar zullen moeten combineren.”
ClimaWays beseft als geen ander dat het meeste werk dient te gebeuren op de renovatiemarkt – en daarin liggen net de grootste uitdagingen en complexiteiten verscholen. “Onze filosofie is om bestaande woningen eerst en vooral op een realistische manier te isoleren. De keuze van verwarmingssysteem volgt nadien, en hangt onder meer af van de vraag of er een eigen energieproductie voorhanden is en welk afgiftesysteem er mogelijk is – radiatoren of vloerverwarming? Deze vragen hebben een cruciale impact op de keuze van technologie die de eigenaar kan maken. Je kan niet zomaar blind in elk huis een warmtepomp neerpoten”, aldus Schelkens.
Schelkens pleit er alvast voor om zonnewarmte meer te promoten. “De focus lag in het verleden vooral op zonneboilers voor het aanmaken van sanitair warm water. Vandaag de dag zijn er echter ook systemen waarbij je zonnewarmte ook kan inzetten voor ruimteverwarming. Daarbij komt het erop aan om die energie overdag te kunnen stockeren, zodat je ze ’s avonds kan gebruiken. Hetzelfde geldt voor elektrische warmtepompen: we evolueren in de richting van variabele elektriciteitsprijzen, waarbij elektriciteit overdag een stuk goedkoper is dan op piekmomenten. Dan doe je er goed aan om de warmtepomp bijvoorbeeld ’s middags te laten draaien en de opgewerkte warmte te bufferen voor later gebruik.”
“Wie al fotovoltaïsche panelen heeft, kan bovendien de buffer opladen om de woning ‘s nachts op temperatuur te houden of om ‘s anderendaags het warme water voor de douche te bereiden. Zo bekomt de gebruiker een maximale eigen verbruiksoptimalisatie”, aldus nog Schelkens.
Het combineren van die uiteenlopende technologieën op een intelligente manier, vergt een uitgekiend hybride systeem. “De grote sterkte van ClimaWays is dan ook dat we een productonafhankelijk systeem kunnen ontwerpen, met een hoge mate van vrijheid voor de installateur of ontwerper. Tal van technologieën en systemen – van gasketels tot warmtepompen – die we aanbieden kunnen op unieke wijze met elkaar interageren”, zegt Schelkens.
Zo is ClimaWays verdeler van de producten van de Duitse verwarmingsproducent Solvis. “Solvis is de laatste jaren sterk geëvolueerd in een multi-energetische richting. Het bedrijf maakt een prioriteit van het intelligent koppelen van verschillende energiebronnen”, haalt Schelkens aan.
Eén van de grote troeven van de aanpak van Solvis zit hem in de focus op sturing en monitoring. “Dat is immers essentieel in een hybride systeem. De gebruiker en installateur moeten te allen tijde kunnen inschatten wat de installatie op een gegeven tijdstip doet, en of de keuze van het systeem op ecologisch en economisch vlak de meest verantwoorde is geweest. Solvis zet daar sterk op in, via een uniek online platform dat via heldere grafieken onmiddellijk de juiste inzichten biedt. En vooral: de gebruikers krijgen ogenblikkelijk advies over hoe ze de installatie nog kunnen optimaliseren.”